8 tips om je huisdier in vorm te houden

8 tips om je huisdier in vorm te houden

Laatst geüpdatet op februari 20, 2024 by Redactie

Meer katten dan honden hebben overgewicht en een op de vijf eigenaren van huisdieren vindt het moeilijk om hun vriend in vorm te krijgen. Beweging is een van de dingen waar wij als eigenaren van dieren bij kunnen helpen, maar ook de keuze van het voer is uitermate belangrijk. Obesitas kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals gewrichtsproblemen, diabetes en uiteindelijk een kortere levensduur, en ondergewicht is, zoals iedereen weet, ook niet gezond voor onze viervoeters.  Hier 8 tips om je huisdier in vorm te houden.

1. Vul de kom met kwaliteitsvoer

Er is een verschil tussen voer en voer, net zoals er een verschil is tussen het voedsel dat we zelf eten. Lees de inhoudsopgave goed door. Bekijk ook: Welke type hondenvoer is het beste voor je hond?

Lees ook: Hoe kan je zien of je hond overgewicht heeft?

2. Routines

Jij als eigenaar dient goede routines voor voeding en lichaamsbeweging op te zetten; in dit geval begrijpen de dieren hun eigen belangen niet.

3. Houd het bedrag bij

Ongeacht welk dieet je volgt of wat voor soort voer je ook geeft, het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid per dag in verhouding tot de grootte van het dier niet te overschrijden.

4. Vermijd menselijk voedsel

Ons eten bevat vaak veel te veel calorieën voor onze huisdieren. Een veel voorkomende caloriebug is dat je kleine stukjes aanbiedt aan de keukentafel of bank die in totaal na verloop van tijd een vrij grote hoeveelheid kunnen worden.

5. Beloon snoep met mate

Wanneer je je huisdier gaat belonen met snoep, hoef je niet meerdere tegelijk te geven en moet je de gelegenheden met zorg uitkiezen. Lichaamsbeweging is leuk en snoep is vaak een motivator, maar het is geen maaltijd. Probeer ook andere beloningen zoals honden- of kattenvoer, spelen en knuffelen en veel lof! En houd er rekening mee dat je de hoeveelheid voer moet verminderen op basis van hoeveel snoep je je huisdier geeft.

6. Houd de weegschaal bij

Weeg je hond of kat regelmatig.

7. Langzame maaltijd

Serveer het voer in activatiespeelgoed of een slowfeed voerbak. Het stimuleert de maaltijd en maakt het zowel langer als leuker.

Lees ook: 5 eenvoudige stappen om je hond te laten afvallen

8. Vergeet de oefening niet

Varieer de beweging van je huisdier door binnenshuis activeringsspeelgoed te gebruiken of de wandeling te variëren. Voor de hond kun je heuvelachtig terrein kiezen en gebruik maken van geschikte objecten in de omgeving; zoals springen op rotsen, balanceren op boomstammen, enz. Denk er ook aan om alle activiteiten aan te passen aan de grootte, leeftijd en fysieke mogelijkheden van het dier.

Dit vind je misschien ook leuk