Nieuwe boeken om nu te lezen

Nieuwe boeken om nu te lezen

De winter is volop aan de gang, en als de avonden langer, donkerder en kouder zijn, is het moeilijk om de verleiding te weerstaan om op de bank te kruipen met een goed boek. We hebben hier een aantal nieuwe boeken op een rij gezet om nu te lezen. Klik op de prijs om te kopen.

Ruimte voor liefdeRuimte voor liefde
In haar nieuwe boek Ruimte voor liefde duikt schrijfster Joyce Spijker (34) in onze beeldvorming over liefde en relaties. Wat is de norm? Hoe actueel is die nog? En worden we daar nog gelukkig van? Ze schrijft vaak over actuele thema’s, deze keer over romantische liefde. Spijker: ‘Dat vind ik interessant, ik kies graag onderwerpen die impact hebben op ons dagelijks leven. Onze tijd verandert snel en dat betekent ook dat dingen die we gewend zijn soms niet meer werken. Het merendeel van de lange relaties sneuvelt en veertig procent van de huwelijken strandt. Geen recept voor succes dus. Ik wil kijken waarom het misgaat en hoe het anders kan.’

Dat het anders kan, blijkt duidelijk uit de interviews in Ruimte voor liefde. Ze interviewde mensen met open relaties, polyamorische relaties, vreemdgangers, swingers en singles. ‘Er staan veel intieme en bijzondere verhalen in het boek. Liefde is niets nieuws, maar het gesprek over hoe we die liefde vormgeven is actueler dan ooit,’ aldus Joyce.
Prijs: 19,95 euro

Ik drink niet meer Ik drink niet meer
Loïs Bisschop leidt een wild studentenleven met veel ruige uitgaansavonden vol drank en drugs. Op haar achtentwintigste wankelt ze ’s middags over straat met haar zoveelste kater die week en beseft ze dat het niet normaal is. Ze besluit op eigen kracht af te kicken, maar stuit op onbegrip van haar omgeving. Het valt toch allemaal wel mee: een black-out krijgen of op de spoedeisende hulp belanden kan de beste overkomen, toch?

Weet Loïs nuchter te blijven ondanks de vanzelfsprekendheid van alcohol in ons leven en het verslavingsstemmetje in haar hoofd? En ondanks de vele saboteurs die dingen zeggen als: ga toch weer drinken, dan ben je veel leuker.

In deze geactualiseerde editie van Ik drink niet meer beschrijft Loïs op rauwe en hilarische wijze zowel de inzichten die ze tijdens haar afkickproces heeft opgedaan, als ook de nodige anekdotes uit de tijd van haar alcoholverslaving. Inclusief Loïs’ twaalf beste tips om af te kicken en nuchter te blijven én een nieuw hoofdstuk: vijf jaar later.
PRIJS: € 15,00

Voor de meisjesVoor de meisjes
Kim van Rijns leven stort ineen als blijkt dat haar grote liefde Karel van der Zee banden heeft met de Amsterdamse onderwereld. Het stel is niet meer veilig nu hij heeft besloten te getuigen tegen een van de kopstukken, en ze duiken onder via het getuigenbeschermingsprogramma.
Joyce Vermeer geniet met volle teugen van haar luxe leventje. Ze is getrouwd met de succesvolle advocaat Leonard Vermeer, woont in een penthouse en hoeft niet te werken. Dan ontdekt ze dat ze zwanger is, tegen de wens van haar man in. Ze denkt dat hij wel bij zal draaien, maar tot haar afschuw gebeurt het tegenovergestelde: hij eist dat ze een abortus ondergaat. Dan wordt Leonard Vermeer voor de deur van zijn penthouse neergeschoten. Is hij door zijn gelijkenis met Karel van der Zee slachtoffer geworden van een vergismoord?
Prijs: € 18,99

 

 

Liefde in tijden van TinderLiefde in tijden van Tinder
In de liefde anno 2019 zijn sociale media en datingapps niet meer weg te denken. We lopen onze exen tegen het lijf op Facebook, gaan op zoek naar een nieuwe relatie via Tinder en communiceren via onze smartphone de hele dag door met iedereen die ons lief is. Maar wat doet dat met onze relaties? Veel meer dan je op het eerste gezicht denkt, zo blijkt!

