5 tips om jezelf te beschermen tegen melanoom

5 tips om jezelf te beschermen tegen melanoom

Laatst geüpdatet op mei 14, 2019 by Redactie

Het monitoren van moedervlekken is belangrijk om alert te blijven op melanoom – de meest gevaarlijke vorm van huidkanker. Als melanoom niet vroegtijdig wordt behandeld, kan het zich uitbreiden naar andere organen, waardoor het moeilijk te behandelen wordt. Melanoom begint in de huidmelanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor het produceren van pigment. Moedervlekken zijn normaal. Bijna iedereen heeft ze en de meesten worden geen kanker. Maar het controleren van veranderingen is belangrijk, zodat ze snel kunnen worden behandeld als er een probleem ontwikkelt.

De meesten van ons hebben tussen de tien en veertig ‘gewone’ moedervlekken, die zich meestal vanaf kindertijd tot de leeftijd van 40 jaar ontwikkelen. Gemeenschappelijke moedervlekken delen een reeks eigenschappen: ze zijn rond en klein, niet groter dan een potloodgum; ze hebben een gelijkmatige kleur, meestal roze of bruin; en ze zijn glad, met een duidelijke rand. Een kleiner percentage mensen ontwikkelt ook atypische – of dysplastische – moedervlekken, die groter zijn en een onregelmatige kleur, oppervlakte of rand kunnen hebben.

Lees ook: Ken de feiten over huidkanker

Het hebben van moedervlekken is geen reden tot ongerustheid, maar je moet ze wel in de gaten houden. Hier 5 tips om jezelf te beschermen tegen melanomen.

1. Ken je risiconiveau: Genen en omgeving dragen bij aan het risico. Factoren zijn onder meer een blanke huid, zonnebrand in kindertijd, de aanwezigheid van atypische moedervlekken, meer dan 50 gewone moedervlekken en alle persoonlijke of familiegeschiedenis van huidkanker. Voor mensen met een verhoogd risico, is het belangrijk om een ​​check-up schema met een dermatoloog te ontwikkelen. Dat kan een keer per jaar zijn of elke drie maanden, als er een combinatie van factoren is.

2. Breng je moedervlekken in kaart: Vroegtijdige interventie begint met huidbewustzijn. Op de website van de Stichting Melanoom kun je het verschil zien tussen onschuldige en verdachte moedervlekken. Dit is een goede eerste stap om een ​​basisreferentie vast te stellen om te controleren op wijzigingen.

3. Oefen de alfabetcontrole: Voer regelmatig zelfexamens uit en denk ‘A, B, C, D, E’ om de vijf belangrijkste factoren te onthouden bij het inspecteren van moedervlekken. “Asymmetrie: een onregelmatige vorm. Border: een onregelmatige grillige rand. Color: de vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: veranderingen in grootte. Evolueren: veranderen gedurende een periode van weken of maanden, het jeukt of bloedt. Als een van deze bijwerkingen optreedt, moet je onmiddellijk naar een arts gaan.

Lees ook: Vijf manieren om het risico op huidkanker te verlagen

4. Zie je andere wijzigingen? Onderneem actie!: Het zijn niet alleen moedervlekken waar we rekening mee moeten houden. Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van de melanomen zich kan ontwikkelen in andere delen van onze huid, dus als we veranderingen in huidskleur of textuur waarnemen of jeuken of bloed krijgen, is het van vitaal belang om naar een arts te gaan.

5. Bescherm de volgende generatie: Vijfennegentig procent van de melanomen is gekoppeld aan blootstelling aan UV. Vroege blootstelling van de huid is vooral schadelijk. De volwassenen van vandaag zijn misschien opgegroeid voor dit begrip. Maar we kunnen er zeker van zijn dat de volgende generatie beschermd wordt door zonnebrandcrème te gebruiken.

Dit vind je misschien ook leuk