10 dingen die je zou moeten weten over freelancen

10 dingen die je zou moeten weten over freelancen

Laatst geüpdatet op september 18, 2018 by Redactie

Voor de meesten onder ons lijkt full time freelancen een droom die uitkomt. We kunnen onze eigen baas zijn, werken op onze eigen tijden, en zijn verantwoordelijk voor ons eigen succes. Hoewel het allemaal geweldig klinkt, is dat niet altijd zo. Sommige freelancers gaat het goed af, maar anderen vinden het in vele opzichten moeilijker dan gedacht. We hebben hier 10 dingen die je zou moeten weten over freelancen.

1. Het kan langzaam op gang komen. Wanneer je je full-time baan opzegt om te gaan freelancen, zul je waarschijnlijk een of twee klanten hebben. Je zal echter meer klanten nodig hebben om te overleven en dat kan moeilijk zijn en tijd kosten.

2. Freelancen doe je alleen dus het kan nogal eenzaam worden. Als je het vervelend vindt om alleen thuis te blijven kun je overwegen om in een koffieshop te gaan werken of een creatieve kantoorplek te huren.

3. Je bent zelf verantwoordelijk. Full-time freelancen betekent dat je verantwoordelijk bent voor jezelf en je werk. Er is niemand in de buurt om te controleren hoeveel werk je gedaan krijgt of dat je voldoet aan je doelstellingen.

4. Je hebt discipline nodig. Het kan verleidelijk zijn om lange nachten door te werken, maar dat zorgt ervoor dat je ’s morgens niet kunt opstaan. Uiteindelijk werk je dan in plaats van in de ochtend, in de nacht. Dat is niet alleen ongezond, zo zul je alle uren dat je wakker bent blijven werken.

5. Je hebt geld achter de hand nodig. Bij freelancen ben je afhankelijk van klanten en als je niet genoeg hebt, kan je je vaste lasten niet betalen. Bovendien betalen klanten niet altijd op tijd. Er kunnen maanden zijn dat je niet genoeg verdient om van te leven, dus is het handig om wat geld achter de hand te hebben.

Lees ook: 5 manieren om de stap te maken van een fulltime baan naar freelancer

6. Er zijn middelen om je te helpen. Als je geen idee hebt waar je klanten vandaan moet halen, zijn er diverse websites voor freelancers waar je je kunt inschrijven. Ook contact maken met succesvolle freelancers is een aanrader, want dan kun je leren van hun successen en mislukkingen.

7. Je moet leren om te onderhandelen. Bij een full-time baan krijg je elke maand een vast salaris, betaald verlof en andere extraatjes. Bij freelancen zijn je inkomsten direct afhankelijk van je tarieven en er zijn geen extraatjes. Om te slagen moet je in staat zijn om over redelijke tarieven te onderhandelen voor jezelf. Er is niets mis mee om te starten met lage tarieven – zolang je ze maar gestaag verhoogt.

8. Je moet weten wat de trends zijn. Als freelancer moet je op de hoogte blijven van de trends in je branche om concurrentie voor te zijn. Dat betekend lezen en op onderzoek uit.

9. Je krijgt meer gedaan op een dag dan je denkt. Zonder rinkelende telefoons, collega’s die meer werk bij je dumpen, je hulp nodig hebben of komen kletsen, krijg je zo veel meer gedaan op een dag dan bij je full-time baan.

10. Je hebt een zesde zintuig nodig voor mensen. Je zult te maken krijgen met verschillende soorten klanten, sommige aardig, sommigen niet. En je hoeft geen vrienden met ze te worden, maar als je na een vergadering, een telefoontje of e-mail uitwisseling met iemand, een gevoel hebt dat je niet per se blij bent met het vooruitzicht om te werken met deze persoon, kun je er beter niet aan beginnen. Als je niet zeker bent over een persoon, doe wat onderzoek over hen en hun bedrijf. Misschien vindt je reviews van klanten of andere bedrijven die een enorme hulp voor je kunnen zijn.

Dit vind je misschien ook leuk