Dingen die elke supergevoelige persoon wil dat je weet

Dingen die elke zeer gevoelige persoon wil dat je weet

Laatst geüpdatet op april 2, 2024 by Redactie

Veel mensen zijn een zeer gevoelig persoon (ook bekend als een HSP). Zo iemand kan gemakkelijk overweldigd worden, conflicten vermijden, proberen rust te vinden in stressvolle situaties en een rijk innerlijk leven hebben. Vaker wel dan niet, kan zo’n persoon worden gezien als “verlegen” – maar er is veel meer aan het gevoelig zijn dan een enkel persoonlijkheidskenmerk. Sterker nog, hier zijn slechts een paar dingen die elke zeer gevoelige persoon je misschien wil vertellen …

1. Alleen omdat ik gevoelig ben, wil dat nog niet zeggen dat ik zwak ben

Eigenlijk precies het tegenovergestelde. Mijn gevoeligheid heeft de weg geëffend voor mijn intuïtie om te bloeien en fungeert als mijn harnas, terwijl ik me een weg baan door deze prachtig chaotische wereld.

2. “Geen ruggengraat hebben” is geen handig antwoord op mijn problemen

Ik heb een ruggengraat. Het is gewoon moeilijk voor mij om het te gebruiken, maar dat maakt me niet minder een persoon. Het betekent gewoon dat ik niet van een conflict houd; dat ik er de voorkeur aan geef om diep adem te halen, rustig met een situatie om te gaan en verder te gaan als ik met negativiteit te maken heb.

Lees ook: 10 tips om assertiever te worden

3. Ik kan er niets aan doen dat ik alles zo diep voel

Ik kan hier niets aan doen. Wat de emotie ook is – vreugde, verdriet, woede, angst – ik voel het helemaal in mijn ziel. Het is een serieus krachtig onderdeel van mij.

4. Ja, ik zal subtiele veranderingen opmerken en ik zal er door beïnvloed worden

Als je praat en je toon verandert zelfs licht, zal ik het opmerken. In feite kan het me zelfs van mijn stuk gooien en ervoor zorgen dat ik vergeet wat ik ging zeggen. Terwijl dit gebeurt, zullen mijn hersenen waarschijnlijk proberen de situatie te beoordelen en uitzoeken wat een dergelijke verandering betekent.

5. Alles overdenken is slechts een deel van wie ik ben

Vooral als het gaat om het rijk van emoties, zal ik de wie, wat, wanneer, waar en waarom achter elke omstandigheid stevig beoordelen. Dat komt omdat ik graag een diep begrip van alles om me heen heb, omdat het me zo gemakkelijk beïnvloedt.

6. Ik verlang naar zinvolle relaties in mijn leven omdat ze stabiliteit bieden

Als ik je kan vertrouwen, hoef ik niet alles te overdenken wat je zegt en doet, en dan valt er een enorm gewicht van mijn schouders. Als gevolg daarvan zal ik geen oppervlakkige connecties hebben met mensen. Ik geef de voorkeur aan diepgaande relaties met een paar mensen boven luchtige relaties met een grote menigte.

7. Verandering, ik haat je

Weet je nog hoe ik zei dat ik beïnvloed word door alles? Nou, stel je eens voor wat er gebeurt als er iets belangrijks (of zelfs minder belangrijks) in mijn leven verandert. Ja, het is eigenlijk een emotionele achtbaan.

Lees ook: 13 dingen die alleen introverte mensen begrijpen

8. Mijn gevoeligheid is mijn superkracht, omdat ik er meer sympathie voor je gevoelens heb

Voordat je me zelfs vertelt hoe je je voelt, zal ik waarschijnlijk in staat zijn om het op te pakken en me dienovereenkomstig aanpassen. Als je verdrietig bent, voel ik me verdrietig. Als je je zorgen maakt over een bepaalde gebeurtenis, voel ik me ineens angstig. Als je gelukkig bent, kan ik niet anders dan lachen. Het is bijna alsof je emoties de ruimte om je heen doordringen en in mijn wezen sijpelden.

9. Hoewel ik gevoelig ben, betekent dat niet automatisch dat ik introvert ben

Alleen omdat het moeilijk voor me is om met veranderingen en conflicten en bepaalde emoties om te gaan, wil dat nog niet zeggen dat ik me graag 24/7 verstop. Ik vind het leuk om in de buurt te zijn van degenen waar ik van houd, om een ​​leuke tijd te hebben, om op avontuur te gaan, om herinneringen op te doen. Het hangt allemaal af van de dag.

10. Ik haat het om te worden gestimuleerd en geef de voorkeur aan rustige omgevingen

Als je me uitnodigt voor een wild huisfeest en ik wijs beleefd af, denk dan niet dat ik je niet mag of dat ik asociaal ben. Het is alleen dat ik me waarschijnlijk overweldigd voel in een rommelige, luide omgeving – vooral als ik me die dag emotioneel uitgeput voel.

Lees ook: 10 gewoonten die je een sympathiek persoon maken

11. Ik heb een hekel aan conflict

Ik veracht snelle beslissingen nemen die mogelijk langdurige gevolgen kunnen hebben, wat precies is waarom conflict en ik niet hand in hand gaan. Met andere woorden: als iemand me benaderd met woede en dramatiek, zal ik me 100% afsluiten. Dat is omdat ik mezelf probeer te beschermen tegen een emotionele lawine.

12. Ik ben gevoelig, maar dat betekent niet dat mijn gevoelens en gedachten niet geldig zijn

Ik “neem niet alles persoonlijk op”. Mijn gevoeligheid maakt me niet onbetrouwbaar.

13. Ik kan niet zomaar ophouden gevoelig te zijn

Het spijt me om te zeggen dat mijn gevoeligheid er altijd zal zijn. Het heeft me sterker, creatiever en zeer sympathiek gemaakt en heeft me geholpen mijn eigen instincten te verfijnen. Hoewel het mijn leven soms moeilijk kan maken, maakt mijn gevoeligheid deel uit van mij en dat is best geweldig.

Dit vind je misschien ook leuk