Moet ik blijven of moet ik vertrekken?

Moet ik blijven of moet ik vertrekken?

Laatst geüpdatet op september 11, 2017 by Redactie

Weten wanneer je moet blijven of vertrekken van een romantische relatie is vaak een vervelende ervaring en die tegenstrijdigheid kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn. Nu biedt een nieuwe studie inzicht in wat mensen zouden moeten overwegen en wat de beslissing zo moeilijk maakt. In de eerste fase van de studie werkten de onderzoekers met drie monsters van mensen – waaronder mensen die midden in het proces waren om proberen te beslissen of ze de relatie zouden verbreken of niet – die deelnamen aan een anonieme enquête. Deelnemers werden gevraagd openstaande vragen over hun specifieke redenen om te willen blijven en een relatie te verlaten. Dat gaf een lijst van 27 verschillende redenen om in relatie te blijven en 23 redenen om te willen vertrekken.

De blijf/verlaat factoren werden vervolgens omgezet in een vragenlijst die werd gegeven aan een andere groep mensen die probeerden te beslissen of een relatie of huwelijk zou moeten worden beëindigd. Degenen die een relatie hadden waren gemiddeld twee jaar met elkaar, terwijl getrouwde deelnemers relaties hadden van gemiddeld negen jaar. In beide studies werden algemene factoren overwogen die vergelijkbaar zijn.

Aan de top van de lijst om te blijven waren: emotionele intimiteit, investering en een gevoel van verplichting. Aan de top van de lijst om weg te gaan: problemen met de persoonlijkheid van een partner, vertrouwensbreuk en terugtrekken van een partner. Individuen in zowel een relatie als de getrouwden hebben dezelfde redenen gegeven om een ​​relatie te verlaten.

Maar de onderzoekers vonden significante verschillen in het redeneren van redenen tussen de twee groepen. Deelnemers die in een relatie waren, zeiden dat ze overwogen om te blijven op basis van positieve redenen, zoals aspecten van de persoonlijkheid van hun partner die ze leuk vinden, emotionele intimiteit en plezier van de relatie. Degenen die getrouwd zijn, hebben meer redenen om te blijven, zoals investeringen in de relatie, familieverantwoordelijkheden, angst voor onzekerheid en logistieke belemmeringen. En ongeveer de helft van de deelnemers zei dat ze redenen hadden om zowel te blijven als te vertrekken, wat tegenstrijdigheid aangeeft over hun relaties.

Dit vind je misschien ook leuk