Feiten versus mythen over een mammografie

Feiten versus mythen over een mammografie

Laatst geüpdatet op februari 21, 2024 by Redactie

Een mammografie blijft de gouden standaard screeningstechniek en biedt een effectief middel om borstkanker vroegtijdig op te sporen. Hoewel de meeste vrouwen weten dat ze op een bepaald moment in hun leven een mammografie zouden moeten ondergaan, is er nog steeds enige verwarring over.  We zetten hier dan ook de feiten versus de mythen over een mammografie op een rij.

Lees ook: Goed of fout? 10 mythes over borstkanker

Mythe

Een mammografie kan alleen tekenen van kanker detecteren als het te laat is om het te behandelen. Een mammografie kan worden gebruikt als gouden standaard bij het diagnosticeren van borstkanker en het kan kankercellen detecteren jaren voordat zich lichamelijke symptomen in de borst ontwikkelen.

Waarheid

Een mammografie is ongemakkelijk. Een mammografie kan pijnlijk zijn wanneer het wordt uitgevoerd, hoewel dit ongemak van korte duur is. Nieuwe technologie heeft het ongemak en het pijnlijke gevoel verminderd dat vrouwen ervaren bij het ondergaan van een mammografie.

Mythe

Een mammografie veroorzaakt kanker door straling. Herhaalde röntgenfoto’s zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Bij een mammografie wordt echter een zeer laag stralingsniveau gebruikt. Het gevaar van dit stralingsniveau is erg klein en de voordelen van een mammografie wegen zwaarder dan de risico’s.

Mythe

Zelfonderzoek van de borst kan een mammografie vervangen. Zelfonderzoek is erg belangrijk is de vroege opsporing van knobbels en ander abnormaal fysiek uiterlijk van de borst. Het kan echter geen mammografie vervangen. Studies hebben aangetoond dat borstzelfonderzoek alleen niet voldoende is om het aantal sterfgevallen door borstkanker te verminderen.

Waarheid

Een mammografie kan het verschil maken tussen leven en dood. Een mammografie is de gouden standaard voor het opsporen van borstkanker. Het kan het verschil maken tussen het krijgen van borstkanker in een vroeg stadium of wanneer het te laat is.

Lees ook: Alles over borstkanker

Mythe

Alleen vrouwen ouder dan 50 mogen een mammografie maken. Dat is in Nederland zo, maar
internationale richtlijnen adviseren dat elke vrouw ouder dan 40 jaar een jaarlijkse mammografie moet maken. Vrouwen met een familiegeschiedenis van borstkanker moeten 5 jaar eerder een mammografie krijgen dan de jongste leeftijdsdiagnose in de familie.

Dit vind je misschien ook leuk