Hoe overleef je de eerste week van je nieuwe baan?

Hoe overleef je de eerste week van je nieuwe baan?

Ongeacht welke baan je ook hebt, de eerste dagen en zelfs weken op de nieuwe werkvloer kunnen nogal spannend zijn. Hoewel het begin van dit nieuwe hoofdstuk in je carrière leuk is, kan het tegelijkertijd ook heel overweldigend zijn. Je zult waarschijnlijk op zijn minst een paar uitdagingen en aanpassingen ervaren, of het nu je eerste of 10e taak is. Hier enkele manieren om de eerste week van je nieuwe baan te overleven.

1. Blijf kalm
Je bent niet de enige die de eerste keer met een nieuwe baan begint. Als je erover nadenkt, heeft iedere volwassene het minstens één keer in zijn leven gedaan! De eerste week kan moeilijk zijn, dus probeer om kalm te blijven en diep te ademen. Telkens als je merkt dat je hart sneller gaat kloppen of je zweethanden krijgt, richt je aandacht gewoon op je ademhaling. Adem in en tel één, adem uit en tel twee, helemaal tot tien. Wanneer je ademhaling stabieler is, zul je kalm lijken, je collega’s en taken met veel meer vertrouwen tegemoet treden en je meer op je gemak voelen.

2. Word vrienden met iemand
De meeste bedrijven koppelen je aan iemand die je inwerkt, zodat je sneller leert. Deze persoon zal hopelijk professioneel zijn en je echt willen helpen. Zorg ervoor dat je vriendschap met ze sluit. Als een vriendschap met die persoon er niet in zit, kan er een andere persoon zijn die je beter zou kunnen leren kennen. Het hebben van een betrouwbare bondgenoot, of iemand die in hetzelfde schuitje zit, zal je zeker helpen om de eerste week (en hopelijk daarna) te overleven!

3. Sta open voor je nieuwe omgeving
Als iets je niet bevalt of als je denkt dat je niet op je plek zit en nooit zal kunnen wennen aan je nieuwe werkplek, ren niet hard weg! Iedereen heeft tijd nodig om te wennen aan een nieuwe functie en rol, en het kan een heel andere werkomgeving zijn dan waar je eerder hebt gewerkt, of misschien zijn de uren ongebruikelijk en je bent je aan het aanpassen aan een nieuwe routine. Open staan en weten dat je nieuwe dingen leert, zal je zeker in de komende weken zeker helpen.

4. Luister, observeer en begrijp
Een nieuwe bedrijfscultuur moet je leren kennen, zorg ervoor dat je oplet en luistert naar wat je collega’s zeggen. Het kan al dan niet nuttig voor je zijn, maar er kunnen een aantal overeenkomsten zijn, die je zullen helpen de cultuur, het jargon en de manier waarop het bedrijf zaken doet te leren. Door te luisteren, te observeren en te begrijpen, zul je goed op weg zijn om erbij te horen.

5. Word georganiseerd
Als er veel nieuwe informatie op je afkomt, zorg er dan voor dat je gedisciplineerd, gefocust en georganiseerd bent, en goede gewoontes blijft aanleren. Misschien had je een paar zwakheden in je vorige baan die je kunt oplossen in deze baan? Gebruik dan de eerste week om in kaart te brengen hoe je al je taken zult volbrengen en begin nieuwe lessen en gewoontes in de praktijk brengen.

6. Leer je nieuwe omgeving kennen
Logistiek gezien, moet je weten waar je koffie kunt halen, een goede lunch kunt eten, of waar je kunt sporten, voor of na het werk! Het kan een paar weken duren voordat je alle goede plekken hebt ontdekt, maar als je erop uit trekt om te ontdekken, kun je de buurt beter leren kennen, waardoor je je op je gemak voelt in je nieuwe baan.

7. Blijf op de hoogte van bedrijfsnieuws
Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van nieuws van het bedrijf. Misschien sturen ze dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse e-mails naar hun doelgroepen en klanten, of misschien posten ze Twitter-feeds of hebben ze een Facebook-pagina. Als je op de hoogte bent van dat soort bedrijfsinformatie, zal het je op de lange termijn alleen maar helpen.

Hopelijk helpen deze tips je om je meer op je gemak te voelen en er klaar voor te zijn om de tweede week en daarna aan te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk