Is je tuin huisdiervriendelijk?

Is je tuin huisdiervriendelijk?

Laatst geüpdatet op maart 18, 2024 by Redactie

Huisdieren kunnen een uitdaging vormen als je een tuin hebt, maar er zijn geweldige mogelijkheden om je kat te zien klimmen of je hond op zoek te zien gaan naar verborgen lekkernijen zonder dat de plantjes overhoop gehaald worden. Hieronder enkele tips om je tuin huisdiervriendelijk te maken.

Veiligheid staat uiteraard voorop. Hekken en poorten moeten veilig zijn zodat honden niet kunnen ontsnappen. Slakken kunnen huisdieren infecteren met longworm. Maar slakkenkorrels kunnen giftig zijn – inclusief sommige die als “veilig” worden beschreven.

Vermijd planten die gevaarlijk zijn voor huisdieren

Sommige planten zijn zo gevaarlijk dat ze het best vermeden kunnen worden. Lelies – de bladeren, bloemen en stuifmeel – zijn zeer giftig voor katten, zelfs in minuscule hoeveelheden. De meeste krokussen zijn een goed alternatief voor narcissen, die giftig zijn. Hyacinten kunnen ook giftig zijn, maar ernstige vergiftiging is zeldzaam. De meeste planten die groeien uit bollen en de meest groen blijvende planten zijn giftig voor konijnen. Kies stevige planten maar pas op voor doornen, vooral op ooghoogte. Veel kruiden, waaronder rozemarijn, lavendel en salie zijn goede, veilige keuzes. Andere veilige planten die redelijk veerkrachtig zijn en herstellen van schade zijn onder meer Afrikaanse margriet, calendula en Oost-Indische kers. Je zou een geurende tuin kunnen creëren, want sommige dieren genieten van kamperfoelie en lavendel. Veel katten houden van kattenkruid. Niet allen zijn gevoelig voor de effecten, maar de plant wordt soms gekozen als een slaapkussen.

Veel plezier!

Vergeet niet om van je tuin te genieten! Als je geen bomen hebt, kan je kat nog steeds een ladder beklimmen. Zet een krabpaal op een prominente plaats. Katten houden ervan om hoog te zitten, dus overweeg platforms, maar als er veel katten in de buurt zijn, zorg er dan voor dat de kat van een buurman niet naar je huisdier kan kijken. Wat dacht je van een zandbak waar je hond kan graven voor lekkernijen?

Meer tips

* Houd schuurdeuren stevig gesloten om te voorkomen dat huisdieren vast komen te zitten of in de problemen komen met gevaarlijke stoffen of scherpe gereedschappen die erin worden gehouden.

* Maak van je tuin een dierenpretpark. Zet een krabpaal of twee buiten voor katten, en zet voor je hond een zandbak zodat ze kunnen graven naar lekkernijen. Je zou zelfs tunnels kunnen zetten voor je konijnen.

* Schaduwrijke gebieden bieden grote verlichting van de hete zomerzon voor alle huisdieren.

* Probeer huisdieren af ​​te schrikken van het achtervolgen van bijen en wespen, want steken kunnen allergische reacties veroorzaken.

* Vermijd chemische onkruidverdelgers en pesticiden omdat ze schadelijk kunnen zijn voor huisdieren (en dieren in het wild). Lees de richtlijnen van de fabrikant zorgvuldig door.

* Slakken en slakken kunnen lastig zijn, maar korrels zijn giftig voor huisdieren en ongedierte. Vraag je dierenarts over de bescherming tegen longwormen.

* Vraag BBQ- en feestgangers om geen eten, spiesjes of warme kookgerei binnen handbereik van je huisdier te laten. Veel menselijke voedingsmiddelen worden het best vermeden door huisdieren en alcohol is een duidelijke no-no.

Dit vind je misschien ook leuk