De opkomst van 'foodie calls': daten voor een gratis maaltijd

De opkomst van ‘foodie calls’: daten voor een gratis maaltijd

Een van de nieuwere verschijnselen van daten is een “foodie call” waarbij een persoon een date maakt met iemand waar ze niet romantisch in geïnteresseerd zijn, met het doel een gratis maaltijd te krijgen. Uit twee onderzoeken van psychologen blijkt dat 23-33% van de vrouwen zeggen dat ze aan ‘foodie calls’ doen. Vrouwen die hoog scoorden op de drie ‘donkere’ persoonlijkheidskenmerken – psychopathie, machiavellisme en narcisme, en geloven in traditionele genderrollen – waren het meest geneigd een foodie call te doen en vinden het acceptabel.

In het eerste onderzoek werden 820 vrouwen gerekruteerd, waarvan 40% rapporteerde dat ze single waren, 33% getrouwd en 27% zei dat ze een toegewijde relatie hadden maar niet getrouwd waren. Van hen zei 85% dat ze heteroseksueel waren, en zij waren de focus voor deze studie.

De vrouwen beantwoordden een reeks vragen die hun persoonlijkheidstrekken, opvattingen over geslachtsrollen en hun geschiedenis van foodie call maten. Ze werden ook gevraagd of ze dachten dat een foodie call sociaal acceptabel was.

23% van de vrouwen in deze eerste groep liet weten dat ze aan foodie calls deden. De meesten deden dit af en toe of zelden. Hoewel vrouwen die een foodie call hadden gedaan, geloofden dat dit acceptabeler was, geloofden de meeste vrouwen dat een foodie call extreem tot matig onacceptabel was.

De tweede studie analyseerde een vergelijkbare reeks vragen van 357 heteroseksuele vrouwen en vond dat 33% een foodie call had gedaan.

Voor beide groepen scoorden degenen die zich bezighielden met foodie calls hoger in de ‘donkere triade’ persoonlijkheidskenmerken.

“Verschillende donkere eigenschappen zijn in verband gebracht met bedrieglijk en uitbuitend gedrag in romantische relaties, zoals one-night stands, het faken van een orgasme, of het verzenden van ongevraagde seksuele foto’s”, zegt de onderzoeker.

Dit vind je misschien ook leuk