Een kind met ADHD? Deze tips helpen je bij je zorgverzekering

Een kind met ADHD? Deze tips helpen je bij je zorgverzekering

Laatst geüpdatet op maart 15, 2024 by Redactie

ADHD komt vaak voor bij kinderen. Drie tot vijf procent van de kinderen heeft hier last van. De afkorting staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder (aandoening met aandacht tekort en hyperactiviteit). Heeft je kind een lichte vorm van ADHD? Dan kun je met alleen gedragstherapie al een heel eind komen. Maar bij ernstigere vormen zijn ook vaak medicijnen nodig. En dat kan nog weleens lastig – en duur – zijn. Want hoe kun je die het beste verzekeren? Wat vergoedt de basisverzekering en hoe zit het met specifieke merken van medicijnen? Deze tips kun je mooi gebruiken om je zorgverzekering voor 2018 te regelen voor jou en je gezin.

1. Check welk medicijn voor jouw kind het beste werkt

Medicijnen tegen ADHD zorgen ervoor dat er meer rust in het hoofd van je kind komt. De stof methylfenidaat zorgt hiervoor, maar die wordt gebruikt in verschillende soorten ADHD-medicijnen. Bekendere medicijnen zijn Ritalin, Concerta, Medikinet, Equasym en Kinecteen. Onder andere dooroor bijwerkingen kan het zo zijn dat het ene medicijnen beter werkt voor je kind dan het andere. Het kan volgens de huisarts zelfs medisch noodzakelijk zijn om bepaalde medicijnen te gebruiken om deze bijwerkingen te verlichten. De huisarts zal je dan deze medicijnen voorschrijven.

2. Check wat de basisverzekering vergoedt

Niet alle soorten medicijnen worden automatisch uit de basisverzekering vergoed. De basisverzekering vergoedt namelijk alleen het goedkoopste ADHD-medicijn. Dat komt omdat de overheid zo redeneert dat andere medicijnen (die vaak duurder zijn) niet per definitie beter werken. Ook als de huisarts duurdere medicijnen voorschrijft, krijg je die maar vergoed tot het bedrag van het goedkoopste medicijn. Kom je daarboven uit? Dan moet je dat deel van de kosten zelf bijbetalen. Dit heet de eigen bijdrage. (Niet te verwarren met het eigen risico.) En voor dit bedrag kun je je vaak het beste aanvullend verzekeren. Want de kosten kunnen best oplopen.

3. Aanvullend verzekeren: kijk naar de rest van je zorgwensen

Kinderen moeten altijd bijgeschreven worden op de polis van één van de ouders. Het kind is dan voor dezelfde zorg verzekerd als die ouder. Wil je je kind dus aanvullend verzekeren voor ADHD-medicijnen? Zorg dan dat dit in het pakket van jou of je partner is opgenomen. Kijk daarbij ook goed naar wat de rest van je wensen zijn. En ook belangrijk: bekijk dit ieder jaar opnieuw. Je hebt waarschijnlijk niet ieder jaar een dekking nodig voor de kaakchirurg, een zwangerschap of fysiotherapie. En ook je kinderen hebben door de jaren heen andere zorgbehoeftes. Let op: voor veel zorg zijn kinderen al verzekerd vanuit de basisverzekering.

Heb je in kaart wat je wensen zijn? Zoek dan een aanvullende verzekering die hierbij aansluit. En waarbij je niet meer premie betaalt dan je uit de verzekering vergoed krijgt Anders heeft de verzekering niet zoveel zin.

En wil je echt alleen ADHD-medicijnen verzekeren? Dan kun je ook alleen naar pakketten kijken waarin deze vergoeding is opgenomen.

4. Let op contractering van je zorgverzekeraar

Behalve de vergoeding van je zorgverzekeraar is het ook verstandig om te kijken naar de contractering van je zorgverzekeraar. Kijk goed of de verzekeraar een contract heeft met jouw apotheek. Let ook op medische selectie. Soms geldt dit als je een zorgverzekering met vergoeding voor ADHD medicijnen wilt afsluiten.

5. Kun je besparen op het eigen risico?

Het eigen risico is in 2018 385 euro. Dit betaal je eerst zelf voor zorg uit de basisverzekering, voordat de zorgverzekeraar de zorgkosten vergoedt. Het eigen risico geldt niet voor kinderen tot 18 jaar. En ook niet voor aanvullende verzekeringen. Het vrijwillig verhogen van je eigen risico kan dus nog steeds aantrekkelijk zijn, want je krijgt korting op je zorgverzekering en je krijgt ook je medicijnen vergoed. Heb je wel andere zorg nodig uit de basisverzekering? En heb je geen financiële buffer achter de hand? Dan is het misschien minder interessant.

Dit vind je misschien ook leuk