Je bent meer gemotiveerd om jezelf te verbeteren wanneer je anderen advies geeft

Je bent meer gemotiveerd om jezelf te verbeteren wanneer je anderen advies geeft

Laatst geüpdatet op augustus 9, 2018 by Redactie

Mensen die worstelen met motivatie zullen meer baat hebben bij het geven van advies dan bij het ontvangen ervan, hoewel de meeste mensen voorspellen dat het tegenovergestelde waar is, volgens nieuw onderzoek. Uit het onderzoek is gebleken dat mensen die worstelen om doelen te bereiken ten onrechte ervan uit zijn gegaan dat ze advies nodig hadden van experts om te slagen, terwijl ze in feite beter werden geholpen door advies uit te delen.

Het geven van advies motiveerde gevers door hun zelfvertrouwen te verhogen, een realiteit die mensen die worstelen om hun doelen te bereiken niet konden anticiperen. De bevindingen waren consistent in een reeks van experimenten, waaronder het verbeteren van studiegewoonten, geld besparen, het beheersen van gemoederen, afvallen en op zoek zijn naar werk.

De reden dat het geven van advies de motivatie kan vergroten, begint bij het vertrouwen dat wordt geleverd door simpelweg te worden gevraagd om het advies te geven, aldus de onderzoekers. Om advies te geven, moet je je gedachten ordenen en een aanbeveling doen. Dat vereist dat gevers hun eigen hersens moeten doorzoeken op voorbeelden van gedrag dat in het verleden met succes voor hen heeft gewerkt, een oefening die ook het zelfvertrouwen kan vergroten.

Alleen al het geven van het advies geeft de gever een krachtig en zelfverzekerd gevoel, een effect dat de voorspellers van het gedrag niet hebben verklaard. Het geven van advies herstelt ook een deel van het verloren vertrouwen wanneer mensen routinematig tekortschieten bij hun doelen. Zelfverzekerde mensen stellen hogere doelen voor zichzelf en blijven meer betrokken bij hen, zeggen de onderzoekers.

Omgekeerd: “wanneer mensen geen motivatie hebben, kan het ontvangen van advies zelfs schadelijk zijn. Hulp ontvangen kan stigmatiserend werken omdat het gevoelens van bekwaamheid ondermijnt”, aldus de de onderzoekers.

Dit vind je misschien ook leuk