13 boeken om deze zomer te lezen

De zomer is officieel begonnen! En nog met mooi weer ook. Ongeacht wat je dit seizoen hebt gepland – tijd op het strand, een vakantie in het buitenland, barbecueën in je achtertuin of al het bovenstaande – je hebt zeker een goed boek nodig om je gezelschap te houden. Hier een paar must read boeken voor deze zomer. Klik op de prijs om te kopen.

Het mooiste moet nog komenHet mooiste moet nog komen
Hoe vrouwen wijzer, sterker en gelukkiger oud worden
Als je als vrouw ouder wordt, krijg je onherroepelijk te maken met verlies, ouderdomskwalen en vooroordelen. Mary Pipher kwam erachter dat de meeste vrouwen op latere leeftijd juist het gelukkigst zijn met hun leven en dankbaar voor de wijsheid die ze tot dan toe hebben verzameld. Door moeilijke momenten zijn ze in de loop der jaren uitgegroeid tot de authentieke, empathische en wijze mensen die ze altijd al wilden zijn.

De mooiste tijd van ons leven
Op basis van haar eigen ervaringen als dochter, zus, moeder, grootmoeder, verzorger, klinisch psycholoog en cultureel antropoloog onderzoekt Mary Pipher manieren waarop vrouwen veerkrachtig zijn geworden door de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. ‘Als we verstandig blijven handelen, helder blijven denken en onze emoties vakkundig leren beheersen,’ schrijft Pipher, ‘dan hebben we de mooiste tijd van ons leven.’
PRIJS: € 20,99

PRFCT.PRFCT.
In zeven stappen naar een optimistisch zelfbeeld
Je zelfbeeld bepaalt hoe je je gedraagt in het dagelijks leven. Psychologe Saskia Geraerts ontdekte dat veel cliënten een heel verkeerd beeld van zichzelf hebben. Als je je leven wilt veranderen en andere resultaten wilt krijgen, begint dit bij een ander beeld van jezelf.

Zeven eenvoudige stappen
In het boek PRFCT. laat ze aan de hand van zeven eenvoudige stappen zien hoe je op een andere manier naar jezelf kunt kijken. Vanuit de klinische psychologie legt ze uit hoe onze hersenen werken, hoe ons gedrag tot stand komt en hoe we geloven wat we geloven. En nog interessanter: je leert hoe je hier verandering in kunt aanbrengen om gelukkiger en lichter in het leven te staan.
PRIJS: € 17,99

Go BeyondGo Beyond — Hoe ik uit de schaduw van mijn leven stapte, en wakker werd in liefde voor mezelf
Teal Swan vertelt in haar boek Go Beyond eerst haar levensverhaal. Zij werd 13 jaar misbruikt door een sekteleider, uit wiens handen ze op 19-jarige leeftijd wist te ontsnappen. Vanuit haar wanhoop creëerde ze langzaam maar zeker een weg naar het licht. En zij dook uiteindelijk op uit de duisternis in de dageraad van zelfliefde. De rauwe intensiteit van haar verhaal grijpt je aan. Dat verhaal heeft een belangrijke functie. Het laat je beseffen dat waar je ook vandaan komt, de weg naar zelfliefde voor iedereen mogelijk is.

Hoe kun je leren van jezelf te houden?
Zelfliefde is een mooi begrip. Het belangrijkste wat je kunt doen voor een gelukkig leven is houden van jezelf. Maar wat als je dat nooit geleerd hebt? Als je gewend bent vooral liefde te geven en te bedelen om de liefde van de mensen om je heen? Teal vertelt je in het tweede deel van haar boek op een no-nonsense manier hoe dat werkt. Zij geeft praktische oefeningen om van lijden naar jouw eigen healing te komen. Met deze uitgebreide toolkit voor complete zelfliefde helpt zij de lezer ook wakker te worden in liefde voor zichzelf.

Praktische gids voor zelfliefde
In 29 hoofdstukken vol bevrijdende inzichten, geeft Teal Swan je ingrijpende tools om niet alleen jouw eigen leven te helen, maar om daadwerkelijk te ontwaken in diepe liefde voor jezelf. Als je daar eenmaal bent, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn…
Prijs 24,50

Masker af Lessen uit mijn levenMasker af
Lessen uit mijn leven
Iedereen kent haar, maar weinigen weten wie de vrouw achter de succesvolste exposities, de rode loper
en de schildersezel is. Ans Markus is één van de liefste, warmste, creatiefste vrouwen die Nederland kent.

