Steeds meer beginnende mentale klachten onder jongeren door werkstress

Steeds meer beginnende mentale klachten onder jongeren door werkstress

Hey, het is oké: praten over werkstress helpt

by Redactie

Laatst geüpdatet op september 5, 2023 by Redactie

Jongeren ervaren steeds meer beginnende mentale klachten door werkstress. Zo blijkt uit nieuw onderzoek waarin TNO op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) trends rondom burn-outklachten van jongeren onderzocht. De ‘Hey, het is oké’-campagne helpt jongeren op weg om werkstress bespreekbaar te maken. Want veel jongeren doen dit nog niet. Terwijl het wel oplucht en de kans verkleint dat mentale klachten erger worden.

De grootste stressbronnen onder jonge werkenden zijn: prestatiedruk, sociale druk en onzekerheden in het leven. Zo blijkt uit het TNO-onderzoek. Jongeren willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, vinden het bijvoorbeeld lastig om nee te zeggen of hebben het idee dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. Ze maken zich zorgen om hun carrièreperspectief of voelen druk doordat ze denken dat anderen het beter doen. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal werkgerelateerde burn-outklachten het meest toeneemt onder jonge vrouwen en hoogopgeleiden. En onder jongeren die veel klachten hebben.

Lees ook: Waarom je een burn-out test moet doen!

Goede en slechte vormen van stress

Psycholoog Thijs Launspach: “Gelukkig kun je best wat stress aan, ook op je werk. Je lichaam en hoofd zijn bestand tegen af en toe flink in de stress-stand staan. Je hebt soms zelfs wat stress nodig om prestaties te leveren – dat is gezonde spanning. Maar het gaat mis wanneer je veel te veel en veel te lang onder druk staat, en daar tussendoor niet goed van kunt herstellen. Dan wordt stress schadelijk en is het ongezond. Praten met mensen die dichtbij je staan en die je vertrouwt helpt. Zo geef je woorden aan je ervaring, krijg je steun en kun je beter verwerken waar je mee zit.”

Nutan (23) weet hoe erg het kan opluchten om over werkstress te praten. Ze werkt als recruiter en heeft altijd targets die ze moet halen. “Ik ben van nature iemand die alles goed wil doen, en het nét zo goed wil doen als mijn collega’s. Door die prestatiedruk bouw ik veel onderliggende stress op. Ik slaap dan slecht, omdat ik al bezig ben met alles wat ik de volgende dag moet doen. Het helpt mij om over mijn werkstress te praten met een vriendin. Dat doen we elke dag, na het werk. Ze werkt in een hele andere branche, maar haar luisterende oor is voor mij vaak al voldoende. Het lucht op. Na een gesprek met haar, weet ik weer: het is maar werk.”

Lees ook: Vijf effectieve lichaamsbewegingen om stress te verminderen

Hey, het is oké: een aantal tips om met werkstress om te gaan

  • De belangrijkste tip is: praat erover. Dat kan zowel met iemand op je werk als in je privéleven.
  • Herken de signalen van werkstress. Deze zijn voor iedereen anders en kunnen op verschillende manieren voorkomen, zowel lichamelijk als mentaal. Voorbeelden zijn moeilijk in slaap komen, veel piekeren en somberheid. Zodra je weet wat je stress-signalen zijn, kun je daarop reageren en ernaar handelen. Door bijvoorbeeld rust te nemen of een project af te zeggen.
  • Praat je erover op je werk? Probeer dan zo duidelijk en eerlijk mogelijk te zijn over hoe je je voelt. Hoe jij stress ervaart, zal niet altijd makkelijk te omschrijven zijn. Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn, bijvoorbeeld door voorbeelden te geven van wanneer jij veel stress hebt. Dan hoeft je leidinggevende geen aannames te doen en kunnen jullie samen vervolgstappen zetten.
  • Neem voldoende rust en zet jezelf soms even ‘uit’. Bijvoorbeeld door een rondje te wandelen of een boek te lezen.
  • Doe een braindump. Zet alle dingen die je nog moet doen op papier. Dat geeft overzicht en meer ruimte in je hoofd.
  • Stel haalbare doelen. Als je doelen stelt die je toch niet gaat halen, geeft dat stress. Verdeel je doel daarom in kleine stapjes. Als je een taak hebt afgerond geeft dat een goed gevoel.

Dit vind je misschien ook leuk