6 tips voor betere lucht in huis

6 tips voor betere lucht in huis

Laatst geüpdatet op maart 27, 2024 by Redactie

De winter komt eraan, en daarmee ook de tijd dat we veel tijd thuis doorbrengen; dit jaar zelfs meer dan in andere jaren vanwege de huidige pandemische situatie. Je goed voelen, ontspannen, lekker eten – we geven hier veel geld aan uit. Maar velen vergeten onze belangrijkste hulpbron: de lucht die we inademen. We geven hier dan ook 6 tips voor een betere lucht in huis.

Een paar simpele trucs kunnen de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren:

1. Pas op dat er tijdens het koken niets aanbrandt (toast, vlees, enz.). Gebruik bakoliën met een hoger rookpunt, zoals zonnebloemolie.

2. Zorg er bij het inrichten van je huis voor dat materialen en meubels zo min mogelijk worden blootgesteld aan schadelijke stoffen.

3. In plaats van geurkaarsen en luchtverfrissers is het beter om verstuivers te gebruiken voor etherische oliën met natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld eucalyptus. Bijkomend voordeel: het is bewezen dat deze huisstofmijten in huis verminderen!

4. Zet veel planten neer. Dit zijn deels natuurlijke luchtreinigers.

Lees ook: De gezondheidsvoordelen van kamerplanten

5. Was kleding die je nieuw hebt gekocht eerst. Dit vermindert een grote hoeveelheid chemicaliën die in de lucht en, natuurlijk, het lichaam vrijkomen.

6. Heel belangrijk: Ventileer de binnenkant goed – dit is essentieel, vooral in de winter! Je kunt het beste 3 tot 4 keer per dag ventileren: Zet de ramen in meerdere kamers korte tijd volledig open en laat de kamerdeuren open. Voor de wintermaanden is de richtwaarde voor de ventilatietijd 5 tot 10 minuten. En alsjeblieft: zet tussentijds de verwarming uit! Energiedeskundigen stellen dat het zelfs met 5 minuten de moeite waard is.

Tip: pas op voor condens aan de binnenkant van je ramen. Deze gecondenseerde luchtvochtigheid duidt op onjuist gedrag bij verwarmen en ventileren. De luchtvochtigheid in de ruimte is te hoog waardoor er niet voldoende geventileerd werd of de binnenlucht is te koud en kan daardoor te minder vocht opnemen.

Dit vind je misschien ook leuk