Dit zijn de 12 mooiste dorpen van Nederland

Dit zijn de 12 mooiste dorpen van Nederland

by Redactie

Frankrijk heeft les plus beaux villages de France, Italië i borghi più belli d’Italia en Spanje los pueblos más bonitos de España: prestigieuze lijsten waarop de schoonheid van dorpen wordt gevierd. Ook in Nederland is er aan mooie dorpen geen gebrek, maar een gezaghebbende officiële lijst ontbreekt. Tot nu dan. De lezers van Columbus Travel, het toonaangevende reismagazine van Nederland, brachten hun stem uit: dit zijn de 12 mooiste dorpen van ons land.

Maar liefst 4.716 Nederlandse reizigers nomineerden via een online survey van Columbus Travel de mooiste dorpen in eigen land. Dit zijn de grote favorieten per provincie.

Friesland: Makkum

Makkum was de Poort naar de Zuiderzee, maar de bouw van de Afsluitdijk maakte een einde aan de gouden dagen van de visserij. Daarvoor in de plaats kwam het gouden zand van Makkum Beach. Het enorme strand is een van de kitesurfhotspots van Friesland, met daarachter een gezellige boulevard voor iedereen die de waaghalzen liever van een veilige afstand bekijkt.

Groningen: Bourtange

Van Spaansgezinden tot de Bisschop van Münster en zijn trawanten, allemaal verslikten ze zich in het drassige moeras rond Bourtange. De enige weg in de wijde omgeving leidde via dit vestingdorpje waar je onmogelijk omheen kunt. Nog altijd waan je je in het stervormige dorpshart in 1742.

Lees ook: De leukste vakantieparken aan het strand

Drenthe: Orvelte

Oerdorp Orvelte is geen museumdorp, maar een levend monumentendorp. Het verschil? Bij een museumdorp wandel je door een wat stijve reconstructie, goed bedoeld maar zelden bruisend, met een realistische kans dat je op de foto kunt in kledij uit grootmoeders tijd. In de rietgedekte Saksische boerderijen van dit duizend jaar oude esdorp daarentegen wordt gewoond en gewerkt. Daar moet je wel wat voor over hebben: met je auto kom je Orvelte niet in.

Overijssel: Vilsteren

In de veertiende eeuw kocht de familie Van Vilsteren een groot stuk land aan de Overijsselse Vecht. Door de eeuwen heen werden hierop het statige Huis Vilsteren, de St. Willibrorduskerk, de Vilsterse molen en verschillende boerderijen gebouwd. Nog altijd herken je de huizen en boerderijen van het dorp aan hun donkergroen met lichtgele luiken, het wapen van de Van Vilsterens. Dat maakt Vilsteren uniek: het is het enige dorp in Nederland dat in zijn geheel op erfpachtgrond van een landgoed is gebouwd.

Gelderland: Bronkhorst

Met stadsrechten, oude stadsboerderijen en amper honderd inwoners is het schilderachtige Bronkhorst aan de IJssel technisch gezien een kanshebber voor de titel ‘mooiste stadje van Nederland’.

Flevoland: Urk

In een overzichtelijke provincie waar alle straten, waterwegen en plaatsen netjes in het gareel lopen, is Urk een opvallende uitzondering. In het piepjonge Flevoland is dit vissersdorp hoogbejaard — het voormalige eiland wordt al twintig keer langer bewoond dan de steden Almere en Lelystad. Je leert Urk pas echt goed kennen tijdens een ginkiestocht, dwalend door het doolhof van smalle dorpssteegjes (ginkies).

Utrecht: Lage Vuursche

Je zou een complete landgoedgids kunnen maken over de omgeving van Lage Vuursche, een bosdorpje op de Utrechtse Heuvelrug met achttiende- en negentiende-eeuwse huisjes die rechtstreeks uit de boeken van Anton Pieck lijken te komen. Kasteel Drakensteyn, Kasteel de Hooge Vuursche, Paleis Soestdijk, de Ewijckshoeve, Landgoed Pijnenburg en Landgoed Eyckenstein liggen allemaal binnen een straal van enkele kilometers van het dorp.

Noord-Holland: De Rijp

De Rijp werd in de Gouden Eeuw stinkend rijk door haringvisserij, walvisvaart en hennep. Het geld werd goed besteed, getuige het monumentale raadhuis, de statige kapiteinswoningen en de kleurrijke oude huisjes in Zaanse stijl aan de grachten.

Zuid-Holland: Ouddorp

Op het meest westelijke puntje van het eiland Goeree-Overflakkee ligt Ouddorp, dat tot twee keer toe werd verkozen tot ‘beste badplaats van Nederland’. Met bijna achttien kilometer zandstrand vind je hier altijd wel een plekje naar je zin. De wandeling naar de Noordzee leidt door een voor Nederland uniek schurvelingenlandschap: aarden wallen die de boeren in de middeleeuwen om hun akkers aanlegden. De wallen vormden niet alleen de begrenzing van hun land, maar hielden ook het opstuivende duinzand tegen en werden zo door de eeuwen heen steeds hoger, tot ruim twee meter hoog.

Zeeland: Dreischor

Je vindt ze op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden en verder nergens anders: ringdorpen. Dorpen met een kolossale kerk als stralend middelpunt, daaromheen het kerkhof en een gracht en daar weer buiten een straat met knus opeengepakte huisjes. Met stip het mooiste ringdorp is Dreischor op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland.

Lees ook: Ontdek het Friese landschap met deze vier pelgrimsroutes

Noord-Brabant: Drimmelen

De monumentale achttiende- en negentiende-eeuwse panden aan de charmante Herengracht vormen een beschermd dorpsgezicht, maar het is de omringende natuur die Drimmelen een van de mooiste plekjes van Noord-Brabant maakt. Vanuit de jachthaven steek je per kajak of fluisterstille elektrische sloep de rivier de Amer over naar Nationaal Park De Biesbosch, het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa.

Limburg: Elsloo

Dat het in Elsloo mooi wonen is, dat is al een poos bekend. Al zevenduizend jaar zelfs. In Elsloo en buurdorp Beek vestigden zich de Bandkeramiekers, de eerste boeren van Europa. Elsloo staat dan ook bekend als het oudste boerendorp van Nederland. Naast de vruchtbare lössgrond van de Limburgse heuvels zorgde ook de Maas voor welvaart. Boven op de Maasberg, de enige kasseienhelling in Nederland, bouwden rijke Maasschippers hun bakstenen huizen met spekbanden raamomlijstingen en rood met gele luiken.

Dit vind je misschien ook leuk