Is een mammografie pijnlijk

Is een mammografie pijnlijk?

Laatst geüpdatet op februari 21, 2024 by Redactie

Een Mammografie is een cruciaal hulpmiddel bij de vroege detectie van borstkanker en het heeft talloze levens gered door afwijkingen in het borstweefsel te identificeren. De angst dat een mammografie pijnlijk is weerhoudt veel vrouwen er echter vaak van om deze potentieel levensreddende screenings te plannen. In deze blog willen we de mythe rond mammografie pijn ontkrachten en licht werpen op het belang van deze onderzoeken.

Lees ook: Goed of fout? 10 mythes over borstkanker

De zorgen begrijpen

De angst dat een mammografie pijnlijk is is niet ongewoon, en het is essentieel om deze zorgen te erkennen. Veel vrouwen hebben verhalen gehoord van vriendinnen of familieleden over hun ongemak tijdens de procedure, wat kan bijdragen aan angst.

Het proces

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst die helpt bij het identificeren van ongewone veranderingen of afwijkingen. Tijdens de procedure wordt de borst voorzichtig tussen twee platen samengedrukt om het borstweefsel plat te maken en te verspreiden. Deze compressie is nodig om heldere beelden te verkrijgen en de nauwkeurigheid van de screening te garanderen.

Het ongemak aanpakken

Het is van cruciaal belang om te erkennen dat ongemak tijdens een mammografie subjectief is en van persoon tot persoon varieert. Sommige vrouwen kunnen een licht ongemak ervaren, terwijl anderen het pijnlijk vinden. De volgende factoren kunnen echter het mogelijke ongemak helpen minimaliseren:

1. Communiceer openlijk

Aarzel niet om te communiceren met degene die de mammografie uitvoert. Informeer hen over eventuele zorgen of eerdere ongemakken die je tijdens de procedure hebt ondervonden. Ze kunnen de compressie aanpassen op basis van je feedback.

2. Timing is belangrijk

Plan je mammografie op een moment dat je borsten minder gevoelig zijn. Plan de screening niet tijdens je menstruatie, omdat de borsten in deze periode gevoeliger zijn.

3. Vrij verkrijgbare pijnverlichting

Het nemen van een vrij verkrijgbare pijnstiller, zoals ibuprofen, ongeveer een uur vóór de mammografie, kan het ongemak helpen verminderen.

Lees ook: Feiten versus mythen over een mammografie

De voordelen wegen zwaarder dan het ongemak

Hoewel sommige vrouwen ongemak kunnen ervaren tijdens een mammografie, is het van cruciaal belang om te benadrukken dat het tijdelijke ongemak ruimschoots opweegt tegen de potentiële voordelen. Vroegtijdige detectie van borstkanker door middel van mammografieën verbetert de kansen op een succesvolle behandeling en overleving aanzienlijk.

Dit vind je misschien ook leuk