Drie mythen over multitasken

Drie mythen over multitasken ( en waarom je het beter niet op je CV kunt zetten)

Laatst geüpdatet op april 2, 2024 by Redactie

We mulitaksen graag en vaak, want we hebben het zo druk dat we van alles tegelijk willen doen. Maar dat het niet zo handig is laten verschillende onderzoeken zien. Onze werk- en studieprestaties lijden namelijk onder het vele multitasken. Als je werkzoekende bent zou je dan ook beter geen “multitasken” kunnen toevoegen aan de lijst van vaardigheden op je cv. Werkgevers zijn meer geïnteresseerd in de resultaten dan inspanningen. Multitasking verwijst naar het laatste. In plaats daarvan zou je beter kunnen zeggen expertise op meerdere gebieden. Hieronder drie mythen over multitasken:

Mythe # 1: Mensen denken dat ze zich kunnen richten op twee mentale activiteiten tegelijk.

Er is zowel bewuste als onbewuste uitvoering van taken. Het onderbewustzijn zorgt voor een activiteit, zodat we op de ‘automatische piloot’ gaan. Als we iets over en weer hebben gedaan, geven we het niet dezelfde pro-actieve aandacht. Anderzijds gebeurt bewustzijn bij één activiteit tegelijk. Uit onderzoek is gebleken dat mensen heen en weer gaan tussen twee bewuste mentale activiteiten, tijd en efficiëntie verliezen van de hersenfunctie die hen berooft van een effectieve uitvoering van één activiteit of allebei.

Lees ook: Manieren om te voorkomen dat je genegeerd wordt bij het solliciteren

Mythe # 2: Mensen denken dat ze heen en weer kunnen gaan tussen mentale activiteiten en aandacht blijven houden voor beiden.

Mensen die zeggen dat ze kunnen multitasken denken dat ze zeggen dat ze meer dan anderen kunnen bereiken, omdat zij zich kunnen richten op meer dan één ding tegelijk. Echter kan multitasking ook worden gezien als negatief. Dit komt omdat de inspanningen om te multitasken ongelukkige resultaten hebben gehad: slechte resultaten en burnout van degenen die dit voor langere tijd proberen te doen.

Mythe # 3: Mensen denken dat ze zichzelf kunnen controleren als ze proberen om te multitasken.

De meesten onder ons controleren zichzelf niet zo goed als ze denken dat ze doen. Als je huidige opdracht is om een ​​nieuwe strategie te ontwikkelen om een ​​doel te bereiken en ook deel te nemen aan een team vergadering, begin dan niet na te denken over de strategie als je in de vergadering gaat zitten anders zal je actieve deelname aan de vergadering – waaronder het luisteren naar de inbreng van anderen – eronder lijden. Je moet je afzonderlijk richten op elke taak om op een optimaal niveau te kunnen slagen voor beiden.

Dit vind je misschien ook leuk