Alles over artrose in de schouder

Alles over artrose in de schouder

Laatst geüpdatet op februari 19, 2024 by Redactie

Het risico op het ontwikkelen van artrose van de schouder neemt toe met de leeftijd. Slijtage in de schouder kan zorgen voor pijn en fysieke beperkingen. Maar een blessure, zoals een ontwrichte schouder, kan ook bij jongeren leiden tot schouder artrose. In deze blog wordt meer informatie gegeven over de oorzaken van en behandelingen voor schouder artrose. Lees verder om te leren hoe een artrose in de schouder invloed kan hebben op bewegingsvrijheid en het vermogen om alledaagse dingen te doen, en ontdek manieren om de aandoening te behandelen en te beheren.

Wat is artrose?

Wat is artrose precies? Artrose staat ook wel bekend als degeneratieve gewrichtsziekte, treedt op wanneer het kraakbeen dat om de botten en gewrichten heen ligt, bekend als gewrichtskraakbeen, verslijt of van kwaliteit vermindert. Dit veroorzaakt zwelling, pijn en soms de ontwikkeling van osteofyten, wanneer de uiteinden van de twee botten tegen elkaar wrijven.

Wat is artrose van de schouder?

De schouder bestaat uit twee gewrichten, het acromioclaviculaire (AC) gewricht en het glenohumerale gewricht. Het AC-gewricht is het punt waar het sleutelbeen, oftewel het sleutelbeen, het acromion ontmoet, dat het puntje van het schouderblad is. Het glenohumerale gewricht is het punt waar de top van het armbeen, of humerus, het schouderblad, of schouderblad ontmoet. Artrose komt meestal voor in het AC-gewricht.

Wie is hier het meest gevoelig voor?

Artrose komt het meest voor bij mensen boven de 50 jaar. Bij jongere mensen kan artrose het gevolg zijn van een blessure of trauma, zoals een gebroken of ontwrichte schouder. Dit wordt posttraumatische artrose genoemd. Artrose kan ook erfelijk zijn. Daarnaast komt artrose in de schouder twee keer zo vaak voor bij vrouwen ten opzichte van mannen.

Wat zijn de Symptomen van Schouder Artrose?

Zoals bij de meeste soorten artrose is pijn een belangrijk symptoom. Een persoon met schouder artrose heeft waarschijnlijk pijn tijdens het bewegen van de schouder en ook na het veelvuldig gebruik de schouder. De persoon kan zelfs pijn hebben tijdens het slapen. Een ander symptoom kan een beperkt bewegingsbereik zijn. Deze beperking is te merken wanneer je probeert met je arm te bewegen. Dit kun je ook merken als iemand je arm beweegt om het bewegingsbereik te beoordelen. Het bewegen van de schouder kan ook een klikkend of krakend geluid doen veroorzaken.

Lees meer over artrose, de symptomen, diagnoses en tips en adviezen op Bewegen zonder pijn.

Dit vind je misschien ook leuk