Ga je over naar LED-verlichting? Hier moet je op letten

Ga je over naar LED-verlichting? Hier moet je op letten

Laatst geüpdatet op maart 12, 2024 by Redactie

Denk je erover om over te schakelen naar LED-lampen? Dan zijn er een paar dingetjes waar je op moet letten. Dit is waar je rekening mee moet houden:

Lichttemperatuur

De belangrijkste les is de kleurtemperatuur. Dit wordt gemeten in Kelvin (je vindt deze op de verpakking van een willekeurige gloeilamp). Warm wit, net als de ouderwetse gloeilampen, komt overeen met ongeveer 2700 Kelvin (K).

Let op de fitting

Als je nog gloedlampen hebt, dan vervang je deze gewoonweg door ledlampen met een e27 fitting. Die hebben namelijk dezelfde fitting met schroefdraad, dus ze passen perfect. Sommige halogeenlampen hebben ook zo’n fitting, dus die kun je eveneens door dezelfde LED’s vervangen.

Lampen in een circuit moet je soms allemaal tegelijk vervangen

Of je lampen die bij elkaar in één circuit zitten, allemaal tegelijkertijd moet vervangen, hangt ervan af of het om hoog of laag voltage lampen gaat. Laag voltage lampen hebben ‘pinnen’ om ze aan te sluiten. Hoog voltage LED lampen hebben een bajonetfitting.

Als het om lampen met een laag voltage gaat, hebben ze een transformator in het plafond of in het armatuur nodig. Sommige LED-lampen hebben ingebouwde schakelingen die de meeste (maar niet alle) transformatoren aankunnen, zodat je ze niet hoeft te vervangen.

In andere gevallen moet je de transformator vervangen door een LED-driver. Dit komt doordat de transformatoren te veel vermogen hebben voor de kleine hoeveelheid elektriciteit die de LED-lampen nodig hebben. Daar heb je een elektricien voor nodig.

Dit doe je oude, nog functionerende lampen

Als je lampen vervangt die het nog doen, kun je ze het beste weggooien in een recycle inleverbak. Dat geldt niet voor TL-lampen. Houd er rekening mee dat je deze lampen niet in de afvalbak mag gooien omdat ze kwik bevatten. Deze lampen kun je inleveren bij het chemisch afval.

Dit vind je misschien ook leuk