De top 4 zoete Turkse desserts

De top 4 zoete Turkse desserts

by Redactie

Laatst geüpdatet op november 20, 2023 by Redactie

Turkije biedt een breed scala aan desserts met een lange geschiedenis en traditie. Het is nu het perfecte seizoen om samen met hete koffie of thee, van zoete desserts te genieten. We laten je kennismaken met Turkse desserts die je een beetje geluk in je mond laten stromen. Hier de top 4 van zoete Turkse desserts.

Turkey’s Delight, Lokum

Het representatieve Turkse dessert Lokum, dat bij ons bekend staat als Turks fruit, is een klein, zacht dessert. In tegenstelling tot gelei gemaakt met gelatine, wordt zetmeel toegevoegd aan Lokum om een ​​meer taaie textuur te geven dan gelei. Lokum heeft een grote verscheidenheid aan smaken, vormen en kleuren, en afhankelijk van de smaak kunnen noten zoals walnoten, pistachenoten en amandelen worden toegevoegd. Het is meestal bedekt met heel fijn suikerpoeder of kokospoeder om zoetheid toe te voegen, en de lokale bevolking serveert na de maaltijd vaak Lokum met Turkse koffie. Lokum, dat zich in de 19e eeuw naar Europa verspreidde, is geliefd bij mensen van over de hele wereld buiten Turkije. Met name in Turkije kun je de exotische Lokum proeven, gemaakt met munt of citroen om het zuur te maken, of premium Lokum met rozenblaadjes, saffraan en granaatappelkorrels aan de buitenkant.

Baklava, het nationale dessert van Turkije

Baklava is een gebak-achtig dessert met noten tussen lagen filodeeg, dat zo dun is als een vel papier. Het bestaat meestal uit meer dan 40 lagen en wordt gevuld met noten en suiker en gebakken in de oven, en vervolgens bestrooid met siroop om het een zoete smaak te geven. Er wordt gezegd dat de Ottomaanse koninklijke familie de techniek van het maken van filo ontwikkelde, waardoor Baklava de look krijgt die het nu heeft. Pistachebaklava is het populairst in Turkije, hoewel het evenveel smaken en variëteiten heeft als Lokum. In tegenstelling tot gewone baklava zijn Kuru Baklava, die geen stroop en een knapperige textuur heeft, en Cevizli Baklava, die lichter kan worden genoten met walnoten, representatieve menu-items. Sütlü Nuriye, beschouwd als de lichtste en meest vochtige Baklava, wordt gemaakt met melk in plaats van siroop. Tegenwoordig worden in Gaziantep, een stad in het zuidoosten van Turkije, die wordt geteld als de hoofdstad van Baklava, maar liefst 12 soorten Baklava gemaakt, en er is een 190 jaar oude baklava-speciaalzaak in Istanbul.

Lees ook: 5 x mooie stranden van Turkije

Kipfiletpudding,Tavuk Göğsü

Tavuk Göğsü, betekent kipfilet in het Turks, eigenlijk melkpudding met witte kipfilet. De smaak van kip is echter nauwelijks proefbaar, dus als je het eet zonder het te weten, merk je het helemaal niet. Naast kipfilet bevat de taaie en romige Tavuk Goshu melk, kaneel en vanillebonen. Oorspronkelijk was het een van de lekkernijen die alleen aan de Ottomaanse sultans in de koninklijke familie werden geserveerd, maar nu is het een dessert geworden dat gemakkelijk te vinden is in cafés en bakkerijen in de hele stad. Leg tavuk goshu op een pan en bak tot het een diepe karamelkleur aan één kant heeft om Kazandibi te maken. Kazandibi heeft een rijkere smaak dan Tavuk Goeshu.

Gekookte kastanjes in Turkse stijl, Kestane Shekeri

Turkse mensen hebben een grote liefde voor zoete desserts. Het is ook gebruikelijk om fruit en noten in suiker of honing te marineren. Kestane şhekeri is een dessert gemaakt van gekonfijte kastanjes, dat doet denken aan gekookte kastanjes. Het kookproces lijkt erg op elkaar, maar het verschil is dat de kastanjes gekookt met siroop op kamertemperatuur kunnen worden gebracht, gekoeld, afzonderlijk in bakpapier gewikkeld en afzonderlijk kunnen worden bewaard. Kestane Shekeri, aan de buitenkant bedekt met chocolade, is ook een populair onder de lokale bevolking. Het biedt een andere zoetheid en taaiheid dan Lokum, en staat bekend om zijn specialiteit uit Bursa, de hoofdstad van het Ottomaanse rijk.

Dit vind je misschien ook leuk