Wat zijn de favoriete vakantieactiviteiten van kinderen?

Wat zijn de favoriete vakantieactiviteiten van kinderen?

Het is voor veel werkende ouders ieder jaar een puzzel: hoe overbruggen we de zes weken zomervakantie? Kinderen hebben een duidelijke voorkeur hoe hun ideale zomer eruit ziet: het liefste gaan ze zwemmen, met water spelen of lekker ravotten in de speeltuin. Waar ze dat doen, maakt niet uit: maar liefst 66% van de Nederlandse kinderen zegt de zomer ook leuk te vinden zonder daadwerkelijk op vakantie te gaan. Dit blijkt uit het ‘Madurodam Zomeronderzoek’ onder 827 Nederlandse kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Het onderzoek vroeg kinderen naar hun vakantievoorkeuren. Zomerkampen, verre reizen, logeren bij opa & oma of gewoon naar de BSO: er zijn talloze manieren om de vakantie door te brengen. Maar liefst 90% van de ondervraagde kinderen gaat op vakantie, gemiddeld voor een week of twee. De meest voorkomende vakantiebestemmingen zijn Duitsland (10%), Frankrijk (16%) of gewoon ons eigen land (38%).

Als je het aan Nederlandse kinderen vraagt, dan hoeft niet iedereen per se naar het buitenland. Sterker nog, 24% kiest liever voor een vakantie in eigen land. Drie kwart van alle kinderen wil wel vaker iets beleven tijdens de vakantie, en bijvoorbeeld een dagje op stap gaan. Hier beslist 85% overigens zelf over mee. Uitjes of niet, de lamlendigheid ligt op de loer: 69% verveelt zich wel eens in de vakantie.

Wanneer kinderen mogen kiezen tussen een dagje naar een stad of een dagje naar een thema-of attractiepark, dan kiezen zij vooral het laatste; 87% kiest liever voor een dagje naar een thema-of attractiepark. Ook de keuze tussen een dagje strand of naar een thema- of attractiepark is snel gemaakt; 71% van de kinderen geeft de voorkeur aan een thema- of attractiepark.

Naast uitjes met ouders, opa’s en oma’s blijkt ook uit het onderzoek dat iets meer dan een kwart van de kinderen naar een BSO, oppas of gastouder gaat, voor een deel van de zomervakantie. Dat is bepaald geen straf, want tijdens de vakantie worden hier altijd extra leuke activiteiten georganiseerd. Al vindt bijna de helft van de kinderen dat zij gewoon oud genoeg zijn om alleen thuis te blijven.

Dit vind je misschien ook leuk