Maak kennis met de zespotige superfoods: sprinkhanen hebben een antioxiderende werking

Maak kennis met de zespotige superfoods: sprinkhanen hebben een antioxiderende werking

Laatst geüpdatet op juli 18, 2019 by Redactie

Voor het eerst heeft een studie de antioxidantgehaltes gemeten in commercieel verkrijgbare eetbare insecten. Zeker, de meesten van hen hebben geen zes poten – en schorpioenen, spinnen en duizendpoten zijn zelfs geen insecten. Maar voor gezondheidsmensen met een open geest is het goed nieuws: krekels pakken 75% van de antioxiderende kracht van verse sinaasappelsap aan, en zijderupsvet twee keer zo veel als dat van olijfolie.

Insecten hebben een klein land, water en koolstofvoetafdruk vergeleken met vee – dus alles wat insecten eten stimuleert is goed nieuws voor de planeet. Veel mensen zijn daarom deze griezelige beestjes te beschouwen als een duurzamer alternatief voor vlees en dierlijke producten.

“Eetbare insecten zijn een uitstekende bron van eiwitten, meervoudig onverzadigde vetzuren, mineralen, vitaminen en vezels, maar tot nu toe had niemand ze vergeleken met klassieke functionele voedingsmiddelen zoals olijfolie of sinaasappelsap in termen van antioxiderende werking.”

De studie
De onderzoekers testten een reeks commercieel beschikbare eetbare insecten en ongewervelde dieren, met behulp van verschillende maatregelen van antioxidant activiteit. Oneetbare delen zoals vleugels en steken werden verwijderd, vervolgens werden de insecten vermalen en twee delen geëxtraheerd voor elke soort: het vet, en wat dan ook zou oplossen in water. Elk extract werd vervolgens getest op zijn antioxidantgehalte en activiteit.

“Voor het perspectief, gebruikmakend van dezelfde opstelling, hebben we de antioxidantcapaciteit van vers sinaasappelsap en olijfolie getest – functionele voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze antioxiderende effecten bij mensen uitoefenen,” legt de onderzoeker uit.

Wateroplosbare extracten van sprinkhanen, zijderupsen en krekels vertoonden de hoogste waarden van antioxidantcapaciteit – vijfvoud hoger dan vers sinaasappelsap – terwijl gigantische cicaden, gigantische waterkevers, zwarte tarantula en zwarte schorpioenen verwaarloosbare waarden vertoonden.

De resultaten voor het insectengewas waren eveneens indrukwekkend. “Vet van gigantische krekels en zijderupsen toonde tweemaal de antioxidantwerking van olijfolie, terwijl zwarte tarantula, palmworm en zwarte mieren op de bodem van de ranglijst worden geplaatst.”

De kernboodschap van de groep is: eetbare insecten zoals sprinkhanen en zijderupsen zijn een rijke bron van antioxidanten.

Dit vind je misschien ook leuk