In dit baanbrekende boek toont Elisabeth Timmermans hoe Tinder en co. ons datinggedrag de afgelopen decennia grondig hebben veranderd. Ze maakt korte metten met hardnekkige mythes over het verschil tussen online- en offlinedaten, probeert het algoritme van Tinder te ontcijferen en geeft een antwoord op veelgestelde vragen als: Hebben we echt meer seks door Tinder? Zegt je smartphonegebruik iets over je relatie? Hebben Bridget Jones en co. ons opgezadeld met onrealistische ideeën over de liefde? En hoe overwin je Facebookjaloezie?
Prijs: € 19,99

Een vrouw alleenEen vrouw alleen
Wanneer de man en de zus van Ilana Hammerman kort na elkaar overlijden besluit ze een wereldreis te maken. Als oudere vrouw alleen ontdekt ze dat er voor haar geen barrières bestaan, ze kan gaan en staan waar ze wil en niemand houdt haar tegen. Met deze vrijheid in gedachten keert ze terug naar Israël, om daar naar de bezette gebieden te reizen. Ze wil het dagelijks leven onder die bezetting meemaken, er met de mensen praten en hen helpen waar ze kan. Zo smokkelt ze in haar oude auto Palestijnse kinderen voorbij de checkpoints en de bezettingsmuur zodat ze voor het eerst naar het strand kunnen. Ze merkt daarbij dat ze een vreemde positie inneemt: ze is in staat om de repressieve en vaak surreële regels naar haar hand te zetten, maar tegelijkertijd maakt ze impliciet onderdeel uit van de bezetting.

Een vrouw alleen is een pijnlijk eerlijk en prachtig geschreven verslag van de Israëlische bezetting – een blik in een bestaan dat voor alle partijen onhoudbaar is.
Prijs: € 19,99

Je weet dat je dit wil Je weet dat je dit wil
Cat Person, het korte verhaal van Kristen Roupenian over slechte seks na een toch al niet zo soepel verlopen date, verscheen vorig jaar in The New Yorker en werd meteen een ware internetsensatie. Binnen een paar dagen was het 4,8 miljoen keer gelezen en gedeeld, en daarmee het meest populaire online-verhaal ooit. In geestige, bijtende, ironische en expliciete stijl verkent Roupenian in Je weet dat je dit wil de verstoorde machtsverhouding tussen mannen en vrouwen – en doet ze er nog een schepje bovenop. Haar verhalenbundel verschijnt op 1 februari 2019.

Roupenians verhalen gaan over vrouwen thuis, op het werk, op een date, bij de dokter, met hun gezin en met hun vrienden. Vrouwen die worstelen met lust, boetedoening, schuld en woede. Alle verhalen hebben één ding gemeen: de stem van Roupenian, die meedogenloos, onopgesmukt, geestig en recht voor zijn raap is. Een gedurfde nieuwe stem in de Amerikaanse literatuur!
Prijs: € 20,-

SummerSummer
Tijdens een picknick aan het Meer van Genève loopt het negentienjarige meisje Summer weg. Haar lange blonde haren door de groene varens heen zijn het laatste wat haar jongere broer Benjamin van haar heeft gezien. Ze is verdwenen in het bos, of opgeslokt door het donkere water van het meer. Vijfentwintig jaar later wordt Benjamin nog steeds gekweld door deze herinnering. Hij denkt vaak terug aan die tijd en aan de gevolgen ervan voor de relatie van zijn vader en moeder. Het plotselinge gemis van Summer maakte geheimen wakker in het gezin, dat vooral veel waarde hecht aan uiterlijk vertoon. Gaandeweg komen er allerlei leugens aan de oppervlakte. Het resultaat is een schitterende maar pijnlijke analyse van de façades en zelfdeceptie binnen één familie.

