5 huidverzorgingsmythen en waarom ze fout zijn

5 huidverzorgingsmythen en waarom ze fout zijn

Laatst geüpdatet op maart 13, 2024 by Redactie

Met veel misleidende informatie kan het steeds moeilijker worden om tussen feit en fictie te navigeren. Als het gaat om onze gezondheidszorg, kunnen de gevolgen van het vertrouwen op verkeerde informatie zowel verreikende als potentieel schadelijke gevolgen hebben voor ons lichaam. Of het kan gewoon een tijd- en geldverspiller zijn. Huidverzorging is geen uitzondering. Lees verder voor onze opsomming van een aantal heersende mythes over huidverzorging.

Acne wordt veroorzaakt door junkfood

Terwijl het gezegde dat “je bent wat je eet” zeker waar is, is het eigenlijk een te grote vereenvoudiging als het gaat om acne. Acne gaat vooral over genetica, en wordt meestal veroorzaakt door overactieve talgklieren, zweten, dode huidcellen en vuil. Deze factoren verstoppen je poriën en het gebied rond je haarzakjes en leiden meestal tot ontsteking en zwelling. Er is zeer weinig bewijs dat acne wordt veroorzaakt door wat we eten. Die zakken patat zullen zeker gezondheidsproblemen veroorzaken, maar het zal geen acne zijn waar je je zorgen over hoeft te maken.

Lees ook: 10 manieren waarop je gezicht ouder wordt

SPF 45 zonnebescherming is een enorme upgrade naar SPF 30

De heersende mythe is dat het SPF-nummer verwijst naar de mate van kracht in relatie tot andere SPF-nummers. Dus SPF 30 zou twee keer zo sterk zijn als SPF 15, terwijl SPF 45 drie keer sterker zou zijn. Dit is echter niet hoe de SPF-beoordeling werkt. In termen van sterkte geeft SPF 15 ongeveer 93% bescherming, terwijl SPF 30 97% is en SPF 45 98%. Het is aan jou om de kosten-batenanalyse uit te werken of de sprong van 30 naar 45 de moeite waard is, maar probeer producten te vinden met het label breed spectrum.

“Natuurlijke” producten zijn beter voor je huid

Dit is een grote, en geldt niet alleen voor huidverzorgingsproducten. Er is een algemeen geloof in de samenleving dat natuurlijk goed is, en chemisch slecht. Het is waar dat natuurlijke producten zoals aloë vera goed zijn voor je huid en parabenen slecht zijn. Dat houdt echter niet in dat alles technisch gezien een chemische stof is. Zinkoxide, salicylzuur en retinol zijn allemaal chemische stoffen die gunstige effecten op je huid hebben, terwijl natuurlijk voorkomende ingrediënten die gezond kunnen zijn, zoals citroensap, je huid kunnen beschadigen. Laat je niet misleiden door de natuurlijke of chemische labels.

Frequente exfoliëren resulteert in een gezondere huid

Daarover bestaat veel onenigheid. Een beetje is goed, maar stop even en denk na over wat je aan het doen bent voor een moment. Je gebruikt een schurende substantie om de bovenste lagen van je huid af te schrapen. Als je dit te vaak doet, kan het je huid irriteren, waardoor de productie van talg (de olie in je huid) toeneemt. Dit kan leiden tot acne, vettiger haar en mogelijk littekens.

Lees ook: Zo verwen je een droge huid in de winter

Je hebt geen zonnebrandcrème nodig als je in de schaduw bent

Hoewel direct zonlicht voor je huid zeker slechter is dan in de schaduw of binnenshuis, is de waarheid dat UV-straling niet alleen beperkt is tot de directe stralen. UV-stralen kunnen je huid zelfs op een bewolkte dag bereiken. Draag dagelijks zonnebrandcrème en probeer bij zonnig weer minstens SPF 30 op je huid aan te brengen om schade te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk