De drijfveren achter een behoefte aan goedkeuring

De drijfveren achter een behoefte aan goedkeuring

Als Facebook, Twitter en dergelijke ons iets hebben geleerd, is het dat mensen sociale wezens zijn. Zelfs voor degenen die hunkeren naar de eenzaamheid, kan er nog steeds een aangeboren en volledig normaal verlangen zijn om een gevoel van verbondenheid te voelen. Wat echter niet gezond is, is wanneer iemand het van cruciaal belang vindt om door iedereen die ze ontmoeten aardig gevonden te moeten worden. Een recent onderzoek laat zien dat er achter een behoefte om geliefd te zijn een slecht gevoel van eigenwaarde schuilgaat, een intense behoefte aan goedkeuring en zelfs een vleugje narcisme.
In een analyse van gegevens van 14.000 mensen, vergeleken onderzoekers twee verschillende groepen: degenen die door iedereen geliefd willen worden en degenen die weinig behoefte hebben aan goedkeuring. Dit is wat het onderzoek onthulde:

GEBREK AAN EIGEN WAARDE
33% van de mensen die aardig gevonden willen worden, vindt zichzelf eigenlijk niet zo leuk (vergeleken met 10% van de mensen met een lage behoefte aan goedkeuring).
49% van de mensen die aardig gevonden willen worden, beschouwen zichzelf als “waardeloos” en “nutteloos” (vergeleken met 13%).
39% van de mensen die aardig gevonden willen worden, geloven dat ze nooit iets zullen zijn of iemand van betekenis zullen worden (vergeleken met 11%).
50% van de mensen die aardig gevonden willen worden, beschouwen zichzelf als saai (vergeleken met 15%).
Als ze een liefhebbende partner zouden vinden, zei 63% van de mensen die aardig gevonden willen worden dat ze alles zouden doen om hun partner te behouden, omdat ze niet geloven dat ze de liefde weer zouden kunnen vinden (vergeleken met 22%).

Lees ook: 10 tips om te stoppen met het zoeken naar goedkeuring

INTENSE VREES VAN AFWIJZING
71% van de mensen die aardig gevonden willen worden, zijn bang om door hun vrienden te worden afgewezen (vergeleken met 15%).
69% van de mensen die aardig gevonden willen worden, vermijdt argumenten omdat ze bang zijn dat ze niet worden gehonoreerd of worden afgewezen (vergeleken met 17%).
65% van de mensen die aardig gevonden willen worden, geloven dat ze alleen worden gerespecteerd als ze aantrekkelijk en/of succesvol zijn (vergeleken met 16%).

INTENSIEVE BEHOEFTE AAN GOEDKEURING
37% van degenen die aardig gevonden willen worden, geven meer gewicht aan de mening van andere mensen dan hun eigen mening (vergeleken met 11%).
47% van de mensen die aardig gevonden willen worden, hebben constante validatie nodig dat ze geliefd zijn (vergeleken met 11%).
62% van de mensen die aardig gevonden willen worden, verandert hun mening, persoonlijkheid of uiterlijk om geaccepteerd te worden (vergeleken met 8%).
66% van de mensen die aardig gevonden willen worden, vraagt ​​andere mensen om advies voordat ze een beslissing nemen (vergeleken met 27%).

NARCISSISTISCHE NEIGINGEN
40% van de mensen die aardig gevonden willen worden, geven er de voorkeur aan alleen met succesvolle en/of populaire mensen om te gaan (vergeleken met 14%).
43% van de mensen die aardig gevonden willen worden, wordt boos als anderen hun prestaties niet waarderen (vergeleken met 6%).

Lees ook: 5 tips als je ontevreden bent over jezelf

“Mensen die door iedereen geliefd wilden worden, scoorden 76 tot 40 op onze zelfwaarderingstest. Dit getuigt van het feit dat een verlangen om erbij te horen en geliefd te zijn niet altijd afkomstig is van gezonde bronnen,” legt de onderzoeker uit. “De meesten van ons zullen een beetje worden afgeschrikt als we erachter komen dat iemand ons niet mocht – dat is volkomen begrijpelijk. Als je echter veel moeite doet om aardig gevonden te worden, zoals volledig veranderen van wie je bent, en echt gekwetst en boos wordt als iemand je niet leuk vindt, dan is de noodzaak van goedkeuring een probleem. Dat is het moment waarop je moet stoppen, in jezelf moet kijken en moet vragen: ‘Waarom voel ik me zo? Waarom wil ik dat deze persoon me zo leuk vindt? Wat probeert deze situatie en persoon mij te leren? ‘De kans is groot dat deze vragen tot één antwoord leiden: een gebrek aan eigenliefde. In bijna alle gevallen komt een intense behoefte om aardig gevonden te worden voort uit de behoefte om meer liefde aan onszelf te tonen. Ja, het voelt goed als iemand van je houdt, je accepteert voor wie je bent en je een speciaal gevoel geeft. Het kan zelfs dat lege gat vullen dat je voelt, tot op zekere hoogte. Maar er is niets krachtiger, bemoedigender, bevredigender dan een gezonde mate van eigenliefde.”

Dit vind je misschien ook leuk