Meer licht in huis krijgen? Dat doe je zo!

Meer licht in huis krijgen? Dat doe je zo!

De zomertijd is weer ingegaan en dat betekent dat het weer lekker lang licht blijft. Dat is heerlijk want natuurlijk licht kent vele voordelen voor je huis en voor jou. Behalve dat je energie bespaard, kan de hoeveelheid natuurlijk licht in huis je humeur beïnvloeden. Die stralen, gevuld met zonlicht en vitamine D, geven je een positief gevoel. Daarnaast kan natuurlijk licht een huis lichter en helderder maken en het gevoel van meer ruimte geven. Helaas zijn veel huizen niet gebouwd met natuurlijk licht in gedachten. Als je een ruimte hebt die niet veel natuurlijk licht krijgt, denk dan niet dat grote renovaties je enige optie zijn. Een paar eenvoudige versiertrucs kunnen je huis binnen enkele minuten veel zonniger maken.

Maak het kleurenpalet lichter
Lichte en witte kleuren reflecteren natuurlijk licht beter dan donkere kleuren. Dus verf muren in lichte tinten, zoals wit, blauw-grijs en taupes, en gebruik reflecterende, metalen afwerkingen op plafonds. Kies meubels – vooral grotere stukken zoals banken – in lichte kleuren. Je kunt heldere of diepere kleuren toevoegen in de vorm van accessoires zoals kussens, plaids, prullaria en kleinere meubels.

Doe de zware gordijnen weg
In de winter is het heerlijk om dikke, zware gordijnen te hebben die de kou buiten houden. Maar in de zomerse maanden houden ze wel het natuurlijk licht tegen. Verwijder deze en je zal onmiddellijk licht toevoegen aan donkere kamers. Lichte kleuren en lichte stoffen dragen beide bij aan het behoud van natuurlijk licht. Er zijn genoeg opties op de markt die privacy bieden maar toch licht binnenlaten, zoals bijvoorbeeld PVC jaloezieën. Met jaloezieën bepaal je altijd zelf de lichtinval in huis. Door te spelen met de stand van de lamellen kun je veel of juist weinig licht door laten.

Versier met een spiegeleffect
Hoe meer glanzende oppervlakken je aan kamers kunt toevoegen, hoe meer licht terug in de kamer zal reflecteren. Het gebruik van objecten zoals kroonluchters, koperen verlichting, gouden deurknoppen, zilveren fotolijsten, koperen kandelaars of spiegels zouden onderdeel moeten worden van je ontwerpstrategie. Ze helpen licht in je kamer te laten kaatsen. Grote muurspiegels zijn perfect, en er zijn zoveel stijlen om uit te kiezen dat er wel voor elke smaak wat te vinden is.

Knip de bomen voor je ramen bij
Vergeet niet de impact die het groen buiten je huis kan hebben op het lichtniveau binnenin. Richt je aandacht op de tuin en knip alle bomen, struiken of klimplanten die rond je deuren en ramen groeien bij.

Houdt de ramen goed schoon
Nu je toch bezig bent, geef je ramen en glazen deuren een grondige reiniging om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk licht door het glas en in je huis kan schijnen.

Dit vind je misschien ook leuk