Beginnnen met paardrijden: dit heb je nodig

Beginnnen met paardrijden: dit heb je nodig

Goed, je hebt besloten om te gaan paardrijden. Allemaal leuk en aardig, maar dan moet je jezelf wel goed laten informeren over wat je te wachten staat en je dus goed voorbereiden. Je zult deze beslissing niet zomaar genomen hebben; je hebt liefde voor paarden en vindt de sport mooi. Misschien heb je zelfs al wel een aantal keer gereden en een paar verzorgd. Waarschijnlijk heeft het je enthousiasme alleen maar aangewakkerd. Maar wat heb je nu nodig als je begint met paardrijden? We zetten het even voor je op een rijtje.

Hoofdbescherming
Een cap. Dikke kans dat het rijden niet meteen soepeltjes verloopt en je voor je het weet eens van je paard valt. Dan is het absoluut geen overbodige luxe om een cap te dragen en daarmee je hoofd beschermen tijdens de val. Je weet maar nooit hoe je valt en terechtkomt. Denk niet te licht over de cap! Koop niet zomaar de goedkoopste die je online kunt vinden of even een makkelijke koop op Marktplaats! Je cap moet wel de goede maat hebben voor jouw hoofd en door de verzekering goedgekeurd zijn. Dan pas weet je dat het echt veilig is. Doe daar dus echt even onderzoek naar!

Rijlaarzen
Ook bij het aanschaffen van laarzen moet je weten wat je zoekt. Een paar regenlaarzen van tien euro is niet wat je wil. Rijlaarzen zijn meestal gemaakt van leer of rubber. Goed stevig voor je voeten. Je kunt ook kiezen voor een paardrijschoen of een lage paardrijlaars. Wat jou het best past en wat jij het fijnst vindt zitten. En de look telt ook wel mee natuurlijk! Als je het doet, doe je het goed: die professionele paardrij-look is om van te kwijlen!

Een goede broek
Er zijn speciale rijbroeken te koop. Die zijn gemaakt van een dik materiaal, met op sommige plaatsen een extra stevig materiaal om te voorkomen dat het snel slijt tijdens het schuren tegen het zadel en het paard. Als je er niet aan toe bent om meteen een echte rijbroek te kopen, kun je ook kiezen voor een stevige legging, maar houd in gedachten dat die dus wel snel kan slijten. Zorg er wel voor dat het comfortabel zit en je je goed en flexibel kunt bewegen in je broek of legging.

Een vliegendeken
Deze deken is natuurlijk niet voor jou bedoeld, maar voor het paard. Vliegen, horzels en muggen zijn altijd op zoek naar een mens of dier als prooi. Met een vliegendeken bedek je je paard voor een groot deel en bescherm je hem tegen de prikkende en kriebelende insecten. Je kunt voor verschillende kleuren en patronen kiezen, zodat de insecten je paard niet zo snel zien als een prooi.

Beginnnen met paardrijden: dit heb je nodig

Een zweepje
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je paard harde slagen gaat geven om je zin te krijgen, maar met zachte tikjes kun je je paard instructies geven. Dit zweepje dient dus eigenlijk als communicatiemiddel tussen ruiter en paard. Het wordt vooral gebruikt bij het trainen van een paard, als verlenging van je arm. Zo kun je lichaamsdelen van het paard aanraken, waar je met je arm zo niet bij kunt. Net als alle benodigdheden die je aan zult willen schaffen voor jezelf als ruiter en voor je paard, is een zweepje ook te koop op MHS Ruitersport.

Een zadel
Tenzij je een erg getraind ruiter bent, is het erg handig om een zadel te hebben als je gaat rijden. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Met rugsteun, zonder rugsteun, boomzadels of boomloze zadels…Het is maar wat je fijn vindt en nodig hebt als ruiter en wat bij jou en je paard past. Het zadel moet natuurlijk wel goed passen op de rug van je paard. Daarom verschilt het soort zadel ook per paard! Het zadel bepaalt niet alleen comfort voor je paard, maar ook jouw houding tijdens het rijden. Dit is dus ook niet iets om zomaar even snel aan te schaffen. Onderzoek, onderzoek!

Verzorgingsspullen
Zelf zie je er ook graag verzorgd uit, waarom zou je paard er dan niet goed uitzien? Met borstels en poetshandschoenen kun je de huid en manen van het dier goed verzorgen. De modder eruit borstelen en de klitten uit het haar. Het poetsen en verzorgen van de huid draagt grotendeels ook bij aan de gezondheid van je paard! Neem ook de tijd ervoor en controleer op wondjes of schuurplekken. Maar het verzorgen van je paard is niet alleen maar goed voor huid en haar, maar geeft jou ook de gelegenheid om heel dichtbij je paard te komen, echt contact te hebben, één op één. Zo versterk je de band tussen jullie twee!

Er zijn nog zoveel dingen meer op te noemen, die je nodig hebt als je begint met paardrijden, maar de bovengenoemde artikelen zijn absoluut een must-have. Alvast heel veel rijplezier en vergeet de knuffel- en verzorg momentjes niet!

Dit vind je misschien ook leuk