Narcisten jagen niet op partners die al bezet zijn - maar dat houdt hen niet tegen

Narcisten jagen niet op partners die al bezet zijn – maar dat houdt hen niet tegen

Narcisten zijn niet per se op zoek naar partners die al een relatie hebben – maar dat lijkt hun ook niet in de weg te staan, suggereert nieuw onderzoek. De onderzoeker vroeg zich af of narcisten zich in het bijzonder aangetrokken voelen tot toekomstige partners die al een significante andere hebben en deze vraag willen beantwoorden in een vierdelige studie. Studie deelnemers met narcistische eigenschappen rapporteerden dat zij, met grotere frequentie dan mensen die geen narcisten zijn, geprobeerd hebben om relaties na te streven met iemand die in een bestaande relatie is. Maar dat was niet nodig omdat de persoon al bezet was.

“Ze lijken geen onderscheid te maken tussen mensen in relaties en mensen die vrijgezel zijn. Het kan zijn dat ze gewoon gaan voor degene die ze aantrekkelijk vinden zonder rekening te houden met de status van de relatie,” zei de onderzoeker.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat mensen in het algemeen – en niet alleen narcisten – geneigd zijn om anderen die in een relatie verkeren, als wenselijker te beschouwen. Combineer dat met de eigenschappen van narcisme, dacht de onderzoeker, en je hebt misschien een recept voor agressieve “partnerstroperij” – de wetenschappelijke term voor het maken van een spel voor iemand die al in een relatie is.

Narcisme wordt gekenmerkt door egoïsme, arrogantie, een opgeblazen gevoel van eigenwaarde en extraversie. Bovendien geloven narcisten dat ze speciaal, uniek en gerechtigd zijn. Ze hebben de neiging om te profiteren van anderen en ervaren minder schuldgevoelens. En ze rapporteren ook meer informele seks, meer seksuele partners en een groter verlangen naar kortetermijnrelaties.

Er werden vier onderzoeken uitgevoerd. Over het geheel genomen lijken de studies op een patroon: Narcisten zullen eerder deelnemen aan partnerstroperij, maar zijn niet meer geïnteresseerd in mensen die al een relatie hebben – met uitzondering van kansen voor een goedkope seksuele ontmoeting, zoals een one night stand.

Dit vind je misschien ook leuk