Hoe zorg je voor een gezellige aankleding in huis?

Hoe zorg je voor een gezellige aankleding in huis?

Laatst geüpdatet op maart 12, 2024 by Redactie

Mis je gezelligheid en sfeer in je huis? Dat kan natuurlijk anders! Het is immers wel zo prettig als je woning dé plek is waar je je fijn en comfortabel voelt. De juiste aankleding van je interieur telt daarbij zeker mee. We delen onze tips voor een warmere inrichting: ontdek ze allemaal!

De juiste verlichting

Allereerst is de juiste verlichting heel belangrijk in huis. Vaak hangen we maar gewoon hier en daar een simpele lamp op, zonder er verder naar om te kijken. Dat is maar wat zonde! Je kunt juist beter een slim lichtplan uitwerken, zodat die lampen precies op de plekken hangen waar ze relevant zijn. Kies liever voor wat geler licht dan fel licht in een witte kleur. En denk ook na over de passende stijl van je lampen! De landelijke stijl zorgt voor sfeer en gezelligheid. Ga voor een landelijke hanglamp boven je eettafel: fraai bijvoorbeeld in een design met een houten afwerking. Zo is je woonkamer meteen veel stijlvoller aangekleed. Ook een landelijke tafellamp vormt een mooie toevoeging, op je bureau of tv-meubel. In de klassieke landelijke stijl valt zo’n lamp lekker op – precies wat je nodig hebt.

Warm kleurgebruik in huis

Kijk eens goed naar het kleurgebruik in je huis! In veel woningen zien we grotendeels wit voorbijkomen, op de muren en plafonds bijvoorbeeld. Ook qua meubels gaan we vaak voor eenvoudige tonen zoals grijs of bruin. Dat kan juist anders, met bijvoorbeeld bordeauxrood, roestoranje en olijfgroen. Geef je muur eens een lik verf of haal een nieuw meubelstuk in een warmere tint in huis – en zie het verschil!

Passende gordijnen voor sfeer

Vaak zien we gordijnen slechts als een praktisch onderdeel van het interieur: ze zorgen voor zonwering en privacy in huis. Daar zijn ze natuurlijk ook grotendeels voor bedoeld, laten we dat niet overslaan. Maar je kunt veel meer uit je gordijnen halen als je ze ook inzet als sfeermakers! Zo staan stoffen gordijnen veel gezelliger dan rolgordijnen of jaloezieën. Kies het liefst voor een stof met een extra warme uitstraling, zoals fluweel. En uiteraard telt ook de kleur mee: gordijnen in okergeel of dieprood staan beeldig én sfeervol.

Pak uit met woonaccessoires

De decoratie die je in huis haalt is ook relevant voor de mate van sfeer. Natuurlijk heb je meubels in je huis staan – die heb je nu eenmaal dagelijks weer in gebruik. Maar heb je verder ook de nodige aandacht besteed aan je woonaccessoires? Kussentjes op de bank, kaarsjes op tafel, posters aan de muur: deze items zorgen voor karakter in je woning. En vergeet ook niet om wat levendige kamerplanten of bloemen in huis te halen!

Een vloerkleed voor gezelligheid

Sla ten slotte de vloer niet over met de aankleding van je interieur. Een vloerkleed onder je eettafel, bank of bed zorgt direct voor een ander aanzicht. Zo is de vloer namelijk een stuk minder kaal en leeg – dat is precies wat je nodig hebt als je meer aankleding wilt in huis. Je kunt het best voor een vloerkleed met een warme kleur of print kiezen, waar we het hierboven al over hadden: zo komt alles samen voor jouw sfeervolle inrichting!

Dit vind je misschien ook leuk