Eenvoudige manieren om je energie een boost te geven

Eenvoudige manieren om je energie een boost te geven

Voel je je soms futloos alsof je batterijen bijna leeg zijn? Je zou de dag sterk kunnen beginnen, maar halverwege de middag kun je niet helemaal doorgaan. Vermoeidheid treft iedereen op een of ander moment. Hier zijn er enkele basisstappen die je kunt nemen om “je batterijen op te laden”.

Doe het rustig aan
Als je een doorzetter bent, wil je waarschijnlijk doorgaan – maar riskeer niet dat je je overbelast. Bijvoorbeeld, in plaats van twee uur stevig door te gaan, verspreid het over ochtendtaken, middentaken en avondactiviteiten – met rust en maaltijden daar tussenin.

Maak een wandeling of doe een dutje
Er is niets bevredigender dan een kort dutje doen als je moe bent. Als je echter ’s nachts moeite hebt met slapen, weet dan dat dutten slapeloosheid kan verergeren. Als dat het geval voor jou is, ga dan bewegen. Sta op en loop wat rond in de buurt, of gewoon thuis. Als je echter geen last hebt van slapeloosheid, geniet dan van dat powernapje van 20 tot 30 minuten.

Sla supplementen over
Je hebt misschien gehoord van supplementen die energie stimuleren. Er is geen bewijs dat ze werken. IJzer verbetert alleen energie als je duidelijk een tekort hebt, wat een arts kan controleren met een bloedtest. Anders hoef je het niet te gebruiken – en te veel ijzer kan schadelijk zijn. Het is waar dat B-vitamines (B1, B2, B6, B12) het lichaam helpen het voedsel om te zetten in de vorm van energie die cellen kunnen verbranden, maar het nemen van meer B-vitamines laadt je cellen niet op.

Eet verstandig
Een suikerachtig broodje van de bakkerij levert veel calorieën op, maar je lichaam heeft de neiging om ze snel te verteren, en dan kun je eindigen met een dalende bloedsuikerspiegel – en vermoeidheid. Je zult een stabieler energieniveau handhaven door magere eiwitten en ongeraffineerde koolhydraten te eten. Probeer yoghurt met een scheutje noten, rozijnen en honing. Je lichaam zal de carb-fiber-eiwitmix geleidelijker opnemen. Sla geen maaltijden over. Je lichaam heeft een bepaald aantal calorieën nodig om het dagelijkse werk te doorstaan. Het is beter om je maaltijden te verspreiden zodat je lichaam de voeding krijgt die het de hele dag nodig heeft.

Dit vind je misschien ook leuk