Huis beveiligen met bewegingssensoren

Huis beveiligen met bewegingssensoren

Je wilt zorgeloos wonen, jouw huis is een plek waar veiligheid en geborgenheid een groot goed is. Helaas is er geen enkele woning die honderd procent veilig is, je kunt de woning wel een stuk veiliger maken met enkele relatief eenvoudige apparaten. Zo kun je met een bewegingssensor onraad detecteren, en met een IP camera leg je direct verdachte situaties vast, zelfs wanneer je niet thuis bent. Beveilig ieder huis met bewegingssensoren, woon, slaap en leef met meer vertrouwen en gemoedsrust.

Wat is een bewegingssensor?
Er bestaan verschillende soorten sensoren, laten we de meest voorkomende producten even op een rij zetten:

● Bewegingssensor: Dit type sensor registreert een beweging, zodra er iets of iemand beweegt voor de sensor zal er een actie in gang worden gezet. Dit kan een hoorbaar alarm zijn, maar ook een IP camera die automatisch beelden vastlegt.
● Geluidssensor: Deze sensor reageert op geluid, denk aan een baby monitor die aanspringt wanneer de baby begint te huilen.
● Lichtsensor: Dit is een sensor die vaak gebruikt wordt om lampen automatisch aan te laten springen wanneer het donker wordt, in tegenstelling tot een timer zal een lichtsensor ook werken wanneer het overdag bewolkt wordt.
● Openingssensor: Deze sensoren worden vaak op ramen bevestigd maar ook op voordeuren, achterdeuren, garages, poorten en hekken. Er zijn diverse acties mogelijk na detectie van opening zoals een alarm luiden, maar ook de lichten ontsteken wanneer je thuiskomt in de avond.

Sensoren doen op zichzelf niets, door ze te koppelen aan een ander apparaat geef je er een betekenis aan. Zo kan een bewegingssensor een IP camera inschakelen, een lichtsensor kan de gordijnen laten openen of sluiten. Vaak worden sensoren gebruikt om de veiligheid in en rond de woning te verbeteren, ook kun je er het wooncomfort sterk mee verbeteren. Zo sla je dus twee vliegen in één klap.

IP Camera
Een IP camera is een type beveiligingscamera die gekoppeld wordt aan het internet. Dat kan via een kabel of draadloos via Wifi. De beelden worden direct op internet geplaatst op een adres waar alleen de eigenaar toegang toe heeft, bijvoorbeeld via een speciale app op de smartphone. Ook zijn de beelden bereikbaar via een browser op een PC, wereldwijd zolang er internet aanwezig is. Om een IP camera voor beveiliging te gebruiken is het raadzaam voor een type te kiezen met een backup accu voor het geval dat de stroom uitvalt. De camera kan in dat geval nog steeds blijven werken. Een hoge beeldresolutie is ook van belang om detail in beeld te kunnen waarnemen. De meeste IP camera’s worden uitgerust met een speciale groothoeklens om een grote oppervlakte vast te leggen, dan is een HD resolutie essentieel om later in te zoomen op details in beeld.

IP camera met bewegingssensor
Een IP camera hoeft doorgaans niet 24 uur per dag, 7 dagen per week opnames te maken, net zoals een lamp niet aan hoeft te staan als de zon schijnt. Door een IP camera aan een bewegingssensor te koppelen zal de camera alleen in werking treden wanneer er beweging geregistreerd wordt. Door de IP camera te koppelen met een speciale app zul je een notificatie krijgen zodra de camera beelden vastlegt, je hoeft dus niet het beeld continu in de gaten te houden. Dat is handig wanneer je vanuit je werk wilt zien wanneer de kinderen thuiskomen, het is ook veilig wanneer je in bed ligt en iemand probeert in te breken.

Huisdieren en een bewegingssensor
Wanneer je een IP camera met bewegingssensor in huis hebt geïnstalleerd, is het mogelijk dat kinderen of huisdieren de sensor “triggeren”. Afhankelijk van het type sensor en de functie kun je via de software instellen welke beweging tot een bepaald actie moet leiden. Zo kun je bij sommige apparaten instellen dat kleine huisdieren niet geregistreerd worden, bijvoorbeeld met een actieve hond in huis

Niet alleen voor de beveiliging
Wanneer je op kantoor zit en zeker wilt weten of de kinderen op tijd terug zijn van school kan een IP camera in combinatie met een bewegingssensor ook uitkomst bieden. Er gaat een signaal af zodra de kinderen thuiskomen, er wordt een foto via Wifi naar de server gestuurd en je krijgt een notificatie binnen op de smartphone. Zo hoef je niet politieagentje te spelen met je kinderen, zorgen maken om je kinderen is niet meer nodig als je een mooie foto via de app binnenkrijgt.

Binnen een Smart Home zijn er ontzettend veel mogelijkheden met sensoren en slimme apparaten die gekoppeld zijn aan het internet. De combinatie van bewegingssensor met een IP camera is slechts één voorbeeld om de woning veiliger en aangenamer te maken.

Dit vind je misschien ook leuk