Laatst geüpdatet op februari 20, 2018 by Redactie

De tijd dat enkel mannen exclusief de financiën beheerden, ligt duidelijk al ver achter ons. Wij gingen op zoek naar de cijfers: lenen vrouwen dan ook steeds vaker geld? De waarheid blijkt niet eenvoudig te zijn en is gedeeltelijk afhankelijk van het type lening. Wij sloegen er twee onderzoeken op na en kwamen met een fikse relativering op de proppen.

Autolening onderzoek: lenen vrouwen voor een auto?
Het eerste onderzoek dat we er op naslaan is het grote Autolening Onderzoek van 2017. In Nederland zien we een afnemende interesse voor autoleningen. De gemiddelde Nederlander leent minder dan 10.000 euro voor een wagen. Opvallend is dat het aantal aanvragen wel is toegenomen maar dat er meer afwijzingen waren wegens negatieve BKR-registratie.

In 2017 kwam 25% van de aanvragen voor autofinanciering van een vrouw. Ten opzichte van mannen (75%) is dat verschil merkwaardig. Verder zien we dat de stijging in het aantal aanvragen ook veel groter is bij mannen dan bij vrouwen (57% ten opzichte van 25%). De verschillen zijn het kleinst in Drenthe.

De reden? Waarschijnlijk zal het te maken hebben met de klassieker die we niet graag gebruiken: mannen houden van auto’s. De cijfers zijn trouwens ook niet helemaal objectief aangezien we niet weten hoeveel mannelijke aanvragen afgewezen werden. Het verschil tussen beide geslachten is echter merkwaardig. De conclusie:

* Mannen dienen vaker dan vrouwen een aanvraag in voor een autolening;
* Het aantal mannelijke aanvragen voor een autolening stijgt sneller dan het aantal vrouwelijke aanvragen;
* De verschillen zijn het kleinst in Drenthe.

Leenonderzoek verbouwingen: millenials doen het goed
In 2017 gingen we massaal meer en hogere bedragen lenen voor verbouwingen. De vraag steeg met maar liefst 52% en bovendien werden ook heel wat meer aanvragen goedgekeurd. Ook hier blijken mannen echter vaker een lening aan te vragen. Het verschil? Mannen vragen tot 3,8 keer vaker een lening aan voor een verbouwing dan vrouwen. Ook het leenbedrag zou bij mannen hoger liggen. Opmerkelijk is wel dat dat niet geldt voor de leeftijdscategorie 31 tot 40 jaar: hier zouden vrouwen gemiddeld 224 euro meer geld lenen dan mannen. Het verschil is dan weer het grootst in de categorie 41 tot 50 jaar. Mogelijks kan een link getrokken worden naar een grotere groep alleenstaande vrouwen, maar concrete conclusies kunnen we momenteel nog niet trekken. Wat wel duidelijk is: de vrouwelijke millenials hebben een duidelijke invloed op de cijfers. We kunnen het volgende concluderen:

* Mannen lenen vaker en meer voor verbouwingen;
* In de leeftijdscategorie 31 tot 40 jaar lenen vrouwen meer dan mannen.

Relativering is op zijn plaats
Bovenstaande cijfers vertellen ons uiteraard enkel iets over het geslacht van de aanvrager. Hoeveel mannen en vrouwen exact lenen, dat weten we niet. Beter is het misschien om te vertrekken vanaf het aantal openstaande leningen. Hieruit blijkt dat ruim 54,1% van de openstaande leningen voor stellen zijn. Anderzijds: de verschillen zijn nog steeds erg groot indien we de vergelijkingen maken tussen alleenstaande mannen en vrouwen. Zo zouden alleenstaande mannen met kinderen tot 30% meer geld lenen dan alleenstaande vrouwen met kinderen. De algemene conclusie luidt dan ook:
* Het grootste aantal leningen wordt afgesloten door stellen;
* Mannen lenen nog steeds vaker dan vrouwen;
* Vrouwelijke millenials brengen verandering in de cijfers;
* Er zijn grote verschillen in de regio’s en wat betreft de doeleinden van de leningen.

Dit vind je misschien ook leuk