Manieren om iemand te helpen die worstelt met zelfmoordgedachten

Manieren om iemand te helpen die worstelt met zelfmoordgedachten

Laatst geüpdatet op augustus 8, 2018 by Redactie

Het nieuws van de afgelopen maanden over de zelfmoord van Anthony Bourdain, Kate Spade en het zusje van Maxima, zijn tragische herinneringen dat psychische aandoeningen en zelfmoord iedereen kunnen treffen, ongeacht hun inkomen of succes. Bovendien spreekt het van de enorme impact die zelfmoord heeft op geliefden – als partners, kinderen, vrienden en familie die worstelen met hun verlies. Zelfmoord en geestelijke gezondheid treffen niet alleen de persoon die worstelt met een psychische aandoening, maar ook veel mensen in hun leven (familie, vrienden, collega’s).

Zelfmoord wordt meestal geassocieerd met depressie en alcoholisme, maar wordt ook geassocieerd met een bipolaire stoornis, schizofrenie en angststoornissen. Het kan een uitdaging zijn om de beste manieren te kennen om iemand ondersteuning te bieden of zelfs welke actie moet worden ondernomen als hij of zij zelfmoordgedachten tot uitdrukking brengt.

We hebben hier vijf stappen op een rij gezet voor vrienden en familieleden. De stappen kunnen ook nuttig zijn om ondersteuning te bieden bij andere soorten psychische aandoeningen, zelfs als iemand niet suïcidaal is.

Vraag
Een van de meest voorkomende mythen met betrekking tot zelfmoord is dat praten over of iemand vragen of ze suïcidaal zijn, het idee in hun hoofd zet en daarom de kans vergroot dat ze zelfmoord proberen te plegen. Onderzoek heeft aangetoond dat het tegenovergestelde waar is; iemand vragen of ze suïcidaal zijn, kan de kans verkleinen dat ze op hun gedachten reageren. Het biedt ook een waardevolle gelegenheid om een ​​gesprek te beginnen en de beste manier te vinden om hulp te bieden en iemand te ondersteunen die worstelt met psychische problemen.
Als je vermoedt of bezorgd bent over een geliefde, vriend of collega, vraag hen dan.

Houd ze veilig
Als je je zorgen maakt, dat iemand het risico loopt zichzelf te schaden, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen. Als je niet zeker weet hoe je moet helpen of als je wilt ingrijpen, neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie (0900-0113). Ze zijn 24 uur per dag beschikbaar.

Een ander aspect van veiligheid is ervoor te zorgen dat de persoon niet gemakkelijk toegang heeft tot dodelijke middelen (grote hoeveelheden medicijnen / pillen). Door deze voorwerpen uit het huishouden te verwijderen en bij de persoon te blijven, wordt de mogelijkheid voor de persoon om te reageren op zijn of haar gedachten sterk verminderd.

Wees er voor hen
Sociale steun is sterk gecorreleerd aan een vermindering van zelfmoordgedachten en verlaagt het risico dat een geliefde op de gedachten en/of plannen inwerkt. Probeer je geliefde bij te staan met compassie, empathie en nieuwsgierigheid. Vertel hen dat je luistert zonder oordeel en je wilt er zijn om hen te ondersteunen.

Een andere veelgevraagde mythe is dat zelfmoord meestal voorkomt bij adolescenten. Hoewel het vaak voorkomt, neemt het risico op zelfmoord toe met de leeftijd. Beroemdheden als Kate Spade en Anthony Bourdain herinneren eraan dat zelfmoord zowel mannen als vrouwen en mensen van alle leeftijden treft.

Het kennen van de waarschuwingssignalen kan je helpen geliefden, vrienden of kennissen te identificeren die mogelijk gevaar lopen. Sociaal isolement kan ook bijdragen aan andere psychische problemen, dus contact maken met mensen die zich geïsoleerd voelen, kan waardevolle ondersteuning bieden, ongeacht of ze worstelen met zelfmoordgedachten.

Help hen verbinden
Zelfmoord is te voorkomen. Er zijn veel middelen beschikbaar om ondersteuning en behandeling te bieden. Als je bang bent dat iemand een onmiddellijk risico loopt op schade, breng hem dan onmiddellijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Als je niet op dat moment bij de persoon bent, moedig hem of haar aan om naar het ziekenhuis te gaan of bel 113 Zelfmoordpreventie (0900-0113).

Als de persoon niet in gevaar is, help hem dan om ondersteuning te krijgen. Depressie en andere psychische stoornissen zijn zeer goed te behandelen met psychotherapie en medicatie. Ga er niet vanuit dat een depressie of de zelfmoordgedachten voorbijgaan. Neem ze in plaats daarvan serieus en help de persoon te verbinden met middelen, ondersteuning en behandeling.

Blijf in contact
Blijf betrokken en verbonden met de persoon. Blijf niet-oordelende ondersteuning en communicatie bieden. Laat de persoon weten dat je bereid bent om te praten en te luisteren. Nogmaals, sociale steun is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van zelfmoord en kan je geliefde versterken in hoeveel je erom geeft.

Het kan belastend en overweldigend zijn om ondersteuning te bieden aan iemand die worstelt met psychische problemen en zelfmoordgedachten. Je verdiepen in hun geestesziekte en zelfmoord kan ongelooflijk nuttig zijn.

Dit vind je misschien ook leuk