Praten over de dood met vriendinnen is vaak een taboe

Praten over de dood met vriendinnen is vaak een taboe

Praten over de dood met je vriendinnen: een taboe? De dood is niet echt het meest gezellige gespreksonderwerp. Het is nu niet bepaald een onderwerp dat je aansnijdt terwijl je net je tweede glas wijn inschenkt en de kaasplank wordt geserveerd. Maar hey: we gaan allemaal dood. Je wilt er misschien niet aan denken, maar het is voor je nabestaanden – en dus vriendinnen – wel fijn om te weten hoe jij je afscheid graag voor je ziet.

“Jaja”, zul je nu wel denken. “Ik sta midden in het leven en ik ben nog lang niet van plan om dood te gaan.” Gelukkig niet nee, maar het kan zomaar ineens afgelopen zijn. Wie weet kom je morgen toch onder die bus of stort je vliegtuig naar Sevilla neer. We hopen het natuurlijk niet, maar het is wel belangrijk om eens een keer over de dood te hebben gepraat met je vriendinnen. Het heeft namelijk veel voordelen.

Praten over de dood zorgt voor verbinding

De dood is best een zwaar en intiem onderwerp. Hoe jij je afscheid voor je ziet is vrij persoonlijk en dat kan het dus lastig maken om er met anderen over te praten. Maar wanneer je het wel doet, brengt het je juist dichterbij elkaar. Je leert elkaar beter kennen en dat is toch alleen maar mooi?

Wie praat over de dood, wordt gelukkiger. Je beseft je dat het leven eindig is en dat je dus moet genieten zolang je dat kan. Uit onderzoek blijkt ook echt dat je gelukkiger wordt van nadenken en praten over de dood, dus doe dat ook vooral. Je zelfbeeld gaat vooruit en je wordt er positiever en levenslustiger van. Praten over de dood zal de sfeer in je groep dus ook niet naar beneden halen, maar juist omhoog!

Je neemt elkaar en het leven serieus

Na een tijdje gaat het keer op keer doorratelen over de nieuwste foundation, de laatste scharrel van je ex of die klasgenoot die helemaal is doorgeslagen ook wel vervelen. Tijd dus voor serieuzere zaken. Mensen die praten over de dood, nemen het leven serieus. Ze laten merken dat ze vriendinnen, hun gezin en hun sociale leven belangrijker vinden dan materiële zaken. En daarnaast ben je je bewust van je sterfelijkheid, dus zul je meer uit het leven halen. Kom maar op met dat volgende glas wijn!

Het is goed voor je relativeringsvermogen

Door met elkaar te praten over de dood krijg je een groter relativeringsvermogen. Je focust je op zaken die ertoe doen, die nieuwe foundation is dus maar bijzaak. De kleinste ergernissen verdwijnen naar de achtergrond en je haalt meer uit het leven. Zo heb je straks op je sterfbed geen spijt van dingen die je niet hebt gedaan, alleen van dingen die je dus wel hebt gedaan. En dat is een stuk minder erg.

Het verlicht zorgen voor je nabestaanden

Wanneer een dierbare overlijdt, kom je in een rollercoaster terecht. Je bent bezig met regelen van de uitvaart, krijgt bijna continu bezoek, moet afscheid nemen en daar bovenop ook nog eens rouwen. Bijzaken heb je dan het liefst zo min mogelijk toch? Het is voor nabestaanden fijn als ze niet meer hoeven na te denken over begraven of cremeren of welke muziek jij nou ook alweer mooi vond. Zo weet je zeker dat je ze met zo min mogelijk onnodige zorgen achterlaat.
Meer informatie hierover kun je vinden op de website van uitvaartverzekeringwijzer.

Dit vind je misschien ook leuk