Haar werk en haar visie werden gevormd door vervlogen tijden, een hart dat brak, worstelingen met
onzekerheden, oerkrachten die alleen moeders hebben en handen die zo goed konden schilderen dat ze ruimte kreeg zichzelf te worden. In Masker af leer je niet alleen de meest stijlvolle en mysterieuze vrouw van Nederland kennen, maar ook haar ervaringen die zeven decennia hebben gerijpt.

‘In mijn hele leven lopen lijnen die in mijn kindertijd zijn uitgezet. Niet bewust, helemaal niet zelfs. Maar als ik nu terugdenk aan de jaren vijftig en zestig – de tijd waarin ik opgroeide – zie ik thema’s voor me die nog altijd aanwezig zijn in mijn bestaan. Mijn liefde voor tekenen, mijn onzekerheid, mijn hang naar ernstige verhalen, interesse in anderen. Mijn leven lang gaan genieten en worstelen hand in hand. Ik kom vaak sterker over dan ik me voel. Ik ben gevallen en weer
opgestaan. Getrouwd en gescheiden. Ik heb liefdes verloren en opnieuw gevonden. En altijd ben ik blijven schilderen. In dit boek zet ik mijn masker af.’ – Ans Markus
PRIJS: € 20,00

Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf.Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf.
En inspirerende gids om ook jezelf te worden
Judith Noordzij was als beginnend advocaat succesvol op de Zuidas. Ze had alles waar ze voor gewerkt had en iedereen juichte haar toe. En toen volgde plots een burn-out, op 27-jarige leeftijd. Tijdens haar herstel ontdekte Judith Noordzij beetje bij beetje wat ze zelf eigenlijk wilde. Wat volgde was een sprong in het diepe, haar hart achterna.

Het beste dat je kunt worden is jezelf. Als kind word je al gevraagd wat je later wilt worden. Gek eigenlijk, want een beroep definieert je niet als mens. Daarbovenop moet je de keuze voor een studierichting al maken op een leeftijd waarop je nog niet eens mag stemmen of drinken. Voor je het weet zit je op een universiteit iets te leren wat je op een willekeurige maandag hebt besloten, omdat je die leraar van een bepaald vak leuk vond of omdat je gewoonweg niet zo goed wist wat je wilde worden. Dat overkwam ook Judith Noordzij: na een geweldige studententijd, een leerzame stage en een jaloersmakende baan kreeg ze een burn-out.

Uiteindelijk hing Judith de toga aan de wilgen en geeft nu coaching, inspirerende lezingen, reist het land af met haar Fire to Inspire-events en organiseert burnout breakfasts. En ze leert mensen ontdekken waar ze gelukkig van worden en hoe ze lef kunnen kweken om dat na te jagen. Ongeacht je studie, je omgeving, je eigen angsten en je twijfels. Je komt er wel. In je eigen tijd.
PRIJS: € 17,99

Sofia draagt altijd zwartSofia draagt altijd zwart
Sofia zou zo graag gelukkig zijn, maar draagt toch altijd zwart. Op haar tiende droomt ze er nog van het liefje van een piraat te worden, maar op haar zestiende neemt ze een overdosis pillen en wordt ze opgenomen in een kliniek. En op haar achttiende volgt ze een prestigieuze theateropleiding in Rome, om vervolgens in New York te belanden als een van de vele jonge actrices die hopen ontdekt te worden. Maar uiteindelijk is Sofia altijd op de vlucht, voor haar vrienden, voor haar ouders, voor haar geliefden en bovenal voor zichzelf.

Met grote emotionele zeggingskracht en psychologische diepgang beschrijft Paolo Cognetti de moeizame volwassenwording van de onvergetelijke Sofia. Net als in zijn geliefde roman De acht bergen bewijst hij een scherp besef te hebben van de dringende vragen in het leven.

Paolo Cognetti (Milaan, 1978) is een Italiaanse schrijver en documentairemaker. Hij brak definitief door met De acht bergen. De rechten werden aan veertig landen verkocht en het boek werd bekroond met de prestigieuze Premio Strega, de Premio Strega Giovani en de Prix Médicis étranger. Ook verschijn bij Prijs: €19,99

Ons huis staat in brandOns huis staat in brand
Een gezin en de toekomst van onze planeet
Het verhaal van een modern gezin dat hun leven verandert voor de toekomst van hun kinderen
Op achtjarige leeftijd zag Greta Thunberg een documentaire over de klimaatcrisis en vroeg zich af: ‘Hoe komt het dat niemand hierover praat? Hoe komt het dat volwassenen en politici überhaupt nog over iets anders kunnen praten?’ Greta raakte neerslachtig en weigerde lange tijd te eten. Ze kwam in een lang proces van ziekenhuisbezoeken en behandelingen terecht en werd uiteindelijk gediagnosticeerd met Asperger.

