Je auto langer in goede conditie houden? Dit kun je zelf doen

Je auto langer in goede conditie houden? Dit kun je zelf doen

Laatst geüpdatet op februari 16, 2024 by Redactie

Als we een auto kopen, of deze nu helemaal nieuw of tweedehands is, willen we natuurlijk het liefst dat deze zo lang mogelijk meegaat. We willen er jarenlang plezier van hebben, waar voor ons geld krijgen. Of dat ook gaat lukken, is deels van onszelf afhankelijk.

Zorg je goed voor hem?

Als je ergens goed voor zorgt, is de kans groot dat je dat terug gaat zien. Voor een auto geldt dat zeker. Was je je auto regelmatig goed, zeker aan de buitenkant, dan krijgt vuil en zout veel minder de kans om in te vreten op de lak. Bovendien zorgt regelmatig wassen ervoor dat je kleine beschadigingen snel opmerkt en kan verhelpen. Blijven krassen, putjes of roest verborgen onder een laag modder, dan merk je ze niet op. Ondertussen kan vuil en vocht lekker zijn werk doen, en het metaal beschadigen. Wees dat voor, en zorg voor een schone auto. Zo merk je beschadigingen sneller op, kun je sneller ingrijpen om erger te voorkomen en ziet je auto er ook nog eens een stuk beter uit. Zelf zie je er ook een stuk frisser uit als je regelmatig doucht en een beetje goed voor jezelf zorgt, dat geldt voor je auto ook.

Een beetje voorzichtig, graag!

Als eigenaar van een auto heb je niet alleen de taak om deze een beetje goed te verzorgen, er met een flinke portie voorzichtigheid mee omgaan behoort ook tot je takenpakket. Nee, je bent niet de enige op de weg, en een aanrijding kan dus ook iemand anders zijn schuld zijn, maar goed opletten verkleint wel de kans dat je ermee te maken krijgt. Dat geldt ook voor paaltjes, stoepranden en andere obstakels: doe er voorzichtig mee.

Voorzichtigheid is ook geboden als het gaat om het interieur van je auto. Met vieze schoenen in je auto stappen, dat is vragen om een vieze bekleding en zelfs schade aan de bodem, als vocht en vuil deze moeiteloos kunnen bereiken. Goede automatten kunnen dit voorkomen, bezuinig hier dus niet op. Datzelfde principe geldt overigens ook voor de kofferbak: als je hier regelmatig spullen in vervoert die voor vuil en vocht kunnen zorgen, leg er dan goede kofferbakmatten in om te voorkomen dat je kofferbak onherstelbaar beschadigd raakt.

Een flinke portie geluk kun je ook wel gebruiken

Alhoewel je zelf dus aardig wat invloed hebt op de conditie van je auto, heb je ook een portie geluk nodig om hem lang in topconditie te houden. Je hebt geen invloed op wat voor weer het zal worden, nauwelijks invloed op het rijgedrag van anderen, en ook als het om paaltjes gaat kan het simpelweg voorkomen dat je deze eens over het hoofd ziet. Dat je auto in de loop der tijd wat schade op zal lopen, dat is dan ook bijna een zekerheidje. Je kan alleen maar hopen dat je het geluk hebt dat dit moment een tijdje op zich zal laten wachten, en de gevolgen meevallen.

Dit vind je misschien ook leuk