Sollicitatie tips voor introverte mensen

Sollicitatie tips voor introverte mensen

Laatst geüpdatet op mei 3, 2019 by Redactie

Je CV ziet er goed uit, je sollicitatiebrief is tot in de perfectie gepolijst en je vaardigheden zijn goed afgestemd op de functie waarvoor je solliciteert. Het enige dat tussen jou en een nieuwe baan staat, is het sollicitatiegesprek. Als je een introvert persoon bent, kan het vooruitzicht van een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan bijzonder angstaanjagend zijn. Hieronder wat tips om je te helpen je angsten te overwinnen en het sollicitatiegesprek te overleven.

Bereid je voor op het gesprek
Reserveer ruim voldoende tijd om je voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Hoe beter voorbereid je je voelt, hoe gemakkelijker het zal zijn om kalm en zelfverzekerd te blijven wanneer je de ruimte binnenloopt. Begin met het herlezen van de taakomschrijving om een ​​idee te krijgen van welke vaardigheden en ervaring wordt gezocht voor de baan. Bestudeer vervolgens je cv en overweeg hoe je aan deze vereisten voldoet. Denk aan real-life voorbeelden uit je werkgeschiedenis die je kwalificaties illustreren. Dit helpt je om antwoorden voor te bereiden op vragen die je mogelijk worden gesteld.
Onderzoek gemeenschappelijke sollicitatievragen en brainstorm je antwoorden. Het doel is om een ​​paar opmerkingen te maken over hoe je de vraag zou aanpakken, in plaats van elk antwoord uit te schrijven en te onthouden als een script – je wilt niet het risico lopen onnatuurlijk te klinken. Doe aanvullend onderzoek naar de organisatie en iedereen die op het punt staat jou te ontmoeten.

Lees ook: Belangrijke dingen die je moet doen voor een sollicitatiegesprek

Neem een ​​video van jezelf op in een onecht gesprek
Met een statief, een mobiele telefoon en een behulpzame vriendin kun je in slechts 30 minuten een schijngesprek opvoeren en opnemen. Je ziet direct wat degene die je gaat interviewen ziet. Let tijdens het beoordelen van de video op je bereidheid om oogcontact te maken en te glimlachen. Zijn je schouders ontspannen of stijf? Zie je er angstig en ongemakkelijk uit, alsof je in een verhoorkamer bent met een schijnwerper op je? Tel het aantal keren dat je ‘um’ zei toen je niet zeker wist hoe je met je antwoord moest beginnen. Als je merkt dat dit vaak gebeurt, overweeg dan om meer tijd te besteden aan de voorbereiding. Probeer even te pauzeren of gebruik een opener zoals ‘Dat is een goede vraag’ of ‘Ik ben blij dat u dit vraagt’, om jezelf wat meer tijd te geven om je reactie te overdenken voordat je wat zegt. Een onecht interview kan je een oprechte eerlijke kijk geven op wat je moet veranderen om te schitteren wanneer het echt telt.

Zorg dat de taak goed bij je temperament past
Het maakt niet uit wat je temperament is, de kans is groot dat je voor een baan soms uit je comfortzone moet stappen. De sleutel is om een ​​baan te kiezen die het grootste deel van je tijd je natuurlijke voorkeur respecteert. Zorg er dus voor dat je een sollicitatiegesprek hebt voor een baan die het beste gebruik maakt van je natuurlijke krachten. Besteed aandacht aan de interacties met je toekomstige collega’s en manager, neem de tijd om de dagelijkse verantwoordelijkheden en werkstroom te begrijpen en stel je voor dat je aan het werk bent. Biedt het je een balans in tijd voor privéreflectie en externe interacties? Hoeveel energie zal het werk kosten en hoeveel krijg je terug van de vreugde om het te doen?

Lees ook: Lichaamstaal tips voor introverte en verlegen mensen

Bouw wat alleentijd in vóór het interview
Een sollicitatiegesprek vereist een aanzienlijke energieproductie voor jou. Behandel het dienovereenkomstig. Als je jezelf oplaadt en je het beste voorbereidt in eenzaamheid, doe dit dan. Onthoud dat tijd voor jezelf een rustige tijd is, en geen teken dat je niet voor de klus geknipt bent – het is gewoon een erkenning en een eerbetoon aan hoe je je voorbereidt om je beste werk te doen.

Onthoud je sterke punten
Je bent een krachtige luisteraar en een geweldige observator. Dat zijn superkrachten in een gesprek! In de huidige wereld krijgen mensen niet vaak de luxe van onverdeelde aandacht, en de interviewer zal het zeker op prijs stellen. Veel introverte mensen zijn goed in het vormen van een-op-een verbindingen met mensen als ze ze eenmaal kennen. Omdat dingen in een gesprek snel moeten gaan, is hier een truc om je introversie en het vermogen om verbinding te maken met goed gebruik te maken: ga in het gesprek alsof je de interviewer voor het inhuren al jaren kent. Het lijkt eenvoudig, maar het werkt elke keer omdat je de emotioneel lastige “vreemdere” fase overslaat.

Lees ook: 5 dingen die je niet goed doen tijdens een sollicitatiegesprek

Wees voorbereid op small talk
Oh, het gevreesde small talk. Omdat je in een gesprek niet aan small talk kunt ontsnappen, is hier een tactiek om te proberen. Ga 20 tot 30 minuten van tevoren naar de buurt waar het gesprek plaats vindt, en zoek een coffeeshop. Stop voor een kop koffie en een hapje en vraag de interviewmer of hij of zij daar ooit is geweest. Je hebt nu een gespreksonderwerp en een mening om te delen – en het gaat niet om het weer!

Denk aan aspecten van de baan die je echt leuk vindt
Een van de grootste risico’s met een introverte persoonlijkheid is dat je misschien ongeïnteresseerd overkomt. Om dat te bestrijden, moet je nadenken over de delen van de baan waar je echt enthousiast over bent. Misschien is het een kans om een ​​afdeling te leiden of een verschil te maken. Wat je ook kiest, denk daar tijdens het gesprek aan, en je enthousiasme en energie zullen te zien zijn, zelfs als je van nature gereserveerd bent.

Schep niet op, maar informeer
Veel introverte mensen voelen zich echt ongemakkelijk als ze over hun succes praten. De interviewer gebruikt jou succes uit het verleden immers als een indicator voor toekomstige bijdragen aan de afdeling. Als je je niet op je gemak voelt als je over je succes praat (“opscheppen”), herdefinieer het dan door de feiten te benoemen of herhaal wat anderen hebben gezegd. Jou doel is om de manager in te lichten om de beste beslissing te nemen.

Lees ook: Goede redenen om een baan af te wijzen

Neem de tijd om op te laden en te ontspannen na het gesprek
Maak een wandeling, ga ergens zitten en ontspan, of doe een dutje. Het zoeken naar een baan is een marathon, en het is niet jouw taak om jezelf uit te putten. Vergeet niet dat introversie geen vloek is. Alleen omdat je van nature rustig bent, wil dat nog niet zeggen dat je gedoemd bent te mislukken tijdens het gesprek. Je zult je echter moeten voorbereiden, aan je gedrag moeten werken en klaar moeten zijn om meer open en ontspannen te verschijnen dan je normaal zou doen bij een eerste interactie. Die inspanning zal energie kosten, dus eer je behoefte om op te laden en te herstellen.

Dit vind je misschien ook leuk