Hoe weet je of je echt een schrijver bent

Hoe weet je of je echt een schrijver bent

Veel koffie, een beetje (eigenlijk veel) uitstelgedrag, lege Word-documenten, stapels notities, vlagen van zelftwijfel en het bevredigende getik op het toetsenbord. Allemaal dingen waar schrijvers mee vertrouwd zijn. Verlang je erna om een boek te schrijven maar weet je niet zeker of het in je zit?
Hier zijn enkele aanwijzingen dat je een schrijver in wording bent:

1. Je bent een woord-hamsteraar
Als de zin klopt, dan wil je het onthouden. Je kunt geen boeken lezen zonder een notitieblok bij je te hebben. Waarom? Het is omdat je het gevoel hebt dat je iets leest dat logisch is. Als gevolg hiervan heb je veel Post-it-notities, aantekeningen en memo’s allemaal in de naam van “Ik wil dat niet vergeten”.

2. Je leest graag
Voor jou is het leuk om je neus in een boek te steken. Terwijl iedereen naar de film of uit gaat, geef jij de voorkeur aan stille tijd met een boek in je handen. Je verslindt de hele dag door boeken en verdiept je er zo in, dat je andere dingen vergeet. En doordat je een lezer te bent, is dat waar veel van je ideeën vandaan komen.

3. Je schrijft liever dan je het zegt
Op het moment dat je baas de duivel zelf lijkt te zijn, kun je jezelf er niet toe brengen hem dat in zijn gezicht te vertellen. Het is niet dat je bang bent, maar je kan het gewoon niet. Je doet het liever in een e-mail. Hetzelfde geldt voor het indienen van een klacht over een product of dienst aan een bedrijf.

Lees ook: 5 mythen die je tegenhouden te beginnen met het schrijven van een boek

4. Je weet wanneer iets goed geschreven is
Ook al denk je dat je niet goed genoeg bent, je hebt een goede smaak voor schrijven. Je waardeert schrijven dat deskundig is opgebouwd. Soms lees je herhaaldelijk een zin en alinea niet vanwege wat er is geschreven, maar hoe het is geschreven. En als je iets verbazingwekkends tegenkomt, lach je.

5. Je observeert en creëert verhalen over mensen
Je ogen zijn nooit op één plek. Terwijl iedereen aan het babbelen is, kijk je stil naar de acties van mensen. Soms word je betrapt op staren. Op andere momenten verzin je verhalen in je hoofd zonder dat iemand er iets van merkt.

6. Je ziet elke ervaring als een goudmijn
Voor jou is niets een verspilling. Of je nu nat wordt in de regen, of je hond het kind van je buurman achtervolgt, het is iets om over te schrijven. Terwijl anderen zich door bepaalde gebeurtenissen ontmoedigd voelen, is het voor jou iets om toe te voegen aan je dagboek.

7. Je waardeert je dagboeken meer dan je schoenen
Je kunt je oude schoenen weggooien en zelfs wat weggeven aan een goed doel, maar je volgeschreven dagboeken? Nooit! Zolang een boek een zin bevat die je hebt geschreven, is het laatste wat je wilt doen het weggooien.

Lees ook: 10 excuses waarom je je doelen niet bereikt

8. Je ziet schrijven als een vorm van therapie
Voor jou werkt het schrijven van woorden op papier therapeutisch. Wanneer je je boos, eenzaam of alleen maar depressief voelt, is je beste vriend niet de fles, maar dat stuk papier naast je.

9. Je bent nieuwsgierig naar je omgeving
Je gevoeligheid is op zijn hoogtepunt. Je weet wanneer je buurvrouw niet thuis is of wanneer mensen zich anders gedragen. Soms neem je interesse in dingen en objecten die vaak over het hoofd worden gezien door anderen. Dat is een eigenschap die niet iedereen heeft. Je krijgt altijd het advies om ‘het te vergeten’, maar dat kan gewoon niet.

10. Je schrijft je ideeën op
En je schrijft ze op zodra ze in je opkomen – op wat beschikbaar is. Het is niet zo dat je altijd iets met die ideeën doet, maar het is een essentieel onderdeel van je denkproces. En misschien is er een lichte obsessie om nooit iets los te laten?

Lees ook: Goede voornemens voor boekennerds

11. Je luistert graag naar je gedachten
Denken komt van nature voor jou. Terwijl anderen proberen het zoveel mogelijk te vermijden, omarm je het. “Waarom denk je zo veel?” Is waarschijnlijk een vraag die je vaak wordt gesteld. De waarheid is dat je daar geen antwoord op hebt, omdat je het gewoon doet!

12. Je telefoon staat altijd op stil
Als je met iemand praat, heb je meestal een afspraak gemaakt, op jouw voorwaarden en op een tijdstip dat het jou uitkomt. Onderbrekingen zijn niet welkom. Je vraagt jezelf af, waarom konden ze niet gewoon e-mailen? Of een Facebook-bericht versturen? Is niet alles beter geschreven?

13. Je bent constant op zoek naar ‘waarom’
Het vragen van ‘waarom’ is veel interessanter dan het vragen van ‘hoe’. Voor jou dan. En als je het antwoord niet kunt vinden, zul je lezen en onderzoeken, en zullen ideeën zinvol worden en zich verbinden. Je ziet patronen. En dan schrijf je het misschien op. Ergens. Misschien zul je dat boek ooit schrijven?

14. Je vindt overal inspiratie
Het maakt niet uit of het het patroon is van de bomen in het park of de oude man in de coffeeshop elke ochtend, je vindt overal inspiratie zonder ernaar op zoek te zijn. Je bent dankbaar voor de inspiratie waar die ook vandaan komt: van de kleinste dingen tot de levensveranderende momenten. Want dat is wat je inspireert om te gaan zitten en je verhaal te delen met de wereld. En dat is wat een schrijver zo speciaal maakt.

Lees ook: Zo maak je af waar je aan bent begonnen!

15. Je komt op magische wijze in een schrijfwaanzin terecht
In eerste instantie raakt het writer’s blok jou en alles wat je ziet is een lege pagina. Minuten later, krabbel je terug alsof je achtervolgd wordt door je gedachten. Soms was je alleen van plan om een halve pagina op te schrijven. Maar na een paar minuten ben je al twee pagina’s verder. En je bent niet eens halverwege.

16. Je stopt nooit met schrijven
Zelfs als je de meest veeleisende baan had die het grootste deel van je uren in beslag nam, zou je altijd tijd vinden om iets neer te pennen. Zelfs als je alles in deze wereld zou verliezen, zou een van de eerste dingen die je zou krijgen een pen en papier zijn. En als je slaapt? Schrijfmateriaal is altijd op armlengte afstand. Er kan iets tevoorschijn komen terwijl je slaapt … dus waarom zou je het niet opschrijven?

Dit vind je misschien ook leuk