Scooter en verzekering: alles wat je moet weten

Scooter en verzekering: alles wat je moet weten

Laatst geüpdatet op september 16, 2017 by Redactie

Natuurlijk weet je wel dat een scooter verzekerd moet zijn. Dat is net als met auto’s: je kunt een boete krijgen als je een scooter hebt die niet verzekerd is. Nog even afgezien van het feit dat het ook behoorlijk dom is! De kosten bij een ongeluk kunnen hoog oplopen en als de scooter niet verzekerd is, kun je behoorlijk in de problemen komen. Een scooterverzekering is verplicht, maar hoe zit het nu precies? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als iemand anders met jouw scooter rijdt? En wat valt er onder de dekking en wat niet? De scooter en de verzekering: hier vind je alles wat je moet weten!

Verschillende typen verzekeringen
Er zijn verschillende typen verzekeringen. De basisverzekering is het goedkoopst en wordt het vaakst afgesloten. Dit is de WA verzekering: de wettelijke aansprakelijkheid is hiermee afgedekt. Dat betekend dat schade bij de wederpartij betaald wordt door de scooterverzekeraar van degene die het ongeluk veroorzaakt. Stel je voor dat je door rood licht rijdt en je botst tegen een auto. De schade kan in de duizenden euro’s lopen. Je krijgt de schade aan je scooter niet vergoed, maar de verzekering betaald wel de schade aan de auto die jij hebt veroorzaakt. En dat is toch wel fijn! Je kunt deze verzekering uitbreiden met een diefstalverzekering, brandverzekering of zelfs all risk. Dat laatste gebeurt niet zo heel vaak, maar het is wel een fijne dekking. Je scooterverzekeraar betaalt dan altijd alle schade: ook die aan je eigen scooter.

Wie verzekert de scooter?
Bij auto’s gelden andere regels dan bij scooters. In het geval van een scooter is de eigenaar verplicht de scooter te verzekeren. Het interessante is, dat het belangrijkste gegeven voor de verzekeraar niet de naam van de gebruiker is, maar de geboortedatum. In tegenstelling tot auto’s, waarbij je degene opgeeft die de auto het vaakst gebruikt, moet je bij je scooterverzekering de geboortedatum van de jongste gebruiker opgeven. Als je als ouder een scooter koopt en je zoon of dochter zal deze ook gebruiken, moet je zijn of haar geboortedatum melden. De verzekeraar bepaalt de hoogte van de premie aan de hand van deze datum. De scooterverzekeraar betaalt alleen schades als de bestuurder van de scooter niet jonger is dan de opgegeven datum. Stel je voor dat je zoon de scooter gebruikt, maar jouw geboortedatum is opgegeven aan de verzekeraar. Dan hoeft deze geen vergoeding uit te keren wanneer jouw zoon schade veroorzaakt. Belangrijk dus om hierop te letten!

Een scooterverzekering werkt anders dan de verzekering van een auto. Het is goed om te weten wat de verschillen zijn. Natuurlijk zijn er ook veel overeenkomsten, want de werking van de polissen is ongeveer hetzelfde. Het belangrijkst is dat bij scooters de leeftijd van de bestuurder veel belangrijker is dan bij auto’s. Verder is ook de waarde van de scooter natuurlijk anders. De meeste mensen (vooral jongeren) verzekeren hun scooter niet all risk omdat de waarde niet (meer) hoog ligt. Ouderen kopen vaker een dure nieuwe scooter, die ze wel all risk verzekeren. De verzekeringskosten liggen voor ouderen sowieso een stuk gunstiger. Dat komt omdat ze door de bank genomen rustiger rijden en beter opletten dan jongeren. Wil je zelf een scooter gaan kopen of heb je er net een gekocht? Dan weet je nu precies hoe het zit met de scooterverzekering.

Dit vind je misschien ook leuk