Redenen waarom je geen vooruitgang boekt in de sportschool

Redenen waarom je geen vooruitgang boekt in de sportschool

Laatst geüpdatet op maart 1, 2024 by Redactie

Je doet alles wat goed is – je gaat constant naar de sportschool, geeft 100% aan je workouts en eet gezond. Maar om de een ​​of andere reden zie je geen verandering aan je lichaam. Wanneer de voortgang in de sportschool tot stilstand komt, kan het verleidelijk zijn om je trainingsroutine op te geven. Maar soms is het antwoord net zo eenvoudig als het maken van een paar kleine aanpassingen aan je workouts. Bekijk hier enkele redenen waarom je geen vooruitgang boekt in de sportschool, en wat je kunt doen om dat wel te zien.

Lees ook: Voordelen van elke dag naar de sportschool gaan

Je techniek laat je in de steek

Wanneer je oefeningen met een verkeerde techniek uitvoert, loop je niet alleen het risico jezelf te verwonden, maar het kan ook voorkomen dat je sterker wordt. De reden hiervoor is dat, als je de oefening niet doet zoals bedoeld, de spiervezels misschien niet correct branden. Als je een tijdje hebt getraind en je ziet niet veel vooruitgang, is het misschien de moeite waard om een ​​personal trainer te vragen om je te helpen.

Je verhoogt je gewicht niet in kleine stappen

Vaak doen mensen een set met een bepaald gewicht met succes, waardoor ze de belasting van hun volgende set aanzienlijk vergroten. Maar wanneer ze die set niet met dat gewicht kunnen voltooien, raken ze ontmoedigd en gaan terug naar het oorspronkelijke gewicht. De fout hier is om te snel naar een veel hoger gewicht te gaan, in plaats van je kracht op te bouwen door geleidelijk gewicht in kleine stappen te verhogen. Gebruik de regel van twee om te bepalen wanneer je klaar bent om je gewichten te verhogen. Als je met succes twee of meer herhalingen in de laatste set in twee opeenvolgende trainingen voor een bepaalde oefening kunt voltooien, moet de belasting met slechts 5% worden verhoogd (genoeg om de spiergroei te activeren zonder jezelf te veel risico op letsel te geven).

Je kunt geen grip krijgen

Soms is het niet je algehele lichaamskracht die je in de sportschool laat zakken, maar je grijpkracht. Dit geldt met name voor bewegingen waarbij je een balk langere tijd vast moet houden, zoals chin-ups en deadlifts. Terwijl het dragen van handschoenen en het gebruik van een gemengde grip (een onderhandse, een bovenhandse, en vervolgens ruilen voor de volgende set) kan helpen, kan het de moeite waard zijn om oefeningen te doen die je grip versterken.

Je voedt je lichaam niet correct

Je kunt alle oefeningen ter wereld doen, maar als je achteraf je lichaam niet correct voedt met eten, gaat die winst in essentie verloren. Wanneer je zware gewichten tilt, ervaren je spiervezels scheurtjes. Om de spier te herstellen en groter en sterker te maken, hebben je spieren aminozuren of eiwitten nodig. Je hebt ook koolhydraten nodig om de insulinespiegel te verhogen en die aminozuren te helpen je spieren binnen te dringen. Terwijl de conventionele wijsheid altijd is geweest dat je eiwitten en koolhydraten binnen 45 minuten na je training moet consumeren, tonen onderzoeken aan dat je nog steeds voordelen zult zien als je je post-workout maaltijd met 2-3 uur uitstelt.

Je traint dezelfde spiergroep achter elkaar

Als je je squats volgt met lunges, kun je jezelf eigenlijk een slechte dienst bewijzen. Natuurlijk is het trainen van dezelfde spiergroep goed voor je uithoudingsvermogen, maar het kan zelfs contra-intuïtief zijn omdat je spieren niet genoeg tijd hebben om tussen de sets te herstellen. Dit betekent dat je vermoeide spieren niet in staat zullen zijn om op volle kracht te presteren in de tweede set, wat kan voorkomen dat je sterker wordt. Je kunt het beste afwisselen tussen verschillende spiergroepen om ervoor te zorgen dat ze allemaal voldoende rust krijgen voordat je naar de volgende set gaat. Op die manier ben je altijd in staat om je maximale inspanning te leveren en het meeste uit de oefening te halen.

Lees ook: Deze trucs helpen voorkomen dat je na 1 maand stopt met trainen

Je werkt alleen vanuit één hoek spieren

Onze spieren zijn complex, niet eendimensionaal. Dus, als je consequent vanuit één hoek een spiergroep aan het werk bent (bijvoorbeeld bicep-curls), ga je maar een deel van de spier werken. Terwijl je nog steeds enige winst zult zien, kan dit leiden tot onevenwichtigheden in de spieren. Balans in een spier is ideaal voor maximale kracht en functionaliteit, wat op zijn beurt de algehele look zal verbeteren. Dit geldt vooral voor grote spiergroepen, zoals de bilspieren. Om je trainingen naar een hoger niveau te tillen, kijk je hoe je de spieren op verschillende manieren kunt richten.

Dit vind je misschien ook leuk