12 zonnebrandcrème mythen en feiten

11 zonnebrandcrème mythen en feiten

Laatst geüpdatet op april 30, 2019 by Redactie

Moderne zonnebrandcrèmes zijn sterk ontwikkeld en bieden meer bescherming dan ooit tevoren.
Er zijn een aantal veel voorkomende mythen en misvattingen rond zonnebrandmiddelen waar mensen zich bewust van moeten zijn voordat ze hun volgende fles kopen. We hebben ze hier op een rij gezet.

1. Zonnebrandcrème is niet altijd nodig
Veel mensen geloven dat zonnebrandcrème alleen nodig is wanneer hun hele lichaam wordt blootgesteld aan zonlicht, zoals bij het zwembad of zwemmen in de zee. Ultraviolet licht is nog steeds schadelijk voor de blootgestelde huid, ongeacht hoe veel ervan wordt blootgesteld.

Sommige mensen geloven ook dat zonnebrandcrème niet nodig is op bewolkte dagen omdat de zon niet zo sterk aanvoelt als normaal. De waarheid is dat wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan het licht van de zon, het wordt blootgesteld aan UV-stralen, zelfs als het een bewolkte dag is.

2. Zonnebrandcrème zal voorkomen dat het lichaam vitamine D absorbeert
Vitamine D is een essentiële voedingsstof voor de gezondheid en het lichaam maakt het gemakkelijk door blootstelling aan UV-stralen. Zonnebrandcrème blokkeert echter UV-stralen. Dus, in theorie zou het 100 procent van de tijd gebruiken van zonnebrandcrème voorkomen dat een persoon de juiste niveaus van vitamine D krijgt.

Lees ook: Vijf manieren om het risico op huidkanker te verlagen

Zonlicht kan echter kleding binnendringen, zonnebrandmiddelen verliezen hun effectiviteit in de loop van de tijd en het is waarschijnlijk dat een persoon vergeet zonnebrandcrème aan te brengen elke keer dat ze de zon zien.

Veel wetenschappers en dermatologen suggereren dat slechts 5 tot 30 minuten blootstelling aan de zon per dag de juiste hoeveelheid vitamine D in het lichaam kan creëren.
 
3. Mensen met een donkere huid hebben geen zonnebrandcrème nodig
Sommige mensen geloven dat mensen met meer melanine in de huid geen zonnebrandcrème nodig hebben. Dit komt omdat melanine UVB-stralen verspreidt en tot op zekere hoogte kan beschermen tegen zonnebrand.

Hoewel mensen met een donkerdere huid meer tegen de zon worden beschermd, moeten ze toch een volledig spectrum zonnebrandcrème gebruiken. UVA-schade wordt niet op dezelfde manier door melanine geblokkeerd en kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en rimpels.

Melanine beschermt de huid ook niet tegen extreme blootstelling aan de zon, zoals het onbeschermd doorbrengen van lange uren in de zon. Mensen met een donkere huid zijn ook niet beschermd tegen huidkanker.

4. Zonnebanken bieden een beschermende basistint
Sommige mensen geloven dat ze zonnebanken moeten gebruiken om snel bruin te worden voordat de zomer komt, of voordat ze zichzelf blootstellen aan veel zon, bijvoorbeeld wanneer ze op vakantie zijn.

Zonnebanken gebruiken hoge concentraties UVA-licht om de huid snel donkerder te maken, terwijl de zon zowel UVA- als UVB-licht bevat. Blootstelling van het lichaam aan hoge niveaus van UVA-licht van een zonnebank creëert een tijdelijke kleurtint die weinig zal doen om de huid te beschermen tegen blootstelling aan de zon en zonnebrand veroorzaakt door UVB-licht.

Lees ook: Tips om veilig te zonnen onder een zonnebank

5. Make-up is voldoende om het gezicht te beschermen
Hoewel het waar is dat make-up een beetje bescherming tegen de zon kan bieden, is het niet veel en is het geen vervanging voor een goede zonnebrandcrème. Make-up moet worden gezien als een extra beschermingslaag, niet de enige beschermingslaag.

6. Zonnebrandcrème werkt beter dan bedekken
Het kan verleidelijk zijn om te denken dat een laag zonnebrandcrème het lichaam onoverwinnelijk maakt voor de zon. Veel mensen die zonnebrandcrème gebruiken, geloven dat dit hen in staat stelt om de hele dag beschermd te blijven, zelfs als veel van de huid wordt blootgesteld.

De waarheid is dat het bedekken van de huid veel betere bescherming biedt dan zonnebrandcrème. Een hoed en kleding die de huid bedekken zullen de huid beter beschermen dan zonnebrandmiddelen.

7. Je kunt niet bruinen terwijl je zonnebrandcrème op hebt
Zonnebrandcrème beschermt de huid tegen de meeste lichtstralen, maar sommige blijven de huid bereiken. Dit betekent dat het nog steeds mogelijk is om een ​​kleurtje te krijgen terwijl je zonnebrandcrème op hebt.

Zonnebrandcrème beschermt tegen UVA- en UVB-stralen, maar beschermt het lichaam mogelijk niet volledig. Het is nog steeds mogelijk om een ​​kleurtje te krijgen tijdens het gebruik van zonnebrandcrème, zelfs wanneer iemand het meerdere keren per dag toepast.

Een kleurtje is de natuurlijke beschermende reactie van het lichaam op blootstelling aan UV. Om zonnebrand te voorkomen, is het het beste om een ​​zonnebrandcrème aan te brengen en een hoed en lange kleding te dragen.

8. Alle zonnebrandmiddelen zijn hetzelfde
Er is een algemene misvatting dat alle zonnebrandmiddelen ongeveer hetzelfde zijn en hetzelfde werk zullen doen. Er zijn echter verschillende ingrediënten in zonnefilters en deze kunnen beschermen tegen verschillende niveaus van blootstelling aan de zon.

Actieve ingrediënten zoals titaniumdioxide, zinkoxide en ecamsule worden vaak gebruikt om UVA- en UVB-stralen uit te filteren. Er zijn ook chemische blokkers, zoals avobenzon. Deze ingrediënten blokkeren de zon op verschillende manieren. Het gebruik van een volledig spectrum zonnescherm is belangrijk omdat het de huid zal beschermen tegen het grootste bereik van UV-licht.

9. Eén applicatie van zonnebrandcrème beschermd de hele dag
Veel mensen denken dat zonnebrandcrème de hele dag blijft zitten na slechts één keer aanbrengen. In werkelijkheid verliest zonnebrandcrème zijn effectiviteit in korte tijd. Mensen moeten zonnebrandcrème tenminste elke 2 tot 4 uur aanbrengen.

Lees ook: Ken de feiten over huidkanker

10. Zonnebrandcrème is waterdicht
Zonnebrandcrème die is gelabeld als waterbestendig of zweetbestendig, of op de markt wordt gebracht als zonnebrandproduct voor sport, kan waterdicht lijken. Helaas is dit een overdrijving van wat zonnebrandcrème kan doen. Geen enkel zonneschermproduct kan 100 procent waterdicht zijn. Mensen moeten altijd waterbestendige zonnebrandmiddelen opnieuw aanbrengen na blootstelling aan water. Laat de zonnebrandmiddelen minstens 10 tot 15 minuten op de huid rusten voordat je het water in gaat.

11. Zonnebrandcrème vervalt nooit
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verloopt het zonnebrandcrème vanzelfsprekend. De actieve ingrediënten kunnen na verloop van tijd afbreken en het gebruik van verlopen sunblock kan de huid onbeschermd achterlaten.

Dit vind je misschien ook leuk