Nadat Greta hersteld is, gaat ze zich obsessief verdiepen in het klimaatvraagstuk. Ze krijgt haar ouders zo ver hun leven om te gooien: haar moeder zegt haar baan op zodat ze niet meer hoeft te vliegen, de familie koopt een elektrische auto, gaat vegetarisch eten en verandert haar consumptiepatroon drastisch.

Ons huis staat in brand is het verhaal van een gezin dat, aangevuurd door hun dochter, laat zien wat we zelf kunnen doen – voor een betere wereld, en voor de toekomst van onze kinderen.
Greta Thunberg (2003) verwierf internationale bekendheid toen ze ging spijbelen voor een beter klimaat. Haar actie heeft onder scholieren wereldwijd navolging gekregen. Malena Ernman (1970) had een internationale carrière als operazangeres. Svante Thunberg (1969) is acteur. Beata Ernman is het jongere zusje van Greta.
Prijs: €19,99

Karl Lagerfeld Intiem portret van de invloedrijkste modeontwerper ter wereldKarl Lagerfeld
Intiem portret van de invloedrijkste modeontwerper ter wereld
Wie Karl Lagerfeld denkt, denkt mode. Niet alleen zijn uiterlijk was intrigerend, maar ook zijn leven wist te fascineren – er heeft altijd een sfeer van mysterie rond zijn imago gehangen. Velen vroegen zich af wie er tevoorschijn kwam als hij in de privacy van zijn slaapkamer zijn beroemde zwarte bril afzette, maar weinigen kwamen erachter wie de daadkrachtige Karl Lagerfeld, met zijn ijzeren wil, nou écht was. Wist je bijvoorbeeld dat deze man, die een gigantisch mode-imperium opzette, in zijn vrije tijd twintig boeken tegelijkertijd las en meerdere bibliotheken op de wereld bezat?

Journalist Laurent Allen-Caron onderzoekt wat er voor man schuilging achter het beroemde mode-icoon. Hij documenteerde zijn biografie met behulp van documentaires, artikelen en tal van persoonlijke interviews. Lees over zijn ongewone opvoeding, de allesbepalende invloed van zijn moeder, zijn liefde voor kunst, design en boeken, en zijn bijzondere band met concurrent Yves Saint Laurent.

Laurent Allen-Caron is journalist en regisseur en maakte eerder de documentaire Karl Lagerfeld, être et paraître voor TV5.
Prijs: € 19,99

Een duister padEen duister pad
Faye van Laar woont al sinds haar vroege jeugd in psychiatrische inrichting Groot Loenen op de Veluwe. Haar vader is er directeur, maar ze is ook patiënt, en samen met een vijftal medepatiënten vormt ze een ongebruikelijke familie. Nieuw in de familie is Emilie, die aan achtervolgingswaanzin lijdt sinds haar vriend Steven werd vermoord. De daders hebben het nu op haar gemunt, beweert ze. Faye wil haar geloven, ze weet hoe het is met onzekerheden te leven, en probeert te helpen door zelf op onderzoek uit te gaan. Ze ontmoet rechercheur Simon te Bresser die de zaak evenmin kan laten rusten, ondanks de conclusie dat Steven zelfmoord pleegde onder invloed van antidepressiva. Als Emilie ineens spoorloos verdwijnt, bundelen Faye en Simon hun krachten en ontstaat er een onwaarschijnlijk speurdersduo.
Prijs: € 19,99

 

 

Het mesHet mes
Harry Hole is terug naar waar het ooit begon. Hij is weer aan de drank, Rakel heeft hem verlaten, voorgoed dit keer, en hij woont opnieuw op zijn oude adres aan de Sofia Gatan. De politie in Oslo biedt hem een baan aan, maar hij mag alleen nog cold cases onderzoeken. Als na meer dan tien jaar gevangenis Svein Finne, de serieverkrachter en -moordenaar, weer op vrije voeten komt, is Hole ervan overtuigd dat hij opnieuw zal toeslaan.