Monica Sabolo is journaliste en schrijfster en won verschillende prijzen voor haar romans. Summer werd zeer goed ontvangen in Frankrijk; het is haar eerste boek in Nederlandse vertaling.
Prijs: €19.99

Blonde DollyBlonde Dolly
Zestig jaar na haar dood is de naam Blonde Dolly nog altijd niet vergeten. Een prostituee aan de zelfkant van Den Haag, maar getrouwd met een violist van het gerenommeerde Residentieorkest. Dolly reisde naar Londen, Antwerpen en Parijs en overnachtte met rijke en prominente Nederlanders in chique hotels. De vragen rond haar raadselachtige dood op 31 oktober 1959 zijn nooit beantwoord. Waarom leidde de hoofdcommissaris van Den Haag destijds zelf het onderzoek? Hoe kwam Dolly aan een fortuin aan geld en huizen? En waar zijn haar beruchte blauwe boekjes gebleven waarin ze namen van haar ‘speciale’ clientèle zou hebben genoteerd?

In september 1959 wordt een man na een hartaanval opgenomen in een ziekenhuis in Scheveningen waar Hannah Fridman als verpleegster in opleiding werkt; een oudere man met een brandplek op zijn gezicht. Hannah is er zeker van dat deze man in 1943 haar vader in Velsen aan de Duitsers heeft verraden, in een complot om linkse verzetsstrijders uit te schakelen uit angst voor een communistische machtsovername na de bevrijding. Hannah besluit het recht in eigen hand te nemen en hem te doden, al blijkt er nog iemand te zijn die hetzelfde wil en haar op het spoor zet van een jonge vrouw die tijdens de oorlog in een bordeel voor Duitse officieren en foute Nederlanders werkte, een hoertje dat zich Blonde Dolly noemt en een dubbelleven in Den Haag leidt.
Prijs: € 19,99

De stille patiëntDe stille patiënt
Iedereen dacht dat Alicia Berenson een gelukkig huwelijk had; dan schiet ze haar man vijf keer in zijn hoofd. Na deze gruwelijke daad zwijgt ze, en weigert een verklaring te geven. Alicia’s stilte spreekt tot de verbeelding van het publiek en maakt haar tot een mysterieuze beroemdheid.
Psychotherapeut Theo Faber is ervan overtuigd dat hij haar weer kan laten praten en zo te ontrafelen wat er zich die bewuste nacht heeft afgespeeld. Hij doet er alles aan om een baan te krijgen bij de instelling waar Alicia zit opgesloten, en lijkt geobsedeerd om met haar in gesprek te gaan. Maar hij kan niet voorzien wat hij daarmee in gang zet…
Prijs: €19.99

 

 

 

AanelkaarAanelkaar – Remco Campert en Kees van Kooten
‘Ik wil je voorstellen om samen een boek te schrijven,’ schrijft Remco Campert eind 2017 aan Kees van Kooten. ‘We zijn vrij om te schrijven wat we willen. Wel moet de noodzaak van het schrijven erin zitten. Zonder elkaar zouden we het niet geschreven hebben.’

Remco Campert (89) en Kees van Kooten (77) kennen elkander al vijfenvijftig jaar. Al die tijd hebben zij heel veel samen opgetrokken. Ook schreven zij honderden brieven en ansichtkaarten, maar nooit eerder voerden zij een serieuze correspondentie. Het zijn alledaagsheden die hun pennen recent in beweging hebben gezet, waarbij zij dromen en herinneringen delen en van hun geliefden verhalen. Aanelkaar getuigt van een warme en vrolijke vriendschap die al een mensenleven duurt en zonder elkaar niet zou hebben bestaan.
Prijs: € 25,00

 

Iedereen kijkt naar meIedereen kijkt naar me
Heb je ooit afscheid genomen van iemand om daarna allebei in dezelfde richting weg te lopen? Een niet zo briljante gedachte geopperd tijdens een belangrijke vergadering? Of per ongeluk een oude foto op iemands Instagram of Facebook geliket?

Melissa Dahl, wetenschapsjournalist voor New York Magazine, heeft het allemaal meegemaakt. In Iedereen kijkt naar me geeft ze een doordachte en originele kijk op wat het betekent om je ongemakkelijk te voelen. Als het je lukt om deze situaties de baas te worden – netwerkborrels, moeilijke gesprekken, het horen van je eigen stem – kan sociale onhandigheid je geheime wapen zijn voor persoonlijke groei.
Prijs: 20,99

Dit vind je misschien ook leuk