5 nieuwe rechten die jij hebt over jouw persoonlijke gegevens

5 nieuwe rechten die jij hebt over jouw persoonlijke gegevens

Dankzij de nieuwe Europese regels voor gegevensbescherming, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), hebben Nederlanders meer controle over hoe hun persoonlijke data worden verzameld en gebruikt. Ook zijn we beter beschermd wanneer gegevens lekken. De nieuwe regels zijn van toepassing in heel Europa, ongeacht waar de gegevens gebruikt worden en waar de organisatie gevestigd is.

Ontvang je de nieuwsbrieven waarvoor je je niet hebt aangemeld? Krijg je advertenties nadat je iets online hebt gekocht? Met de AVG kun je aangeven dat je verwijderd wilt worden van de nieuwsbrieven. Strengere regels over datalekken houden ook in dat bedrijven jou op de hoogte moet brengen als een lek een risico vormt voor jouw rechten en vrijheden.

5 nieuwe rechten die jij hebt over jouw persoonlijke gegevens:

1. Je hebt het recht om informatie over de verwerking van jouw gegevens te ontvangen en het recht om gratis toegang te vragen tot de persoonlijke gegevens die een organisatie over jou heeft. Deze gegevens moeten in een toegankelijk formaat aangeleverd worden.

2. Als je van mening bent dat jouw persoonsgegevens onjuist of onvolledig zijn, dan kan je vragen die te laten corrigeren. Dat moet zonder onnodige vertraging worden gedaan.

3. Het moet makkelijk zijn om je toestemming in te trekken. Als jouw gegevens niet langer nodig zijn of onrechtmatig worden verwerkt, kun je vragen de gegevens te laten verwijderen.

4. Je hebt het recht om op elk moment bezwaar te maken tegen het ontvangen van direct marketing berichten.

5. Geautomatiseerde gegevensprocessen kunnen onnauwkeurige resultaten veroorzaken of zelfs juridische consequenties hebben op jouw situatie. In dit soort gevallen heb je het recht bezwaar te maken tegen de geautomatiseerde beslissing en de beslissing door een persoon te laten controleren.

Het is aan jou om van jouw rechten gebruik te maken. Als je denkt dat jouw rechten zijn geschonden, dan kan je contact opnemen met de betreffende organisatie. Zij moeten binnen een maand reageren op jouw verzoek. Je kunt ook een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De nieuwe regels zijn van toepassing in de hele EU, ongeacht waar de gegevens worden verwerkt en waar de organisatie is gevestigd. Ze zijn zelfs van toepassing op bedrijven die niet uit de EU komen, maar zich wel richten op mensen in Europa. Dus of je nu lokaal of iets in het buitenland koopt, je blijft dezelfde rechten houden.

Dit vind je misschien ook leuk