Gehoorschade op jonge leeftijd: dit zijn de tekenen en zo voorkom je het

Gehoorschade op jonge leeftijd: dit zijn de tekenen en zo voorkom je het

Laatst geüpdatet op maart 23, 2024 by Redactie

“Gehoorschade? Dat is iets voor ouderen…” Zo wordt er vaak gedacht tenminste, maar het tegendeel is waar. Bij ouderdom kan inderdaad gehoorschade om de hoek komen kijken, maar ook jongeren krijgen geregeld met gehoorschade te maken. Vaker dan je denkt zelfs, want één op de vier jongeren loopt gehoorschade op! En wel omdat ze hun gehoor niet of niet voldoende beschermen tegen langdurig hard geluid, zoals bij concerten, discotheken of festivals.

Gehoorschade door ouderdom is helaas niet te voorkomen, maar gehoorschade door blootstelling aan langdurig hard geluid dan weer wel. Gelukkig maar, want dat betekent dat je wellicht nog op tijd bent om aan de bel te trekken en de nodige maatregelen kan nemen. En dat is heel belangrijk, want gehoorschade is dan misschien wel te voorkomen, maar helaas niet te genezen. Wel kun je natuurlijk een gehoorapparaat aanschaffen waarmee je gehoor versterkt wordt, maar écht genezen zal het niet.

Tekenen van gehoorschade

Vermoed je dat je zelf gehoorschade hebt opgelopen, maar weet je het niet zeker? Je kunt het onder andere herkennen aan de volgende symptomen:
– Moeite hebben om een gesprek te volgen in combinatie met geroezemoes.
– Een constante piep in je oren, of oorsuizen. Dit wordt ook wel ‘tinnitus’ genoemd.
– Opmerken dat je de tv/radio/telefoon steeds harder moet zetten om het te kunnen verstaan of volgen. Misschien heb je dit zelf niet zo gauw door, maar wellicht je omgeving wel. Om het zelf in de gaten te houden kun je proberen te onthouden op welke volumestand je altijd tv kijkt en na te gaan of je het geluid op den duur steeds harder moet zetten of niet.

Is één of meerdere van de bovenstaande omschrijvingen van toepassing op jou? Dan is het verstandig om een vrijblijvende gehoortest te doen bij een audicien zoals Schoonenberg. Daarnaast is het ¬¬– eigenlijk voor iedereen – verstandig én interessant om een online gehoortest te doen, just to be sure! Want, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: gehoorschade is niet te genezen!

Wil je er alles aan doen om gehoorschade te voorkomen? Zorg dan dat je de volumebegrenzer op je smartphone, laptop of koptelefoon inschakelt zodat je nooit ongemerkt naar te harde muziek luistert. Daarnaast is het verstandig altijd oordoppen te dragen wanneer je een concert, discotheek of festival bezoekt. Ook als je denkt naar een ‘rustig concert’ te gaan, want ook dat kan live harder klinken dan je thuis gewend bent. Zeker wanneer je vlak bij de geluidsboxen staat.

Dit vind je misschien ook leuk