Wie zijn de grootste energieverspillers: mannen of vrouwen?

Wie zijn de grootste energieverspillers: mannen of vrouwen?

Laatst geüpdatet op maart 6, 2024 by Redactie

Een van de veelvoorkomende onderwerpen waarover vaak ruzie wordt gemaakt in een relatie is geld. Volgens een onderzoek van het bekende Amerikaanse magazine Time discussiëren koppels zelfs meer over geld dan over wat dan ook: maar liefst 60 procent van de getrouwde stellen checkt hun bankrekening vaker dan dat ze seks hebben met hun partner.

Natuurlijk leggen we de schuld daarbij maar al te graag bij onze wederhelft, zeker als het om het energieverbruik in huis gaat. Geef maar toe, hoe vaak zeg jij ‘zie je wel!’ als je vriend of man weer eens vergeet om het licht uit te doen? Maar wie verbruikt nou eigenlijk het meest als we de hoeveelheid energie vergelijken die mannen en vrouwen verspillen in huis?

Vrouwen, energiemonsters?

Toegegeven, wij vrouwen zijn een stuk meer bezig met ons uiterlijk dan mannen, en dat merk je algauw aan de energierekening. Terwijl je vriend of man waarschijnlijk niet veel meer met zijn haar doet dan er even met de kam doorheen te gaan of het met gel in model te brengen, doe jij heel wat meer moeite om het er goed uit te laten zien. Daarbij komt al meteen het gebruik van een haardroger en stijl- of krultang kijken. Ook zijn mannen in het algemeen sneller klaar met hun haar te wassen dan vrouwen, waardoor ze minder lang onder de douche staan.

Dit klinkt misschien niet als een grote energiebesparing, maar als we kijken naar het waterverbruik tijdens een douche, zien we toch dat het aantal minuten een significant verschil maakt. Bij een gewone (spaar)douche verbruikt vijf minuten onder de douche staan ongeveer 40 liter water; als jij per dag een kwartier doucht, verspil je dus al meteen zo’n 80 liter meer. En daarbij hebben we het gasverbruik nog niet eens opgeteld.

Laten we dan eens naar ons energieverbruik in de woonkamer en keuken kijken. Het mag dan wel cliché klinken, maar de kans is groot dat jij degene bent die thuis de meeste klusjes doet. De strijkijzer, de stofzuiger, de wasmachine, de oven, de vaatwasser: stuk voor stuk zijn het energievreters waar wij gebruik van maken.

… Maar: laten we dit even nuanceren

Voordat je nu denkt dat enkel wij vrouwen energie verbruiken in het huis, moeten we dit echter nuanceren, want ook mannen kunnen er heel wat van. Denk maar eens aan het vele tv-kijken of achter de computer zitten waar we vaak over zeuren tegen onze wederhelft. Daarnaast zijn mannen vaak ook een stuk nonchalanter dan vrouwen en laten ze net iets vaker de koelkast te lang openstaan of vergeten ze de verwarming uit te zetten of het licht uit te doen wanneer ze een kamer verlaten.

Energieverspilling is dus niet echt iets dat typisch is voor een bepaald geslacht. Toch doe je er goed aan om rekening te houden met de activiteiten waar jullie het meeste energie mee verbruiken thuis. Zo hoeft het water of de verwarming echt niet altijd gloeiend heet te zijn en is het verstandig om bij de aankoop van huishoudapparaten eens op het energieverbruik te letten.

Daarnaast kun je met energie vergelijken flink wat geld besparen. Door energiecontracten met elkaar te vergelijken zie je namelijk direct bij welke leverancier je het goedkoopst uit bent. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor de energie die je verbruikt. Meestal zijn het de mannen die zich bezig houden met zaken als het energiecontract, maar zeg nou zelf: dat kunnen wij vrouwen toch ook best?

Dit vind je misschien ook leuk