Goede redenen om een redelijke baan af te wijzen

Goede redenen om een baan af te wijzen

Laatst geüpdatet op mei 2, 2019 by Redactie

Het voelt geweldig als je een nieuwe baan aangeboden krijgt. Vooral na een lange zoektocht. Eindelijk ziet een werkgever dat jij de juiste persoon voor de baan bent. Je gevoelens van opluchting en opwinding kunnen enorm zijn. Voordat je de baan accepteert, haal diep adem. Zegt je gevoel je iets dat je niet per se wilt horen? Er zijn enkele zeer goede redenen om een ​​baan te weigeren. In principe komt het neer op een onvermijdelijk feit: een baan aannemen waar je niet gelukkig mee bent kan slecht eindigen en het is moeilijk om een ​​andere baan te zoeken als je eenmaal aan deze nieuwe baan bent begonnen. Zijn de volgende redenen van toepassing op jou situatie?
 
De voorwaarden van de baan zijn onbevredigend
Je hebt de titel die je wilde niet gekregen. Niet genoeg salaris. Een beperkend vakantiebeleid. Als er gaten zijn in de manier waarop je onderhandelingen zijn verlopen, kunnen deze leiden tot wrevel en frustratie. Houd er rekening mee dat wanneer je een baan accepteert, je mogelijk moet wachten tot een geplande beoordeling van de prestaties om wijzigingen aan te vragen. Kan je zo lang wachten?
 
Het werk zelf is te moeilijk of te gemakkelijk
Je zou jezelf kunnen instellen voor mislukking als het niveau van het werk te ingewikkeld of te eenvoudig is. Als het te ingewikkeld is, maar je hebt een goed spel gespeeld en jezelf te veel verkocht, zal het niet lang duren voordat je nieuwe werkgever de waarheid ontdekt. En als het werk saai is, kun je je uiteindelijk gaan vervelen, op zoek naar een snelle exit.

Lees ook: Hoe wijs je een baan af?
 
Je bent bang dat je niet met je manager kunt opschieten
Je manager speelt een cruciale rol in jou succes bij een nieuwe baan. Je kunt ze geweldig vinden of helemaal niet. Negeer geen kleine signalen die kunnen aangeven dat jullie het misschien niet met elkaar kunnen vinden. Deze irritaties kunnen oplopen tot grotere wrijvingen als je intuïtie goed is.
 
De bedrijfscultuur voelt niet goed
Hoe ‘voelt’ de nieuwe werkplek aan? Als er bijvoorbeeld wordt gewerkt op een traag en rustig tempo, maar jij geeft liever de voorkeur aan een snelle, drukke omgeving, is het misschien niet geschikt. Stel tijdens de gesprekken voldoende vragen over hoe het is om daar te werken. Zorg ervoor dat ze je rondleiden en je introduceren voordat je de baan accepteert. Als het niet goed past, kun je er uiteindelijk op de een of andere manier worden uitgewerkt.
 
Het forenzen is te moeilijk
Van en naar je werk komen zou niet het meest vermoeiende deel van je dag moeten zijn. Als dat zo is, kom je met zenuwen naar je werk en kom je in een slecht humeur thuis. Test het woon-werkverkeer door de route van tevoren uit te testen, op het tijdstip van de dag waarop je zou moeten beginnen. Ben je uitgeput of gefocust?

Lees ook: 10 vragen die je moet stellen voordat je een baan accepteert
 
Er is te veel reizen vereist in de baan
Reizen als onderdeel van je werk kan leuk zijn. Het kan ook vermoeiend worden als het te vaak is. Overweeg daarom zorgvuldig of de hoeveelheid werkgerelateerde reizen voor jou te doen is. Als je denkt dat dit niet zo is, probeer dan opnieuw te onderhandelen voordat je je definitieve antwoord geeft.
 
Je hebt een andere baan geaccepteerd
Als je het geluk hebt om meerdere aanbiedingen tegelijkertijd te krijgen, moet je er een kiezen en de anderen op de hoogte stellen van je beslissing. Het is rechtvaardig voor de werkgever: ze moeten doorgaan en een keuze maken uit de resterende sollicitanten.
 

Dit vind je misschien ook leuk