5 stappen naar emotionele voorjaarsschoonmaak

5 stappen naar emotionele voorjaarsschoonmaak

De lente staat voor de deur, de tijd wanneer velen van ons geobsedeerd raken door het opruimen van kasten, laden, boeken en rommel. Waarom zijn we niet zo enthousiast bezig met onszelf? Waarom neem je komende tijd niet de tijd om oud gedrag en patronen te inventariseren die niet goed voor je zijn – en ruim je ze op samen met de stofdeeltjes in huis? Emotionele reiniging is een kunstvorm: het vereist zowel oefening als een diepe toewijding om je denken te veranderen. Maar je kunt onproductief denken, negatieve zelf-praat en de rommel van ervaringen uit het verleden opruimen. Net als bij het opruimen van een kast, vereist dit schoonmaken een sorteerproces (wat te bewaren, wat vrij te geven, wat weg te geven). Probeer deze 5 stappen:

1. Ga zitten met je dagboek of een stuk papier. Vraag jezelf in de stilte van het moment af: “Welke emotionele reacties dienen mij niet?” Bewerk de gedachten niet. Beoordeel de antwoorden niet. Kijk gewoon naar wat er binnenkomt. Als je eenmaal duidelijk en kalm bent, noteer wat er is gebeurd.

2. Als de lijst compleet is, neem de komende dagen de tijd om te beschrijven hoe deze emoties opduiken en wat hen triggert. Het is belangrijk dat je duidelijk weet wat je op stang jaagt en hoe.

3. Schrijf een lijst met de manieren waarop je een meer empowered leven zou kunnen leiden als je deze negatieve patronen zou kunnen verschuiven.

Lees ook: 7 tips voor de voorjaarsschoonmaak van je kledingkast

4. Maak een reeks doelen (niet meer dan drie per emotionele kwestie) die je in de komende zes maanden begint te implementeren. Neem alleen die doelen op die je wilt naleven. Je wilt jezelf niet instellen voor mislukkingen. Zorg er met deze doelen voor dat je weet hoe je het ongewenste gedrag wilt vrijgeven.

Voorbeeld: ik tel tot 10 voordat ik spreek als ik boos ben; Ik zal de tijd nemen om op te schrijven hoe een negatieve emotionele reactie mij niet zal ondersteunen, en ik zal een ander antwoord kiezen.

5. Maak een “win” -lijst: elke keer dat je positiever reageert, schrijf het op. Hoe meer overwinningen je ervaart en viert, hoe meer overwinningen er in je leven zullen zijn!

Dit vind je misschien ook leuk