Hoe mensen verschillende soorten communicatie ervaren

Hoe mensen verschillende soorten communicatie ervaren

De meesten van ons weten hoe het is om te genieten van een lekker stuk chocoladetaart of een goed glas wijn. Maar genieten is een concept dat veel verder gaat dan onze smaakpapillen. Hoewel het woord ‘genieten’ vaak wordt gebruikt in de context van eten, kunnen we ook genieten van belangrijke ervaringen, momenten of zelfs visueel aantrekkelijke gebeurtenissen, zoals een uitzonderlijk levendige zonsondergang. Dus kunnen we ook zinvolle gesprekken voeren, zegt onderzoeker Maggie Pitts van de Universiteit van Arizona.

Pitts bestudeert het concept van genieten op het gebied van menselijke communicatie. In een paper onderzoekt ze hoe mensen verschillende soorten communicatie ervaren. Haar werk bouwt voort op bewijsmateriaal uit de positieve psychologie waaruit blijkt dat het genieten van – of het vermogen van mensen om aangename levenservaringen te herkennen en te waarderen, het leven kan verbeteren. Dus, wat betekent “genieten” precies? Pitts zegt dat het grotendeels gaat om het vertragen van de zintuiglijke ervaring.

Lees ook: Manieren om met iemand een gesprek te beginnen

Via een online enquête wilde Pitts leren of en hoe mensen specifiek genieten van communicatie-ervaringen, zowel verbaal als non-verbaal. Ze analyseerde de reacties van 65 jongvolwassenen met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. Respondenten werden eerst gevraagd of ze van communicatie genoten of niet en werden vervolgens gevraagd om een ​​gedetailleerd voorbeeld van een ervaring waarvan ze hadden genoten te delen. Van daaruit identificeerde ze zeven verschillende soorten communicatie waarvan mensen geneigd zijn te genieten:

1) Esthetische communicatie. Onderzoeksrespondenten genoten van dit soort communicatie vanwege een bepaald aspect van de presentatie: timing, levering, woordkeuze of misschien een verrassende wending. Een inspirerende toespraak, goed woordspel of een spannende aankondiging kan in deze categorie vallen.

2) Communicatie aanwezigheid. Deze categorie bevat gesprekken waarin deelnemers meldden dat ze zo diep betrokken waren en volledig in het moment met een andere persoon dat het voelde alsof niemand anders ertoe deed. Deze soorten uitwisselingen werden vaak beschreven als ‘echt’ of ‘volledig eerlijk’.

3) Non-verbale communicatie. Van handgebaren tot fysiek contact tot gezichtsuitdrukkingen, deze uitwisselingen benadrukken non-verbale signalen. Een zinvolle knuffel of glimlach kan in deze categorie vallen.

4) Erkenning en waardering. Deze categorie omvat communicatie waarin de deelnemers publiekelijk werden erkend of waardering geboden, zoals een prijsuitreiking of een toespraak ter ere van een persoon.

5) Relationele communicatie. Deze categorie omvat communicatie die een relatie vaststelt, bevestigt of inzicht geeft, zoals de discussie van een stel over de toekomst samen of een intieme onthulling die twee mensen dichterbij brengt.

Lees ook: Communicatie tips die hem geïnteresseerd houden

6) Buitengewone communicatie. Veel deelnemers genoten van communicatie rond speciale momenten, zoals een bruiloft, ziekte, geboorte van een kind of andere ‘historische herinneringen’.

7) Impliciet gedeelde communicatie. Deze categorie bevat onuitgesproken communicatie-ervaringen die misschien moeilijker te formuleren zijn, zoals het voelen van de opwinding van een menigte om je heen, of iemand aankijken en instinctief weten dat je hetzelfde gevoel deelt.

Terwijl het typisch genieten in het ogenblik gebeurt, zijn terugwerkende en anticiperende smaak ook mogelijk en kunnen net zo voordelig zijn, zei Pitts.

Dit vind je misschien ook leuk