handige bespaartips voor thuis

7 handige bespaartips voor thuis

Laatst geüpdatet op september 16, 2017 by Redactie

Of je nu huurt of koopt: bespaartips zijn altijd welkom! Je hebt te maken met veel vaste lasten. Sommige kun je niet veranderen, zoals de huur of de belastingen. Op andere vaste lasten kun je echter wel besparen. In totaal kun je zelfs vele honderden euro’s per jaar besparen. Het leukste is dat je dat vaak kunt doen zonder dat het jou veel moeite kost. We vonden 7 handige bespaartips voor in huis waar je weinig voor hoeft te doen, maar die wél veel opleveren!

1. Besparen op je energieleverancier
De eerste besparing die je kunt doen, kost je geen enkele moeite. Je hoeft alleen maar even online wat zaken uit te zoeken en te regelen en je bespaart direct geld. Je gaat gewoon op zoek naar de goedkoopste energieleverancier die je vinden kunt. Soms zijn overzichtssites handig die verschillende energieleveranciers vergelijken. Het overstappen is vaak goedkoop of gratis en het kan je per jaar flink wat geld opleveren.

2. Energie besparen
Naast de energieleverancier, kun je ook besparen op de hoeveelheid energie die je gebruikt. Sommige maatregelen leveren wel wat op, maar kosten eerst een investering. Denk daarbij aan het omwisselen van je lampen voor LEDs of het plaatsen van zonnepanelen. Andere maatregelen zijn gratis en makkelijk, zoals het uitzetten van apparaten in plaats van ze op standby te laten staan. Er zijn genoeg energie besparingstips die nauwelijks moeite kosten en in totaal veel opleveren. Soms kunnen gadgets hier ook bij helpen.

3. Water besparen
In je watergebruik kun je soms heel veel besparen. Een simpele maatregel als een waterbesparende douchekop kan je meer dan de helft van het douchewater besparen! Andere maatregelen zijn het korter douchen en het installeren van een regenton. Met water uit de regenton kun je je planten water geven, de ramen of de auto wassen, of de kinderen in de zomer buiten laten spelen. Zo bespaar je heel wat kraanwater!

4. Besparen op meubels en spullen
Je wilt regelmatig wat nieuws in huis halen. Je bent toe aan nieuwe meubels, je zoekt nieuwe decoraties of je wilt wat verse planten in huis. Op zich prima, maar per jaar lopen deze kosten snel hoog op. Zoek daarom zoveel mogelijk op marktplaats of andere tweedehands sites. Verder hebben kringloopwinkels vaak verrassend goede spullen voor een schappelijk prijsje.

5. Word een koopjesjager
Een echte koopjesjager struint regelmatig het internet af voor leuke aanbiedingen. Niet alleen voor meubels en spullen, maar ook met boodschappen kun je flink wat geld besparen. Er zijn praktische verzamelsites, maar echt interessante aanbiedingen vind je daar meestal niet. Je moet wat ervaring opdoen, maar als je de slag te pakken hebt kun je hiermee honderden euro’s per jaar besparen.

6. Abonnementen, goede doelen en loterijen
Kijk eens goed naar alle abonnementen die je hebt. Welke heb je echt nodig en welke gebruik je niet? Je zult zien dat je vast ergens een abonnement hebt dat je niet of nauwelijks gebruikt. Komen er weer eens mensen voor goede doelen aan de deur? Geef collectanten wat kleingeld en ga nooit akkoord met vaste afschrijvingen. Loterijen klinken leuk, maar ze kosten je altijd geld terwijl het zelden wat oplevert. Wees hier dus kritisch in!

7. Verzekeringen checken
De laatste maanden van het jaar zijn een goed moment om je verzekeringen te checken. Welke verzekeringen heb jij nodig? In principe zijn er slechts vijf verzekeringen die je echt nodig hebt: autoverzekering (WA), de persoonlijke WA, zorgverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering (als je een eigen huis hebt). Alle andere verzekeringen zijn optioneel en lang niet altijd voordelig voor jou. Wel voor de verzekeringsmaatschappij.

Je kunt heel wat geld besparen door wat slimme maatregels te nemen. Door goedkoper je boodschappen te halen en zoveel mogelijk te snijden in vaste lasten, bespaar je veel. Eenmalige uitgaven zijn duur, maar vaste lasten hebben meer impact dan je denkt. Reken gewoon eens uit hoeveel je per jaar kwijt bent. De bedragen per maand mogen dan laag lijken, maar per jaar tikt het aardig aan. In totaal bespaar je al heel snel meer dan 200 euro per jaar.

Dit vind je misschien ook leuk