Wie roddelt en waarover roddelen ze?

Wie roddelt en waarover roddelen ze?

Een nieuw onderzoek stelt dat vrouwen niet meer roddelen dan mannen, en mensen met lagere inkomens roddelen niet meer dan hun meer welgestelde collega’s. Het bewijst ook dat jongere mensen vaker roddelen dan hun oudere tegenhangers. Het is de allereerste studie die diep ingaat wie het meest roddelt, over welke onderwerpen ze roddelen en hoe vaak mensen roddelen: gemiddeld 52 minuten per dag.

Als je roddels als een academicus gaat bekijken, verwijder dan het waardeoordeel dat we aan het woord toekennen. Roddelen is volgens de academicus niet slecht. Het is gewoon praten over iemand die niet aanwezig is. Dat praten kan positief, neutraal of negatief zijn.

In het onderzoek keken de onderzoekers naar gegevens van 467 mensen – 269 vrouwen, 198 mannen – die deelnamen aan een van de vijf onderzoeken. Deelnemers waren 18 tot 58 jaar oud. Deelnemers droegen een draagbaar luisterapparaat, de Electronically Activated Recorder of EAR. Het EAR bemonstert wat mensen zeggen gedurende de dag; ongeveer 10 procent van hun gesprek wordt vastgelegd en vervolgens geanalyseerd door onderzoeksassistenten. De onderzoeksassistenten beschouwden gesprekken als roddel als het ging over iemand die niet aanwezig was. In totaal waren er 4.003 roddels. Vervolgens filterden ze de roddels in drie categorieën: positief, negatief of neutraal. De assistenten codeerden de roddels naargelang het ging om een ​​beroemdheid of een bekende; het onderwerp; en het geslacht van de gesprekspartner.

Lees ook: 10 goede redenen waarom je nooit zou moeten roddelen

Enkele van de resultaten:
* Jongere mensen doen vaker negatieve roddels dan oudere volwassenen. Er was geen correlatie met de totale frequentie van roddels toen alle drie de categorieën werden gecombineerd.
* Ongeveer 14 procent van de gesprekken van de deelnemers waren roddels of iets minder dan een uur in 16 uur wakkere uren
* Bijna driekwart van de roddels was neutraal. Negatieve roddels (604 keer) waren twee keer zo vaak als positief (376)
* Roddelen ging overweldigend over een bekende en niet over een beroemdheid, met een vergelijking van 3.292 monsters versus 369
* Extraverten roddelen veel vaker dan introverte mensen, over alle drie de soorten roddels
* Vrouwen roddelen meer dan mannen, maar alleen in neutrale, informatie delende roddels
* Armere, laag opgeleide mensen roddelen niet meer dan rijkere, beter opgeleide mensen.

Het eindresultaat? Iedereen roddelt. “Roddels zijn alomtegenwoordig”, besluit de studie.

Dit vind je misschien ook leuk