5 manieren waarop we onzelf tekort doen

5 manieren waarop we onzelf tekort doen

Soms doen we onszelf tekort zonder het te beseffen. Vaak is het zo subtiel dat we niet merken dat we het doen (of het effect dat het op ons heeft). We maken óf aannames die onszelf devalueren, we weten niet waar we volledig toe in staat zijn of geven onszelf onvoldoende krediet (of helemaal niet) voor onze talenten, inspanningen of acties. Meestal doen we dit met woorden die we gebruiken.
Woorden en de manier waarop we ze gebruiken kunnen enorm krachtig zijn, dus is het belangrijk dat we onze woorden verstandig kiezen. Hier zijn 5 manieren waarop we onszelf tekort doen zonder te beseffen dat we het doen.

1. Ik ben gewoon een …
Het schadelijke woord in deze zin is – gewoon het woord. Het woord gewoon (in deze specifieke context) houdt in dat wat we doen niet zo belangrijk is als wat andere mensen doen – wat natuurlijk volkomen onwaar is. Natuurlijk is het andere probleem met het woord gewoon dat het impliceert dat we eendimensionaal zijn. We zijn nooit slechts één ding. We zijn allemaal veel complexer en intrigerend dan dat. Als deze zin in je gedachten opkomt – is het tijd om je balans op te maken en je ware bijdrage aan de wereld te zien.

2. Maar het is gemakkelijk voor mij……
Wat jij misschien als vanzelfsprekend beschouwt, is voor andere mensen helemaal niet zo. In plaats van te geloven dat je zo ongelofelijk getalenteerd bent in je vakgebied, veeg je het gewoon nonchalant van de tafel of als iets simpels. Je waardeert niet hoe slim en getalenteerd je echt bent. Als je worstelt op dit gebied, is het tijd om je vaardigheden, talenten en kennis te herzien en jezelf de eer en het respect te geven dat je verdient.

3. Ik kan dat nooit doen ….
Hiermee houdt jezelf tegen omdat je een zelfbeperkend geloof hebt dat je vasthoudt. De meest waarschijnlijke reden dat je denkt dat je iets niet kunt doen, is dat je niet genoeg vertrouwen hebt of dat je het nog nooit eerder hebt gedaan. Vaak is het een beetje van beide: mensen hebben geen vertrouwen in dingen die ze nooit hebben geprobeerd. Dit komt soms van een plaats van – ik wil dat niet doen. Niets willen doen is prima zolang je niet nee zegt tegen elke kans die je tegenkomt. Je wint zelfvertrouwen en hebt plezier door nieuwe dingen te proberen, dus zorg ervoor dat je jezelf daarbuiten zet en dingen een kans geeft!

4. Het is niet echt ….
Dit is waar we onze prestaties vaak bagatelliseren door te denken of te zeggen dat wat we deden niet echt zo belangrijk of speciaal was. Mensen kunnen dit soms doen wanneer ze niet de aandacht willen die succes kan brengen. Ze vinden het misschien leuk om het werk te doen, iets te bereiken of iemand te helpen, maar hebben er moeite mee om de eer te nemen of hun werk of acties te promoten. Hoewel er niets mis is met nederig te zijn, moeten we ervoor zorgen dat we onszelf niet in de steek laten wanneer we terugdeinzen voor aandacht voor goed werk.

5. Het betekent niets
Mensen zullen zichzelf vaak afhouden door te zeggen dat hun mening er niet toe doet. Dit zou kunnen voortkomen uit de angst dat hun idee wordt afgewezen of belachelijk wordt gemaakt of dat ze niet het vertrouwen hebben om zich uit te spreken en zich uit te drukken. Het heeft misschien helemaal niets te maken met gebrek aan vertrouwen en meer te maken met problemen met het mondeling uiten van hun briljante idee. Het uiten van jezelf kan bijzonder moeilijk zijn voor introverte mensen als ze omringd zijn door een groep extroverten die allemaal proberen hun punt te maken! Het belangrijkste om te onthouden is dat je mening er toe doet. Misschien moet je een andere manier zoeken om je punt over te brengen. Laat een probleem bij het uitdrukken van jezelf je niet beletten bij te dragen. Laat deze tegenslagen je succes niet saboteren.

Dit vind je misschien ook leuk