7 vegetarische tips voor kinderen

7 vegetarische tips voor kinderen

by Redactie

Gezinsgeluk aan tafel – voor velen betekent dit samen eten met het gezin, samen tijd doorbrengen en tegelijkertijd genieten van heerlijk eten. Maar het betekent ook: de bereiding mag niet te lang duren en de maaltijden moeten worden afgewogen met voldoende groente en fruit. Kinderen eten tegenwoordig veel te weinig van beide. Ze bevatten zoveel belangrijke vitamines, mineralen en fytochemicaliën die de gezondheid van kinderen bevorderen en het immuunsysteem versterken. Hier 7 tips om kinderen vegetarisch te laten eten.

Tip 1 – Geen trucjes helpen hier, want ouders zijn rolmodellen

Kinderen oriënteren zich op hun ouders en leren van hen. Hoe bewuster de groten eten, hoe groter de kans op een gezond bord bij de kleintjes. Als ouders van alles een beetje eten, doen kinderen hetzelfde. Wat hier belangrijk is: Je moet geen druk uitoefenen en iedereen een keuze geven, ook jezelf, bijvoorbeeld door elk gezinslid drie voedingsmiddelen te laten kiezen die hij/zij niet lust en niet hoeft te eten. Dit geeft kinderen inspraak en laat zien dat volwassenen niet altijd alles eten.

Tip 2 – Wortel verslaat broccoli

Soms is het alleen de broccoli die wordt afgewezen. Maar misschien wordt de wortel er snel afgeknabbeld. Ouders kunnen hun kinderen een compleet assortiment groenten aanbieden en alles laten proeven. Het belangrijkste is: verlies je geduld niet. Het duurt even voordat de smaak wordt geaccepteerd. En het kind kan het beste naar de supermarkt of de markt meegaan en kiezen wat het wil proeven.

Tip 3 – Groenterecepten voor kinderen

Wortelpannenkoekjes, courgettespaghetti of spinaziemuffins – er zijn talloze recepten om groenten op een andere manier te eten. En zelfs een beetje te verbergen. Groenten verdwijnen bijvoorbeeld als ze gepureerd worden in sauzen en smoothies of fijn geraspt in dumplings. Het is het beste om samen met kinderen te koken en ze kleine klusjes te laten doen, zoals het wassen of snijden van de groenten. Wie een handje helpt, wil gegarandeerd het resultaat zelf proberen.

Lees ook: Zo leren kinderen van groenten te houden

Tip 4 – Gebruik producten die gemaakt zijn van groenten, maar er helemaal niet op lijken

In de supermarkt vind je steeds meer producten die gemaakt zijn van groenten en die een welkome vervanger van vlees kunnen zijn, zoals de plantaardige vleesalternatieven. Het assortiment is tegenwoordig heel groot, dus je kunt van alles uitproberen.

Tip 5 – Knapperig, geurig, kleurrijk

Als kinderen hun eigen groenten zien groeien en spannende dingen leren over hun herkomst en verscheidenheid aan variëteiten, krijgen ze er sneller een band mee. Je leert waar de groenten op je bord vandaan komen en ziet met eigen ogen hoeveel tijd en zorg het kost om van een klein zaadje een rijpe tomaat of komkommer te kweken. De oogst en de daaropvolgende voorbereiding zijn ook erg leuk.

Tip 6 – Speel natuurlijk met groenten!

Maaltijden worden kleine avonturen, bijvoorbeeld met inventieve namen: de groentesoep wordt een piratenstoofpot en “prinses-erwten” klinkt veel beter dan erwten. En: het oog eet ook! Kinderen vinden het geweldig als alles kleurrijk en mooi gerangschikt is. Met creatief fooddesign verandert de sandwich bijvoorbeeld in een grappig groentegezicht.

Tip 7 – Fastfood en fingerfood

Snijd rauwe of geblancheerde groenten in handige stukjes, presenteer ze mooi op een bord of in een glas, voeg een dip toe – en eenvoudige groenten worden heerlijk fingerfood. Goed om te weten: Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen twee keer zoveel groente en fruit eten als ze hapklaar worden aangeboden. Tegelijkertijd hoeft fastfood niet ongezond te zijn. Het beste kun je het gewoon zelf bereiden.

Dit vind je misschien ook leuk