Het is slechts de opmaat van een veel grotere ramp. Want wanneer hij op een dag in zijn appartement ontwaakt na een nacht vol alcohol, ontdekt Harry dat hij besmeurd is met bloed. Het is het begin van een nachtmerrie die erger wordt dan hij ooit kon dromen. De briljante, onnavolgbare politieagent Harry Hole is terug en in de greep van de moordenaar die hem al zijn hele loopbaan achtervolgt.
Jo Nesbø (Oslo, 1960) is de succesvolste thrillerauteur van Noorwegen. Zijn werk wordt in meer dan 50 langen uitgegeven, is verschillende malen onderscheiden en diverse titels zijn verfilmd. Hij is voormalig profvoetballer, beurshandelaar, muzikant en wereldreiziger.
Prijs: € 22,99

DagelijkshedenDagelijksheden
De dagen van Remco Campert zijn al zo lang hij leeft vol van avontuur. Terwijl hij in huis rommelt, een ommetje maakt of uit het raam tuurt, fladderen zijn gedachten als opgeschrikte vogels alle kanten uit en ontluiken zijn herinneringen. Voorbijratelende rolkoffers voeren hem naar laag overvliegende bommenwerpers. Achterkleinkinderen die hun eerste stappen zetten roepen beelden op van bergen die hij zelf al wandelend bedwong. En altijd is degene die hij liefheeft in de buurt en wordt om vier uur het bordspel met de letters gespeeld. In Dagelijksheden zijn bijna honderd korte verhalen uit Elsevier voor het eerst bijeengebracht. Vol van Camperts zachte melancholie, zijn dansende zinnen en speelse associaties, voert deze bundel de lezer moeiteloos mee naar de privésfeer van de dichter.

Remco Campert (1929) is dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Jan Campert-prijs, de P.C. Hooft-prijs en de Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij geërd met de Prijs der Nederlandse Letteren.
Prijs: €19.99

Het vergeten dorpHet vergeten dorp
Een tijdloos verhaal over liefde en opoffering, voor fans van Kate Morton en Carol Drinkwater.
1943: De hele wereld is in staat van oorlog, en de bewoners van Tyneham wordt gevraagd hun thuis op te offeren – het dorp wordt overgedragen aan het Britse leger. Maar op de vooravond van de overdracht zal een vreselijke gebeurtenis ervoor zorgen dat drie van hen voor altijd verdwijnen.

2017: Melissa hoopte dat een vakantie aan de kust van Dorset haar relatie uit het slib zou trekken, maar ondanks de idyllische omgeving gaat het juist bergafwaarts. Dan vindt Melissa een mysterieuze foto, van een vrouw uit het vergeten dorp Tyneham. Ze is vastbesloten om te ontdekken wat het verhaal achter de oude foto is. Maar Tyneham verbergt een gruwelijk geheim…

Lorna Cook schreef als journalist voor de magazines van de Daily Mail en de Associated Press en werkte in pr. Het vergeten dorp is haar romandebuut. Het kwam in Groot-Brittannië op nummer 1 in de Kindle-bestsellerlijst.
Het vergeten dorp verschijnt 16 juli 2019.
Prijs 17,99

De goede zoonDe goede zoon
De 26-jarige Yu-Jin ontwaakt na een onrustige nacht en ontdekt dat zijn kleding onder het bloed zit. Onder aan de trap vindt hij vervolgens het levenloze lichaam van zijn moeder, haar hals blijkt doorgesneden. Yu-Jin heeft geen herinneringen aan de nacht, maar beseft dat al het bewijsmateriaal naar hem wijst. Hij besluit daarom het lichaam van zijn moeder te verstoppen en zelf de moordenaar op te sporen. Ondertussen moet hij zijn nieuwsgierige tante, zijn stiefbroer en de politie op een dwaalspoor zetten. Dan blijkt dezelfde nacht nóg een vrouw te zijn vermoord. Langzaam komen Yu-Jins herinneringen terug, en ontvouwt zich een drama dat verder gaat dan deze fatale nacht.

You-Jeong Jeong werkte jarenlang als verpleegster voordat ze zich volledig op haar schrijverschap richtte. Ze won diverse grote literaire prijzen en bereikte in korte tijd de bestsellerstatus. Jeong is in haar vaderland inmiddels een fenomeen en wordt daar beschouwd als de Koreaanse Stephen King.
Verschijnt 4 juli 2019 Prijs: € 20,99

Dit vind je misschien ook leuk